Zelenskyi: Dniprossa tehty kerrostaloisku on sotarikos – MTV Uutiset seurasi sotaa 16.01.2023

Britannia lupasi Ukrainalle taistelupanssarivaunuja – Venäjä aloitti uuden ohjusiskun 1:49
Britannia lupasi Ukrainalle taistelupanssarivaunuja – Venäjä aloitti uuden ohjusiskun.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 16. tammikuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Naton Stoltenberg: Ukraina voi saada pian lisää raskaita aseita länsimailta

  • Putin pani jälleen sodan johtoa uusiksi

  • Brittitiedustelu: Venäjä hallitsee todennäköisesti valtaosaa Soledaria

  • Venäjä aikoo nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa tänä keväänä

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.30: Zelenskyi: Dnipron kerrostaloisku on sotarikos

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään päivittäisessä videopuheessaan, että Dnipron kaupungin keskustassa sijaitsevaan kerrostaloon tehty tappava isku osoittaa, että Ukrainan asetoimituksia koskevat päätökset on tehtävä nopeammin ja koordinoidummin.

Zelenskyin mukaan nopeampi ja koordinoidumpi toiminta on tärkeää senkin vuoksi, että Venäjä pyrkii saamaan takaisin aloitteen sodassa.

Zelenskyi sanoi Dniproon tehtyä iskua sotarikokseksi.

– Ei ole mitään epäilystä. Jokainen, joka on syyllinen tähän sotarikokseen, tullaan tunnistamaan ja tuodaan oikeuden eteen.

Iskussa kuoli ainakin 40 henkeä ja 25 on kateissa.

Asiasta uutisoi Reuters ja CNN.

21.25: Ukrainalaissotilaita saapui Yhdysvaltoihin opettelemaan Patriot-järjestelmää

Ukrainalaissotilaita saapui sunnuntai-iltana paikallista aikaa Yhdysvaltoihin Oklahoman osavaltiossa sijaitsevaan Fort Sillin sotilastukikohtaan opettelemaan Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän käyttöä.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain armeijan ilmapuolustuksen tykistökoulun eversti Curtis King Twitterissä julkaistussa videossa.

Yhdysvallat lupasi Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän viime vuoden lopulla. Järjestelmän avulla ukrainalaiset voisivat torjua Venäjän ilmahyökkäyksiä.

Ukrainalaissotilaiden saapumisesta kertonut eversti ei täsmentänyt, kuinka paljon ukrainalaisia Oklahomassa on.

Puolustusministeriö Pentagon kuitenkin sanoi aikaisemmin tammikuussa, että noin sata ukrainalaissotilasta saapuisi Yhdysvaltoihin opettelemaan ilmatorjuntaohjusjärjestelmän toimintaa useiksi kuukausiksi.

21.12: Ukraina kutsuu Venäjän ja Valko-Venäjän ilmailuharjoituksia "verukkeeksi"

Ukrainan armeija varoitti, että Venäjän ja Valko-Venäjän tänään alkaneet yhteiset ilmailuharjoitukset ovat "veruke".

– On olemassa suuri vaara, että Venäjän ilma- ja ohjusiskut kohteisiin eri puolilla Ukrainaa jatkuvat, Ukrainan pääesikunta totesi maanantaina illalla antamassaan lausunnossa.

Ukraina on varoittanut Venäjän mahdollisesti yrittävän hyökätä Ukrainaan Valko-Venäjän kautta. 

19:00: Saksan ulkoministeri ehdottaa Ukrainan sotaan keskittyvän erityistuomioistuimen perustamista

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on ehdottanut erityisen, Ukrainan sotaan keskittyvän tuomioistuimen perustamista sotarikollisten rankaisemiseksi.

Baerbockin mukaan Venäjän johtajat on saatettava vastuuseen hyökkäyssodan aloittamisesta Ukrainassa "uudentyyppisessä tuomioistuimessa". Ehdotuksen mukaan tuomioistuimessa noudatettaisiin Ukrainan rikoslakia, mutta se sijaitsisi Ukrainan ulkopuolella. Myöskään syyttäjät ja tuomarit eivät olisi ukrainalaisia.

Lue lisää aiheesta täältä.

18.37: Ukrainalaisseura antaa merkittävän osan Chelseaan kaupatun pelaajan jättisiirtosummasta sotilaiden ja näiden perheiden tukemiseen

Ukrainalainen jalkapalloseura Shahtar Donetsk myi viikonloppuna hyökkääjä Myhailo Mudrykin Englannin Valioliigan Chelseaan kaupassa, jonka arvoksi on sanottu jopa 100 miljoonaa euroa. Tänään maanantaina Shahtarin puheenjohtaja kertoi, että seura lahjoittaa siirtosummasta 25 miljoonaa dollaria (noin 23 miljoonaa euroa) ukrainalaissotilaiden ja näiden perheiden tukemiseen.

