ISW: Kreml valmistelee valeiskua Venäjälle – tätä sillä tavoitellaan

Venäjä vaikuttaa valmistelevan informaatioympäristöä otolliseksi valeiskulle Belgorodiin, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan Venäjän tavoitteena iskulla omaan kaupunkiinsa on nostattaa käymänsä sodan kannatusta.

Kremlin ohjailemat propagandistit ovat viime aikoina spekuloineet ajatuksella, että Ukraina suunnittelisi miehittävänsä Belgorodin alueen.

Väitteet ovat myös kiertäneet venäläisten sotabloggaajien kanavilla, joissa on kovin sanankääntein kritisoitu venäläisten vetäytymisiä Harkovan seudulla. 

Jokin aika sitten Wagner-palkkasotilasyhtiön kuvattiin rakentavan puolustuslinjoja Venäjän puolelle Belgorodiin. Se voi liittyä käynnissä olevaan Kremlin informaatiokampanjaan, mutta myös Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhinin pelonlietsontaan ja voimanosoitukseen rajaseudulla.

– Väitteet Ukrainan lähestyvästä hyökkäyksestä Belgorodin alueelle ovat absurdeja ja niiden ainoa tavoite on pelotella kansalaisia tukemaan sotaa, ISW kirjoittaa.

– Ukrainalla ei ole strategista kiinnostusta venäläisalueiden miehittämiseen, eikä kykyä siihen suuremmassa mittakaavassa.

ISW:n mukaan venäläisten tuki maansa ”erityisoperaatiolle” on alkanut hiipumaan erityisesti rajaseuduilla liikekannallepanon ja armeijan heikon menestyksen vuoksi.

Venäläisten oppositiomedioiden mukaan liikekannallepanossa värvätyt ovat protestoineet useilla alueilla, ja merkittävimmät protestit on nähty nimenomaan rajan tuntumassa.

Oppositiolehti Meduza kertoo omiin sisäpiirilähteisiinsä nojaten, että Kremlin salaa järjestämässä kyselyssä selvisi venäläisten suhtautuvan tulevaisuuteen "apaattisesti". Se vaikuttaisi myös kuvastavan Venäjän armeijan mielentilaa tällä hetkellä.

Oppositiomediat ovat viime viikkoina yhä useammin raportoineet etenkin liikekannallepanossa värvättyjen läheisistä, jotka kertovat sotilaiden kurjista olosuhteista, kaltoinkohtelusta ja kuolemista.

ISW:n mukaan vaikuttaa siltä, että propagandan teho heikkenee sodan todellisten seurausten ilmetessä venäläisille.

Katso myös: Ohjukset lentelevät Belgorodissa – kyse voi olla Venäjän omasta epäonnistuneesta iskusta

Ohjukset lentelevät Belgorodissa – kyse voi olla Venäjän omasta epäonnistuneesta iskusta 5:05

Lue myös:

    Uusimmat