Zelenskyi: Ukraina ei suunnittele iskevänsä kohteisiin Venäjällä – MTV seurasi sotaa

Venäjä iski Ternopil kaupunkiin Ukrainassa lauantai-iltana 2:01
Venäjä iski Ukrainan euroviisuesiintyjän Tvorchin kotikaupunkiin Ternopiliin samoihin aikoihin, kun yhtye esiintyi Liverpoolissa viisufinaalissa lauantai-iltana

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 14. toukokuuta 2023. Maanantain seuranta löytyy täältä.

  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • ISW: Wagner-pomo Prigozhin hyökkäsi Putinia vastaan
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.10: Zelenskyi: Ukraina ei suunnittele iskevänsä kohteisiin Venäjällä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut tänään Saksassa. Zelenskyin mukaan Ukraina ei suunnittele iskevänsä kohteisiin Venäjällä. Vastahyökkäyksen tavoitteena on vallata takaisin Venäjän miehittämät alueet.

Zelenskyi kiitti Saksan-vierailullaan liittokansleri Olaf Scholzia maan tuesta. Eilen Saksa ilmoitti lähes kolmen miljardin euron arvoisesta sotilasapupaketista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Saksassa. Katso kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan haastattelu 2:05
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Saksassa. Katso kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan haastattelu

18.26: Trump sanoi pystyvänsä ratkaisemaan Ukrainan sodan 24 tunnissa – Zelenskyi kuittasi: "Et ratkaissut"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kommentoinut Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin väitteitä sodan nopeasta lopettamisesta.

Trump on sanonut, että hän kykenisi päättämään sodan Ukrainassa 24 tunnissa, mikäli hänet valitaan uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi.

Zelenskyi kommentoi Trumpin puheita vierailullaan Roomassa eilen. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

– (KunTrump oli presidentti), Ukrainassa ei ollut täysimittaista hyökkäystä, mutta sota oli silloinkin. Venäjän vihamielinen toiminta oli jo silloin käynnissä. Krim oli miehitetty, kuten osa Donbasin aluetta. En ole varma, kuinka syvällisesti hän oli perehtynyt tähän aiheeseen, mutta hän ei kuitenkaan ratkaissut tätä asiaa. En ole varma, että se oli hänellä tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Zelenskyi sanoi, että hän ei syytä Trumpia mistään, mutta faktat ovat olemassa.

18.03: Venäjä iski Ukrainan euroviisuedustajan kotikaupunkiin yhtyeen finaaliesityksen aikaan

Lauantai-iltana Venäjä iski Ukrainan euroviisuesiintyjän Tvorchin kotikaupunkiin samoihin aikoihin, kun yhtye esiintyi Liverpoolissa viisufinaalissa. Yhtye kertoi asiasta Instagramissa.

–  Ternopil on kotikaupunkimme, jota Venäjä pommitti, kun lauloimme euroviisulavalla teräksisistä sydämistämme, lannistumattomuudestamme ja tahdostamme, Tvorchi kirjoitti Instagramissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo Tvorchin julkaisseen Instagramissa myös aiemman päivityksen Ternopiliin kohdistuneista iskuista kymmenisen minuuttia ennen lavalle nousemista.

Ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent kirjoitti aamuviiden aikoihin, että Ternopilissa on kuultu jälleen räjähdyksiä. Asiasta on kertonut alueen kuvernööri Volodymyr Trush, joka kehotti asukkaita pysymään suojissa.

Trush kommentoi aiemmin yöllä myös Euroviisujen aikaan tehtyjä iskuja, joissa hän kertoi haavoittuneen kaksi ihmistä. BBC:n mukaan kaupunkiin oli isketty ohjuksin.

Ternopilin pormestarin Serhi Nadalin mukaan aiemmassa iskussa vaurioitui varastorakennuksia, BBC kertoo.

17.08: Zelenskyi: Venäjän tappio voidaan varmistaa vielä tämän vuoden aikana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on parhaillaan vierailulla Berliinissä.

Presidentti uskoo, että länsimaalaisten tuella Venäjän tappio voidaan varmistaa vielä tämän vuoden aikana.

– Voimme tehdä hyökkääjän tappiosta peruuttamattoman jo tänä vuonna, Zelenskyi sanoi.

Reutersin mukaan Saksan hallitus ilmoitti lauantaina 2,7 miljardin euron sotilaallisesta avusta Ukrainalle.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi jatkaa Ukrainan tukemista niin kauan kuin on tarpeen.