– Varaan 25 miljoonaa dollaria sotilaidemme, puolustajiemme, ja heidän perheidensä auttamiseen. Raha käytetään erilaisiin tarpeisiin – lääkinnällisestä avusta psyykkiseen tukeen, Shahtarin puheenjohtaja Rinat Ahmetov sanoi seuran sivuilla.

Ahmetovin "Azovstalin sydän" -avustusprojekti on nimetty Azovstalin terästehtaalla taistelleiden kunniaksi. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

– Heidän rohkeudelleen ei löydy vertaa modernista historiasta. Heidän uhrauksensa ja rohkeutensa auttoivat pitämään vihollista kurissa sodan ensimmäisinä kuukausina ja saivat meidät tuntemaan Ukrainan väistämättömästi koittavaa voittoa, Ahmetov sanoi.

17:50: Erdogan tarjoutui jälleen toimimaan välittäjänä Ukrainan sodan lopettamisessa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tänään puhelimessa Ukrainan sodasta. Asiasta kertovat molempien maiden presidentin kansliat.

Presidentit puhuivat vankienvaihdosta Venäjän ja Ukrainan välillä, ukrainalaisen viljan viennistä Mustanmeren satamista, keinoista vapauttaa lannoitteiden ja elintarvikkeiden vienti Venäjältä.

He keskustelivat myös kaasukeskittymän perustamisesta Turkkiin sekä Turkin ja Syyrian suhteiden normalisoinnista.

Turkin presidentin kanslian mukaan Erdogan toisti puhelussa tarjouksensa toimia välikätenä Ukrainan sodan lopettamisessa. 

– Erdogan toisti puhelun aikana, että Turkki on valmis ottamaan tehtäväkseen helpottaa ja toimia välittäjänä kestävän rauhan aikaansaamiseksi Venäjän ja Ukrainan välillä, presidentin kanslian lausunnossa kerrotaan.

Asiasta uutisoi The Guardian.

12.31: Venäjä kiistää iskeneensä kerrostaloon Dniprossa

Venäjä kiistää tehneensä lauantaisen ohjusiskun kerrostaloon Dniprossa Ukrainassa. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan tuhot saattoivat johtua Ukrainan omasta ilmatorjunnasta.

Peskov väitti niin ikään, ettei Venäjän armeija kohdista iskujaan siviilikohteisiin.

Ukrainan mukaan iskussa kuoli ainakin 35 ihmistä.

Venäjä teki lauantaina lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, muun muassa pääkaupunki Kiovaan. Ohjuksia kohdistettiin muun muassa sähkönjakeluun, mikä aiheutti laajoja sähkökatkoja ympäri maata.

11.57 Britannia lähettämässä Ukrainaan taistelupanssarivaunuja – Kreml: "Palaisivat kuten muutkin"

Britannia on lähettämässä Ukrainalle aseapuna muun muassa Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan tänään, että uudet asetoimitukset Ison-Britannian ja Puolan kaltaisista maista aiheuttaisivat Ukrainalle vain lisää ongelmia, eivätkä tule muuttamaan tilannetta taistelukentällä.

– Uudet tankit "palaisivat kuten muutkin", Peskov jatkoi.

10.16 Dnipron ohjusiskun kuolleiden määrä nousi Ukrainassa

Ukrainassa kuolleiden määrä lauantaisessa Venäjän iskussa Dnipron kaupunkiin on noussut 35:een, kertovat paikallisviranomaiset. Isku tehtiin paikalliseen kerrostaloon.

Venäjä teki lauantaina lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, muun muassa pääkaupunki Kiovaan. Ohjuksia kohdistettiin muun muassa sähkönjakeluun, mikä aiheutti laajoja sähkökatkoja ympäri maata.

9.28: Raskaat taistelut Donbassissa Ukrainassa jatkuvat, kertoo Britannian puolustusministeriö

Ukrainassa raskaat taistelut ovat jatkuneet sekä Kreminnan että Bahmutin lohkoilla Donbassin rintamalla Itä-Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Vielä sunnuntaina Ukrainan asevoimat onnistuivat lähes varmasti säilyttämään asemansa Soledarissa Bahmutin pohjoispuolella palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijoiden jatkuvista hyökkäyksistä huolimatta.

Kreminnan lähellä taistelut ovat olleet hyökkäysten ja vastahyökkäysten sarjoja metsäisessä maastossa. Ukrainan armeija on kuitenkin onnistunut vähitellen työntämään etulinjaa itään Kreminnan kaupungin laitamille.

Näissä olosuhteissa suurin operatiivinen haaste kummallekin osapuolelle on muodostaa sellaisia joukko-osastoja, jotka kykenevät hyödyntämään taktiset onnistumiset läpimurtoina, puolustusministeriö kirjoittaa.

6.06 Zelenskyi: Dnipron kerrostaloiskun raunioista pelastettu kymmeniä ihmisiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi illalla pitämässään puheessa, että lauantaisen Dnipron kerrostaloiskun raunioista on pelastettu kymmeniä ihmisiä. Pelastettujen joukossa oli Zelenskyin mukaan kuusi lasta.

