Mainos

Itälä luopuu puheenjohtajuudesta

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä luopuu puolueen puheenjohtajuudesta. Itälä ilmoitti samalla asettuvansa ehdolle kesäkuun eurovaaleissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä luopuu puolueen puheenjohtajuudesta. Itälä ilmoitti samalla asettuvansa ehdolle kesäkuun eurovaaleissa. Itälä kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa Helsingissä ja sanoi puolueen edun vaativan, että hän kantaa raskaimman vastuun ja luopuu.

Itälä toivoi, että hänen ilmoituksensa saa puheenjohtajan paikkaa tavoittelevat lähtemään liikkeelle. Itälä tiesi useammankin harkitsevan ehdokkaaksi lähtemistä, mutta vain siinä tapauksessa, ettei hän itse pyrkisi jatkamaan.
-Uskon, että aika moni nyt ilmoittautuu aika nopeasti. Kokoomuksen puoluevaltuusto kokoontuu ensi viikon perjantaina, ja tavoitteena on ollut, että puheenjohtajaehdokkaat olisivat viimeistään silloin tiedossa. Itälän mukaan tämä aikataulu oli vaikuttamassa hänen omaan ratkaisuunsa.

Itälä kieltäytyi ehdottomasti ottamasta kantaa mahdollisiin puheenjohtajaehdokkaisiin ja vakuutti, ettei aio testamentata tukeaan kenellekään, vaan valinta on täysin puoluekokouksen käsissä. Itälän mukaan hänen ratkaisunsa taustalla ei ole yhtä ainoaa yksittäistä tekijää. Hän myönsi kuitenkin, että kannatuksen romahtaminen tuoreimmassa mielipidemittauksessa 16,6 prosenttiin vauhditti hänen ilmoitustaan.
-Mun persoonan kanssa ei näköjään tästä lähde nousuun, Itälä pohdiskeli.

Paineet Itälän ympärillä kasvoivat varsinkin sen jälkeen, kun yritys vaihtaa hänen suosikkinsa Jari Koskinen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalle oli epäonnistunut. Puolueen kokeneimpiin kansanedustajiin kuuluva Kimmo Sasi vaati julkisestikin Itälän vaihtamista tulevassa puoluekokouksessa. Itälä sanoi seuranneensa kokoomuksen tilaa huolestuneena koko tämän vuoden, ja hän tulkitsi, että sisäinen riitely on vienyt kannatusta alaspäin, kuten aina tapahtuu.
-Ehkä se nyt loppuu tähän. Itälää on arvosteltu puoluejohtajana ponnettomaksi. Itse hän ei tunnustanut, että olisi pettynyt omaan suoritukseensa.
-Varmasti virheitä on voinut tehdä, mutta en johtajana haluaisi olla toisenlainen.

Itälä otti vastuun EU-vaaleista

Itälä mukaan hän ei ollut keskustellut ratkaisustaan muun puoluejohdon kanssa, vaan se oli hänen oma päätöksensä. Ainoa keskustelukumppani oli ollut oma vaimo. Itälä sanoi tekevänsä puoluekokoukseen asti työtä "hartiavoimin" ja kantavansa puheenjohtajana vastuun myös kesäkuun eurovaalien tuloksesta. Itälän tehtävä puoluejohtajana päättyy viikkoa ennen vaaleja.

Turussa asuvaa Itälää on povattu lähivuosina avautuvalle kotikaupunkinsa kaupunginjohtajan paikalle. Keskiviikkona Itälä toppuutteli sellaisia pohdiskeluja.
-Virka tulee auki vasta vuonna 2006, ja sitä ennen ovat kunnallisvaalitkin edessä. Tässä vaiheessa siitä ei kannata puhua. Jos Itälä valitaan europarlamenttiin ja hän jättää Suomen eduskunnan, tilalle nousee salolainen kiinteistöalan yrittäjä Jouko Laxell, 56.

Katainen, Risikko ja Kanerva harkitsevat

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jyrki Katainen harkitsee erittäin vakavasti asettumista ehdolle puolueen puheenjohtajaksi. Katainen aikoo ilmoittaa päätöksestään lähiaikoina. Myös eduskunnan varapuhemies Ilkka Kanerva sanoo pohdiskelevansa tilannetta, mutta ei oman kertomansa mukaan ota asiasta isoja paineita.

Mahdollisena naisehdokkaana julkisuudessa ollut kansanedustaja Paula Risikko kertoi tänään, ettei puheenjohtaja Ville Itälän luopumisilmoitus muuta hänen harkintansa aikataulua. Ratkaisu on odotettavissa vasta parin viikon kuluttua.

Puolueen varapuheenjohtajat Sari Sarkomaa ja Jari Koskinen eivät lähde ehdokkaiksi puheenjohtajan tehtävään. Koskinen ei tavoittele mitään näkyvää luottamustointa puolueessa ja Sarkomaa tähtää puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Toistaiseksi ainoa aikeensa varmistanut puheenjohtajaehdokas on kansanedustaja Martin Saarikangas, joka olisi ollut valmis haastamaan Itälän. Puheenjohtaja valitaan kokoomuksen puoluekokouksessa Seinäjoella kesäkuun alussa.
(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 03.03.2004)

Spekulointi uudesta puheenjohtajasta alkoi Kokoomuksessa välittömästi Itälän eroilmoituksen jälkeen.

(Kymmenen uutiset 03.03.2004)

Tohtori Jukka Tarkan mielestä kokoomus haluaa karismaattisen johtajan.

(Kymmenen uutiset 03.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.