Zelenskyi: Helikopterin maahansyöksy ei ollut onnettomuus: "Sota-aikana ei tapahdu onnettomuuksia" – MTV seurasi sotaa 18. tammikuuta

Norjaan loikannut Wagner-komentaja kertoo videolla todistaneensa omien teloituksia – "Meitä ei enää pidetty ihmisinä" 4:34
Norjaan loikannut Wagner-komentaja kertoo videolla todistaneensa omien teloituksia – "Meitä ei enää pidetty ihmisinä"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 18. tammikuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan sisäministeri Denis Monastyrsky sai surmansa helikopteriturmassa Kiovassa

  • Ohjusisku kerrostaloon surmasi 45 Dniprossa lauantaina

  • Naton Stoltenberg: Ukraina voi saada pian lisää raskaita aseita länsimailta

  • Putin pani jälleen sodan johtoa uusiksi

  • Brittitiedustelu: Venäjä hallitsee todennäköisesti valtaosaa Soledaria

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Torstain tapahtumista pääset lukemaan tästä.

23.25: Saksa vaatii Yhdysvaltoja osallistumaan panssaritalkoisiin, tai ei itse osallistu

Saksa ei aio lähettää taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat suostu lähettämään omiaan, kertovat yhdysvaltalainen Wall Street Journal ja saksalainen Süddeutsche Zeitung lähteisiinsä vedoten.

Wall Street Journalin mukaan Saksa ei myöskään anna liittolaisille lupaa saksalaisvalmisteisten vaunujen lähettämiselle, elleivät sen ehdot täyty.

20.32: Valkoinen talo: Lavrovin kommentti on niin absurdi, ettei siihen kannata vastata

Valkoinen talo kutsuu Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tämänpäiväisiä kommentteja Ukrainaa tukevista länsimaista ”todella loukkaaviksi”.

Lavrov vertasi lausunnossaan Yhdysvaltojen liittoumaa Venäjää vastaan Adolf Hitlerin toimiin juutalaisten hävittämiseksi Euroopassa.

– Väite on melkein niin absurdi, ettei siihen edes kannata vastata, Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi toimittajille.

20.33: Ukrainan poliisijohtaja sisäministerin tehtäviin

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan Ukrainan poliisijohtaja Ihor Klymenko toimii virkaa tekevänä sisäministerinä helikopteriturman jälkimainingeissa.

20.30: Kopteriturman uhrien määrä laskee

Ukrainan ilmoittama helikopteriturman uhrien määrä jatkaa laskuaan.

Ainakin 14 ihmistä sai surmansa kopteriturmassa lähellä Kiovaa. Kuolonuhrien joukossa Ukrainan sisäministeri ja sisäministeriön muuta johtoa.

Kuolonuhrien joukossa oli yhdeksän kopterissa ollutta, mukaan lukien Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyi.

Keskiviikkona iltapäivästä CNN ja BBC kertoivat etsintä- ja pelastusoperaatioiden päättyneen. Viranomaiset ehtivät jo aiemmin ilmoittaa kuolleiden määräksi 18, mutta kuolonuhrien määrää korjattiin päivän mittaan alaspäin ainakin kahdesti. Aiemmin kuolleiden joukossa kerrottiin olleen kolme lasta, mutta keskiviikkona iltapäivästä ukrainalaisviranomaiset kertoivat yhden lapsen saaneen surmansa kopterin maahansyöksyn vuoksi.

Myös loukkaantuneiden määrää päivitettiin hieman alaspäin. Keskiviikkona iltapäivästä pelastuspalvelu kertoi BBC:n mukaan, että turmassa olisi loukkaantunut 25 ihmistä, joista 11 on lapsia.

Turma sattui Brovaryn kaupungissa parisenkymmentä kilometriä koilliseen Ukrainan pääkaupungista Kiovasta.

Sisäministerin lisäksi kopterissa oli useita muita sisäministeriön johtoon kuuluneita. Kyydissä oli muun muassa varasisäministeri Jevhen Jenin, joka sai CNN:n ja BBC:n mukaan niin ikään surmansa keskiviikkona.