14.59: Venäjä ilmoitti kahden korkea-arvoisen upseerinsa kuolemasta Itä-Ukrainassa

Venäjä ilmoitti tänään kahden korkea-arvoisen sotilaansa kuolemasta. He saivat Venäjän mukaan surmansa taisteluissa lähellä Bahmutia, joka on ollut pitkään Itä-Ukrainan taistelujen polttopiste.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että motorisoidun kivääriprikaatin komentaja, eversti Vjatsheslav Makarov ja "sotilaspoliittisesta työstä" vastannut armeijakunnan varakomentaja Jevgeni Brovko ovat kaatuneet.

Venäjän antamat tiedotteet taistelukentällä kärsityistä tappiosta ovat harvinaisia.

13.35: Brittitiedustelu: Venäläisjoukkojen laatu heikentynyt

Brittitiedustelu arvioi, että venäläisjoukkojen kokoonpano on heikentynyt siitä, mitä se oli vuoden 2022 helmikuussa.

Ison-Britannian puolustusministeriön päivittäin julkaisemassa raportissa todetaan, että venäläisjoukot koostuivat tuolloin säännöllisesti harjoituksiin osallistuneista ammattilaissotilaista, joilla oli verrattain nykyaikaista kalustoa. Nykyisellään joukot koostuvat brittitiedustelun mukaan pääasiassa huonosti koulutetuista reserviläisistä, joka on käsvavissa määrin riippuvainen vanhentuneista varusteista.

Päivityksessä kyseenalaistetaan joukkojen nykyinen tehokkuus ja kyky toimia tehokkaasti pitkällä rintamalinjalla.

13.29: Liittokansleri Scholz: "Ukraina on valmis rauhaan, mutta se ei voi tarkoittaa Venäjän saneleman sopimuksen hyväksymistä"

Saksan liittokansleri Olaf Scholz piti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa yhteisen lehdistötilaisuuden sunnuntaina, kertoo Reuters

– Ukraina on valmis rauhaan, mutta se ei voi tarkoittaa konfliktin jäädyttämistä ja Venäjän saneleman sopimuksen hyväksymistä, Scholz sanoi.

– Venäjän on vedettävä joukkonsa takaisin, hän jatkoi.

Zelenskyi vieraili Saksassa ensimmäistä kertaa sitten sodan alun.

13.16: FT: Länsimaat kieltämässä paluun venäläisen putkikaasun tuontiin

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä ja Euroopan unioni aikovat kieltää venäläisen putkikaasun tuonnin uudelleen aloittamisen reiteillä, joilla Venäjä on rajoittanut kaasutoimituksia. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times, jonka uutinen perustuu neuvotteluissa mukana olevien virkamieslähteiden tietoihin.

G7-maiden johtajien on tarkoitus päättää asiasta alkavalla viikolla huippukokouksessaan Japanin Hiroshimassa, FT kirjoittaa.

Lehden mukaan länsimaat haluavat varmistaa, että Venäjä ei pysty kasvattamaan energianviennistä saamiaan myyntituloja.

11.57: Zelenskyi: Venäjä tulee tuntemaan vastaiskumme

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilen, että maa ottaa pian ensimmäiset tärkeät askeleet odotetussa vastahyökkäyksessään venäläisjoukkoja vastaan. Toimia vastaiskua varten valmistellaan hänen mukaansa "hyvin vakavissaan".

– Tulette varmasti näkemään sen ja Venäjä tulee varmasti tuntemaan sen, Zelenskyi sanoi.

CNN:n haastatteleman sotilasasiantuntijan mukaan Ukraina valmistelee tällä hetkellä vastahyökkäystä muun muassa iskemällä venäläisten asevarastoihin, komentokeskuksiin ja asejärjestelmiin.

9.14: Zelenskyi vierailee Saksassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Saksassa. Eilen hän vieraili Italiassa, tavaten muun muassa paavin.

8.52: Vapaaehtoisten toivovat valtiolta tukea Ukrainan suomalaistaistelijoille

Suomalaistaistelijoita varustavien vapaaehtoisten mielestä Suomen valtio voisi tehdä enemmän Ukrainassa taistelevien kansalaistensa hyväksi. He toivoisivat, että valtio toimittaisi taistelijoille esimerkiksi varusteita. Julkinen valta voisi tulla heistä suomalaistaistelijoita vastaan myös esimerkiksi sotakokemuksien purkamiseen tarvittavan terapian takaamisessa.

8.05: Suomalaisten rakentamat asunnot luovutettu kotinsa menettäneille ukrainalaisille Irpinissä

Suomen Ukrainalle lahjoittamat asunnot on luovutettu ukrainalaisille perheille sodasta kärsineessä lähellä Kiovaa.