Pelastusoperaatiota jatketaan niin kauan kuin on pieninkin mahdollisuus pelastaa heidän henkensä, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan 30 ihmistä on julistettu kuolleiksi. Kuolleiden joukossa oli 15-vuotias lapsi. Lisäksi yli 30 ihmistä on ilmoitettu kadonneeksi.

Zelenskiy sanoi myös, että venäläiset, jotka eivät tuominneet hyökkäystä, ovat pelkureita.

Ainakin 30 ihmistä kuoli ja useita kymmeniä loukkaantui Venäjän ammuttua suuren ohjuksen asuinkerrostaloon Dnipron kaupunkiin lauantaina.

Sunnuntai 15.1

23.45: Viron pääministeri: Venäjä on terroristivaltio

Viron pääministeri Kaja Kallas syyttää Venäjää terrorismista viitaten Dnipron kerrostaloiskuun.

– Tämä on terrorismia, Kallas kirjoittaa Twitterissä välittämänsä videon yhteydessä.

Videolla kuvataan Dnipron kerrostaloiskun tuhoja ilmeisen pian ohjusräjähdyksen jälkeen. Videon taustalla kuuluu iskussa loukkaantuneiden ihmisten hätä- ja tuskanhuutoja.

Ainakin 30 ihmistä kuoli ja useita kymmeniä loukkaantui Venäjän ammuttua suuren ohjuksen asuinkerrostaloon Dnipron kaupunkiin lauantaina. Raunioissa voi olla vielä kymmeniä ihmisiä yhä loukussa tai kuolleina.

– Hyökkäyksillään Dniproon ja muualle Ukrainaan, Venäjä on taas todistanut olevansa terroristivaltio, Kallas kirjoittaa toisessa tviitissä.

– Kutsun liittolaisia ja kumppaneita: Nostetaan tukemme tasoa. Ukraina tarvitsee aseita, mukaan lukien tankkeja ja ilmatorjuntaa.

23.04: Norjaan loikannut Wagner-komentaja kertoo todistaneensa useita teloituksia

Norjaan loikannut Wagner-päällikkö Andrei Medvedev kertoi joulukuussa Insider-lehdelle todistaneensa henkilökohtaisesti useita teloituksia.

Medvedev kertoi tuolloin olleensa muun muassa teloitetun Jevgeni Nuzhinin komentaja. Nuzhin surmattiin lekavasaralla rangaistuksena puolen vaihtamisesta.

Wagner julkaisi syksyllä Nuzhinin murhasta videon, jossa hänet teloitettiin lyömällä häntä lekavasaralla päähän.

Medvedev kertoi joulukuussa tietävänsä yhteensä ainakin kymmenestä teloituksesta.

Medvedev kertoo loikkauksensa jälkeen julkaistussa haastattelussa olevansa valmis todistamaan Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin sotarikoksista.

Prigozhin kommentoi itse tuoreeltaan Nuzhinin teloitusvideota sanomalla "koira ansaitsee koiran kuoleman".

18.30: Naton Stoltenberg saksalaislehdelle: Ukraina voi saada pian lisää raskaita aseita länsimailta

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Ukraina voi saada pian lisää raskaita aseita länsimailta. Stoltenberg kertoi asiasta saksalaislehti Handelsblattin tänään sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa.

Stoltenbergin mukaan sodassa ollaan ratkaisevassa vaiheessa, joten annettava aseapu on tärkeää Ukrainan voiton mahdollistamiseksi.

Eilen Britannian pääministeri Rishi Sunak lupasi maan lähettävän Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

17.30: NRK: Wagnerissa johtotehtävissä toiminut mies on loikannut Norjaan ja hakee turvapaikkaa 

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan Venäjän riveissä Ukrainassa mahdollisesti taistellut Wagner-sotilas on paennut Norjaan.

Palkkasoturi loikkasi perjantai-iltana rajan yli Norjaan Finnmarkin Pasvikdalenissa. Norjan puolustusvoimien ja poliisin rajapartio pidättivät miehen.

Norjan turvallisuuspalvelu PST vahvistaa NRK:lle, että heille on ilmoitettu tapauksesta.

– Mies on hakenut turvapaikkaa Norjasta, Finnmarkin poliisipiirin esikuntapäällikkö Tarjei Sirma-Tellefsen kertoo tiedotteessa NRK:n mukaan.

Useat venäläiset tiedotusvälineet ja oppositiokanavat ovat kertoneet, että mies väittää olevansa pahamaineisen Wagner Groupin palkkasoturijärjestön loikkaaja.

VG:n mukaan kyseessä on venäläinen Andrei Medvedev, joka on toiminut ennen Wagnerissa johtotehtävissä.

Lue lisää aiempia sodan tapahtumista sunnuntain seuranta-artikkelistamme.

Lue myös:

    Uusimmat