CNN:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat julkistaneet kaikkien helikopopterin putoamisen yhteydessä kuolleiden sisäministeriöön kuuluneiden nimet. Kaikkiaan turmassa kuoli uutiskanavan mukaan kuusi sisäministeriössä toiminutta ja kolme helikopterin miehistöön kuulunutta henkilöä.

18.36: Zelenskyi helikopteriturmasta: Sota-aikaan ei tapahdu onnettomuuksia

Helikopterin maahansyöksy ei ollut onnettomuus, sillä sota-aikaan ei tapahdu onnettomuuksia, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Maailman talousfoorumille Sveitsin Davosissa puhuneen Zelenskyin mukaan sodalla on useita ulottuvuuksia, ja hän tähdentää jokaisen kuoleman olevan seurausta sodasta.

Videoyhteyden välityksellä puhunut ukrainalaispresidentti aloitti puheensa pyytämällä Davosissa olevia yhtymään minuutin hiljaisuuteen kopteriturman uhrien muistoksi.

Ainakin 14 ihmisen on kerrottu saaneen surmansa Brovaryn kaupungissa lähellä Kiovaa tapahtuneessa kopteriturmassa. Turmassa kuoli myös Ukrainan sisäministeri.

Ukrainan sisäministeriön ylin johto kuoli kopteriturmassa – Kiovassa ollut toimittajamme kertoo, mitä vaikutuksia sillä on 4:07
Kiovassa ollut toimittajamme Niko Nurminen kertoo, mitä vaikutuksia Ukrainan sisäministerin kuolemalla on. 

18.28: Saksan liitokansleri Scholz vaikenee Leopard-panssarivaunujen toimittamisesta

Sodan päättyminen Ukrainassa vaatii Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan sitä, että "Venäjän hyökkäys epäonnistuu", kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tästä huolimatta Scholz ei maininnut Maailman talousfoorumissa Davosissa pitämässään puheessa mitään lisäaseiden toimittamisesta Ukrainaan.

Brittilehti Guardianin toimittajan Dan Sabbaghin mukaan Scholzilta kysyttiin vielä erikseen, miksi Saksa arastelee Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan.

Vastauksessaan liittokansleri ei kuitenkaan Sabbaghin mukaan ottanut kantaa Leopardeihin, vaan alleviivasi Saksan tähän mennessä Ukrainalle antamaa sotilaallista tukea. Lisäksi hän sanoi tuen Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen vakuutellen samalla, ettei Venäjän ja sotilasliitto Naton välillä ole sotaa.

BBC:n mukaan Scholz kertoi puheessaan Saksan energiavarantojen olevan turvattuna talven ajalle alleviivaten maansa kykyä vieroittautua venäläiskaasusta.

– Käytämme markkinavoimaamme varmistaaksemme sen, etteivät Euroopan kaasunhinnat irtaudu täysin maailmanmarkkinoista, hän sanoi BBC:n mukaan.

16.20: Helikopteriturman uhriluku laski 14 henkilöön

Ukrainan viranomaiset ovat laskeneet keskiviikkona Brovaryssa Kiovan alueella tapahtuneen helikopteriturman uhrilukua 14 henkilöön. Uhrien joukossa on kolme lasta. Loukkaantuneita on viranomaistietojen mukaan noin 30, ja heistä puolet on lapsia.

Aiemmin kuolonuhrien määräksi ilmoitettiin 18, ja myöhemmin 16. Viimeisimmän viranomaistiedon mukaan kuolonuhrien määrä on kuitenkin 14.

16.15: Naton apulaispääsihteeri: Putin valmistautuu pitkään sotaan

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteet eivät ole muuttuneet, ja hän on valmistautumassa pitkään sotaan, arvioi Naton apulaispääsihteeri Mircea Geoana. Venäjän aliarvioiminen olisi nyt Geoanan mukaan vaarallista.

– Hän on jo mobilisoinut yli 200 000 (ihmisen verran) uusia joukkoja, joista monet ovat koulutuksessa. Hän on lisäämässä Venäjän sotilastuotantoa ja hankkii lisää aseita muilta autoritaarisilta hallinnoilta, mukaan lukien Iranista, Geoana sanoi.

