Mainos

Itä-Suomen väestö voi muuta maata huonommin

Itä-Suomessa sairastetaan eniten, parhaiten voivat rannikolla asuvat miehet.

Väestön hyvinvoinnissa on suuria alueellisia eroja. Kuntaliiton omistaman Efeko-tutkimusyhtiön mukaan Itä-Suomen väestö voi muuta maata huonommin.

- Itä-Suomessa esiintyy muuta maata enemmän kuolemaan johtavia alkoholiperäisiä sairauksia, tapaturmia ja myrkytyksiä, Efekon tutkimusjohtaja, terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen kuvailee. Raja ei kuitenkaan kulje Suomen keskiselän kohdalla, vaan hyvin lähellä länsirannikkoa.

Parhaiten voivat rannikolla asuvat miehet, rannikon naisilla esiintyy professorin mukaan miehiä enemmän kuolemaan johtavia sydän- ja verisuonisairauksia sekä sokeritautia. Tulokset selviävät Efekon tekemistä hyvinvointiselvityksistä. Noin kolmannes Suomen kunnista on ennätetty analysoida.

Hyvinvointiselvityksissä on tarkasteltu niin sanottujen ennenaikaisesti menetettyjen elinvuosien määrää. Ennenaikaisesti menetetyllä elinvuodella tarkoitetaan sitä, että ihminen kuolee ennen odotettua elinikäänsä.

Esimerkkikunnissa on huimia eroja. Tarkastelluista kunnista huonoin tilanne valtakunnan tasoon verrattuna oli Pohjois-Suomessa Kittilässä. Toiseksi huonoin oli Itä-Suomen Rantasalmi, sitten tulivat Länsi-Suomen Orivesi ja Etelä-Suomen Forssa

Parhaat paperit eli vähiten ennenaikaisesti menetettyjä elinvuosia kertyi Etelä-Suomen Tammelalle. Toiseksi paras oli Itä-Suomen Ruokolahti ja kolmanneksi paras Länsi-Suomen Pietarsaari. Pohjois-Suomesta parhaat tulokset sai Kempele.

Vohlosen mukaan kuntien väliset erot johtuvat kuntien erilaisesta sosiaali- ja terveyspolitiikasta. Hän hämmästelee sitä, että moni kunta kaavailee nostavansa veroprosenttiaan ja sanoo syyksi sen, että terveydenhuollon menoihin tarvitaan lisää rahaa. Vohlosen mukaan lisäeurot pitäisi suunnata ongelmien korjaamisen sijasta niiden ennaltaehkäisyyn.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.