Asiasta kertoi eilen illalla Suomen ulkoministeriö Twitterissä.

Suomalaisten rakentamat perheasunnot tarjoavat uuden kodin ainakin yhteensä 200:lle kotinsa menettäneelle ukrainalaiselle, ulkoministeriö kertoo.

Väliaikaiseen talvikäyttöön tarkoitetut asunnot sijoitettiin Irpiniin, parisenkymmentä kilometriä pääkaupungista Kiovasta.

Luovutustilaisuuteen osallistuivat muiden muassa Suomen Kiovan-suurlähettiläs Jaakko Lehtovirta sekä Ukrainan aluekehityksestä vastaavasta ministeriöstä varaministeri Natalija Kozvovska.

05.24 Kyiv Independent: Ilmahälytys annettu koko maahan Ukrainassa

Ukrainassa on annettu ilmahälytys koko maahan, kertoo ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent.

Ilmahälytykset aktivoituivat monilla alueilla jo aamukolmen aikoihin, minkä jälkeen maanlaajuisesta ilmahälytyksestä ilmoitettiin ennen kello neljää.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak on pyytänyt, etteivät kansalaiset jättäisi ilmahälytyksiä huomiotta.

5.13 Venäjä iski Ukrainan euroviisuedustajan kotikaupunkiin yhtyeen finaaliesityksen aikaan

Venäjä on iskenyt Ukrainan euroviisuesiintyjän Tvorchin kotikaupunkiin samoihin aikoihin, kun yhtye esiintyi Liverpoolissa viisufinaalissa. Yhtye kertoo asiasta Instagramissa.

– Ternopil on kotikaupunkimme, jota Venäjä pommitti, kun lauloimme Euroviisu-lavalla teräksisistä sydämistämme, lannistumattomuudestamme ja tahdostamme, Tvorchi kirjoitti Instagramissa.

Aluehallinnon johtajan Volodymyr Trushin mukaan kaksi ihmistä on saanut vammoja iskussa. BBC:n mukaan kaupunkiin olisi isketty ohjuksin.

Ternopilin pormestarin Serhi Nadalin mukaan varastorakennuksia on vaurioitunut iskussa, BBC kertoo.

Iskuja myös Harkovassa

Uutissivusto Kyiv Independent kertoo, että Ternopilissa kuultiin räjähdyksiä ukrainalaismedia Hromadsken toimittajien mukaan illalla puoli yhdentoista aikaan.

Aiemmin illalla isossa osassa Ukrainaa oli Kyiv Independentin mukaan ilmahälytyksiä. Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak sanoi myöhemmin, että ilmatilassa oli havaittu venäläiskohteita.


Lauantaina 13. toukokuuta

22.25: Paikallisviranomaiset: Ainakin 21 loukkaantunut Venäjän dronehyökkäyksissä Ukrainan länsiosaan

Ainakin 21 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen Venäjän tekemissä dronehyökkäyksissä Ukrainan länsiosassa sijaitsevalle Hmelnytskyin alueelle. Asiasta kertoo alueellisen sotilashallinnon edustaja.

Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Edustajan mukaan tänään aamulla tapahtuneissa hyökkäyksistä on aiheutunut jonkin verran vahinkoja julkisiin rakennuksiin, teollisuuslaitoksiin ja asuinalueille.

Ukrainan ilmavoimien mukaan 21 dronesta 17 onnistuttiin torjumaan ilmapuolustuksen avulla.

20.33: Zelenskyi kiitti paavia miljoonien ukrainalaisten tragedian huomioimisesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on keskusteli paavi Franciscuksen kanssa tarpeesta auttaa sodan viattomia uhreja. Keskustelun sisällöstä tiedotti tapaamisen jälkeen Vatikaani, ja Zelenskyi kertoi asiasta Twitterissä.

Vatikaani kertoo paavin painottaneen 40-minuuttisen keskustelun aikana, että haavoittuvimmassa asemassa oleville ja konfliktin viattomille uhreille on tarpeen osoittaa "inhimillisiä eleitä". Zelenskyi puolestaan sanoi kiittäneensä paavia siitä, että tämä on kiinnittänyt huomiota miljoonien ukrainalaisten tragediaan.

Viime kuussa Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal tapasi paavin ja kutsui tämän Ukrainaan sekä pyysi paavilta apua Venäjälle pakolla vietyjen lasten palauttamiseksi. Myös Zelenskyi sanoi tviitissään ottaneensa esille kymmenettuhannet Venäjälle viedyt lapset.

Lue myös:

    Uusimmat