Geona puhui Naton sotilaskomitean kaksipäiväisen kokouksen aluksi Brysselissä tänään keskiviikkona. 

Komitea vastaa Naton ylimmästä sotilaallisesta päätöksenteosta ja valmistelee sotilaalliset neuvot Pohjois-Atlantin neuvostolle, joka puolestaan koostuu Nato-maiden suurlähettiläistä.

15.12: Ukrainan turvallisuuspalvelu: Helikopteri putosi todennäköisesti teknisen vian vuoksi

Ukrainan turvallisuuspalvelun (SBU) mukaan ensitietojen perusteella keskiviikkoisen helikopterin putoamisen syy Brovaryssa näyttäisi olleen vika helikopterissa.

Turvallisuuspalvelu kertoo tällä hetkellä tutkivansa kolmea eri vaihtoehtoa, jotka ovat lentoturvallisuuden ja ohjeiden rikkominen, tekninen laitevika tai tahallinen pyrkimys tuhota helikopteri.

Järkyttävät videot näyttävät helikopteriturman tuhot – onnettomuuspaikalla päiväkoti 1:43
Järkyttävät videot näyttävät helikopteriturman tuhot

14.29: Ulkoministeriö sulkee toimipisteen Murmanskissa

Ulkoministeriö on päättänyt tilapäisesti sulkea Pietarin-pääkonsulaatin alaisen Murmanskin-toimipisteen. Asiasta tiedottaa ulkoministeriö.

Toimipisteen tilapäisellä sulkemisella tarkoitetaan toiminnan keskeyttämistä toistaiseksi. 

– Ulkoministeriön arvion mukaan Suomella ei ole toistaiseksi tarvetta ylläpitää toimipistettä Murmanskissa, sillä toimipisteen ydintehtävät ovat merkittävästi vähentyneet. Toiminta voidaan tarvittaessa käynnistää uudelleen myöhemmin, tiedotteessa kerrotaan.

Murmanskin-toimipiste perustettiin vuonna 1992. Sen tehtäväkenttä on kolmen vuosikymmenen ajan keskittynyt maahantuloasioihin, kahdenvälisiin yhteyksiin sekä alueellisen ja rajat ylittävän yhteistyön edistämiseen. 

Ulkoministeriön päätös koskee vain Murmanskin-toimipistettä. Suomen muut edustustot Venäjällä jatkavat toimintaansa. Luoteis-Venäjän alueella Suomella on pääkonsulaatti Pietarissa ja sen alainen toimipiste Petroskoissa. 

Päätös ei vaikuta myöskään Venäjän edustustojen toimintaan Suomessa. Ulkoministeriö tarkastelee jatkuvasti edustustoverkostoaan ja sopeuttaa voimavaroja kulloistenkin tarpeiden mukaan.

14.13: Kiovan lähellä pudonnut kone oli matkalla Harkovaan

Brovaryssa pudonneen helikopterin oli tarkoitus lentää Harkovaan, kertoo Harkovan alueen poliisipäällikkö CNN:n mukaan. Ukrainan sisäministerin ja muiden ministeriön virkamiesten piti tavata poliisipäällikkö.

– Tänään minun piti toivottaa tervetulleeksi, kätellä, tavata... ei vain johtajia vaan ystäviä, joita kunnioitin ja odotin, kirjoitti Volodymyr Tymoshko Facebookissa.

Tymoshko lisäsi, että heidän kuolemansa on "korvaamaton menetys".

13.58: Naton apulaispääsihteeri: Putin valmistautuu pitkään sotaan

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteet eivät ole muuttuneet, ja hän on valmistautumassa pitkään sotaan, arvioi Naton apulaispääsihteeri Mircea Geoana. Venäjän aliarvioiminen olisi nyt Geoanan mukaan vaarallista.

– Hän on jo mobilisoinut yli 200 000 (ihmisen verran) uusia joukkoja, joista monet ovat koulutuksessa. Hän on lisäämässä Venäjän sotilastuotantoa ja hankkii lisää aseita muilta autoritaarisilta hallinnoilta, mukaan lukien Iranista, Geoana sanoi.

Geona puhui Naton sotilaskomitean kaksipäiväisen kokouksen aluksi Brysselissä keskiviikkona. Komitea vastaa Naton ylimmästä sotilaallisesta päätöksenteosta ja valmistelee sotilaalliset neuvot Pohjois-Atlantin neuvostolle, joka puolestaan koostuu Nato-maiden suurlähettiläistä.

12.33: Zelenskyi helikopterionnettomuudesta: "Tuska on sanoinkuvaamaton"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut tänään Brovaryssa tapahtunutta helikopterionnettomuutta "hirvittäväksi tragediaksi" ja "mustaksi aamuksi".

– 25 ihmistä loukkaantui, heidän joukossaan kymmenen lasta. Tällä hetkellä kolme lasta on kuollut. Tuska on sanoinkuvaamaton. 

Zelenskyi kertoo ohjeistaneensa viranomaisia selvittämään kaikki tapahtumiin liittyvät yksityiskohdat. 

– Osanottoni kaikille uhrien perheille ja ystäville. Denis, Jevhen, Juri, sisäasiainministeriön tiimi...todelliset Ukrainan patriootit. Levätkööt he rauhassa. Levätkööt rauhassa kaikki ne, joiden elämä vietiin tänä mustana aamuna, Zelenskyi kirjoittaa.

Asiasta uutisoi The Guardian.

11.35: Yhdysvallat lähettää Israeliin varastoituja ammuksia Ukrainaan

Yhysvallat lähettää noin 300 000 tykistöammusta Ukrainaan, uutisoi New York Times. Lähetettävät ammukset on varastoituna Israeliin. Lehden mukaan päätös ammusten lähettämisestä olisi tehty jo viime vuonna. 

11.06: Lavrov vertasi Yhdysvaltojen toimia Hitleriin 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vertasi Yhdysvaltojen toimia Adolf Hitleriin ja Napoleoniin. Hän lisäsi myös, että Washington on alistanut koko Euroopan käydäkseen sotaa Venäjää vastaan.

Lavrov sanoi Hitlerin ja Napoleonin yrittäneen jo kerran samaa taktiikkaa Venäjää vastaan.

– Yhdysvallat käy Ukrainan välityksellä sotaa maatamme vastaan samalla tehtävällä: Venäjän kysymyksen lopullisella ratkaisullaan, Lavrov totesi vuosittaisessa lehdistötilaisuudessaan Reutersin mukaan. 

Venäjän ulkoministeri otti presidentti Niinistön puheen hampaisiinsa – ulkomaantoimittaja analysoi Lavrovin tiedotustilaisuutta 7:46
Näin MTV Uutiset purkaa Lavrovin puheen kommentit Suomesta.

10.29: Ukrainan sisäministeri kuoli helikopterionnettomuudessa Brovaryssa

Reutersin mukaan Brovaryssa tänään tapahtuneessa helikopterionnettomuudessa kuoli Ukrainan sisäministeri Denis Monastyrsky sekä muita ministeriön virkamiehiä.

Onnettomuudessa kuoli tämänhetkisten tietojen mukaan 16 ihmistä, mukaanlukien kaksi lasta.

Loukkaantuneita on 22 henkeä, joista kymmenen on lapsia.

Helikopteri syöksyi alas päiväkodin lähellä.

10.06: Brittitiedustelu: Ukrainan joukot ovat todennäköisesti vetäytyneet Soledarista

Ukrainan joukot ovat suurella todennäköisyydellä vetäytyneet Soledarin kaupungista Donbassissa Itä-Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tilannekatsauksessaan. Sen mukaan Ukrainan joukot ovat todennäköisesti muodostaneet länteen uuden rintamalinjan puolustusta varten.

Soledaria valvovat nyt palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukot ja Venäjän armeija. Soledarin valtaus oli alun perinkin tarkoitettu tukioperaatioksi, joka mahdollistaa joukkojen laajemman keskittämisen Bahmutiin hyökkäämistä varten.

Soledarin valtauksen myötä toinen Ukrainan huoltoreiteistä Bahmutiin on nyt kovan paineen alla, puolustusministeriö kirjoittaa.

10.01: Helikopteri syöksyi alas päiväkodin lähellä Kiovan alueella

The Guardianin mukaan helikopteri on syöksynyt alas päiväkodin ja asuinrakennuksien lähellä Brovaryssa, Kiovan alueella. 

Kiovan pormestari Oleksyi Kuleban mukaan tapahtumahetkellä päiväkodin lapset ja työntekijät olivat rakennuksessa.

–  Ambulanssit, poliisi ja palomiehet työskentelevät onnettomuuspaikalla, Kuleba kertoo Telegramissa.

The Guardian on nähnyt vahvistamattoman kuvan, jossa ainakin yksi aikuinen näyttää loukkaantuneen vakavasti tapahtumapaikalla. Ukrainan yleisradioyhtiö Suspline kertoo alustavien tietojen mukaan viiden ihmisen loukkaantuneen.

Reutersin mukaan ei ole vielä selvää, mikä aiheutti helikopterin putoamisen.

8.47: Yli 9 000 ukrainalaista siviiliä kuollut sodassa

Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainaan on kuollut yli 9 000 ukrainalaista siviiliä, joukossa 453 lasta, uutisoi CNN

Ukrainan presidentin kanslian mukaan venäläisjoukkojen epäillään tehneen noin 80 000 rikosta sodan aloittamisesta lähtien. 

6.18: ISW: ISW: Venäjä saattaa julistaa uuden liikekannallepanon pian 

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) raportin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa julkistaa uuden liikekannallepanon hyvinkin pian, jopa tänään keskiviikkona. 

Tiistaina Venäjä kertoi tekevänsä mittavia muutoksia armeijaansa. Yksi jo aiemmin kerrotuista muutoksista on kasvattaa sotilaiden määrää 1,5 miljoonaan. 

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tiistaina, että Putin puhuu Pietarissa Leningradin saarron murtamisen 80-vuotisjuhlassa, ja samassa yhteydessä häneltä odotetaan "tärkeää ilmoitusta". Ilmoituksen odotetaan liittyvän Ukrainan sotaan. 

TIISTAI 17.1.

23.29: Hollanti aikoo toimittaa yhdysvaltalaisia Patriot-ilmapuolustusohjuksia Ukrainaan

Myös Hollanti aikoo toimittaa yhdysvaltalaisia Patriot-ilmapuolustusohjuksia Ukrainaan, Yhdysvaltojen ja Saksan mallin mukaisesti.

Asiasta kertoi Washingtonissa vierailulla ollut Hollannin pääministeri Mark Rutte, joka tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Valkoisessa talossa tiistaina.

Rutte sanoi keskustelleensa Ukraina-avusta aiemmin myös Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Sekä Yhdysvallat että Saksa ovat aiemmin ilmoittaneet toimittavansa Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän torjumaan Venäjän ilmahyökkäyksiä.

Rutte tuomitsi Venäjän 45 ihmistä surmanneen iskun Dniprossa. Rutten mukaan tällaiset iskut vain vahvistavat länsimaiden päätöstä pysyä Ukrainan rinnalla.

21.39: Marin: Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan, jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen

Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan, jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Davosin talousfoorumissa. Marin osallistui tiistaina Davosissa kahteen eri keskustelutilaisuuteen.

Marin korosti sitä, että Ukrainaa on tuettava niin kauan, kuin tuelle on tarvetta.

–  En tiedä, kuinka kauan tämä tilanne kestää, mutta me tuemme niin kauan kuin on tarve, oli se sitten 5, 10 tai 15 vuotta, sanoi Marin.

Marinin mukaan Ukrainan auttamiseksi on tehtävä vielä enemmän. Hänen mukaansa aseapua on lisättävä ja Venäjää vastaan asetettava enemmän pakotteita, minkä lisäksi ukrainalaisia pakolaisia on autettava.

Venäjän aloittama sota vaikuttaa Marinin mukaan koko maailmaan.

Lue myös:

    Uusimmat