Saksa: Emme estäisi Puolaa lähettämästä Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan, päätös saataneen pian – MTV seurasi sotaa

Ukrainalaisjoukot kertovat, miksi tarvitsevat aseapua: "Leopard- ja Challenger-panssarivaunujen avulla olisimme pysäyttämättömiä" 2:46

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 22. tammikuuta 2023. 

  • Puolan pääministeri kritisoi Saksaa Leopard-asiassa

  • Brittitiedustelu: Sota on umpikujassa

  • Päätös toimittaa Saksan Leopardeja Ukrainalle jäi yhä tekemättä

  • Suomelta Ukrainalle 400 miljoonan euron sotilasapupaketti

  • Viro lähettää tähän asti suurimman aseapupakettinsa Ukrainalle

  • Ukraina vetoaa Leopard 2 -vaunuja käyttäviin maihin

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. LÖYDÄT TUOREEN SEURANNAN MTV UUTISTEN ETUSIVULTA.

23.01: Saksan puolustusministeri: Uskon, että tankkipäätös saadaan pian

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoo, että hän uskoo päätöksen kiistan kohteena olevista panssarivaunuista saatavan pian. Hän ei kommentoinut tarkemmin sitä, millainen päätös olisi.

22.20: Saksa: Emme estä Puolaa antamasta Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainalle

Saksa on valmis antamaan luvan Puolalle, jos maa haluaa lähettää saksalaisvalmisteisia tankkeja Ukrainaan, kertoo Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

– Jos meille esitetään kysymys, emme tule olemaan esteenä, Baerbock sanoi televisiohaastattelussa Ranskan ja Saksan johtajien tapaamisen jälkeen Pariisissa.

– Me tiedämme kuinka tärkeitä nämä tankit ovat, ja siksi juuri me keskustelemme siitä nyt kumppaneidemme kanssa. Meidän on varmistettava, että ihmisten henkiä saadaan pelastettua ja Ukrainan alue vapautettua, ulkoministeri sanoi.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki totesi aiemmin tänään Puolan olevan valmiina toimimaan siinäkin tapauksessa, ettei Saksa lähetä panssareita.

– (Jos Saksa ei suostu lähettämään Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan) me perustamme pienen koalition maista, jotka ovat valmiita lahjoittamaan osan nykyaikaisesta kalustostaan, nykyaikaisista panssarivaunuistaan, Morawiecki sanoi PAP-uutistoimiston mukaan.


21.16: Norjan asevoimien komentaja: yli 300 000 kuollut tai haavoittunut Ukrainan sodassa

Norjan asevoimien komentaja Eirik Kristoffersen sanoi tänä aamuna norjalaisen TV2:n haastattelussa, että yli 300 000 on kuollut tai haavoittunut Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Näistä noin 180 000 on Venäjän asevoimien edustajia, 100 000 ukrainalaisjoukkoja ja noin 30 000 ukrainalaissiviilejä. Ukrainalaissiviilien kohdalla Kristoffersen puhuu kuolleista.

– Noin 30 000 siviiliä on saanut surmansa tässä kauheassa sodassa, joka ei ole meistä kaukana, hän sanoo.

Kristoffersen korostaa, että lukuihin tulee suhtautua monin varauksin.

Haastattelussa hän kommentoi laajemmin Venäjän menetyksiä sodassa. Hänen arvionsa Venäjä pystyy kestämään tilannetta huomattavan pitkään. Lisäksi hän kommentoi, millaista aseellista tukea Ukraina tarvitsee.

20.18: Ranska pohtii edelleen tankkien lähettämistä Ukrainalle,

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Ranska pohtii edelleen ranskalaisvalmisteisten raskaiden Leclerc-tankkien lähettämistä Ukrainalle. Macronin mukaan puolustusministeriö selvittelee parhaillaan asiaa, mutta mitään vaihtoehtoja ei ole suljettu pois.

Macronin mukaan asetoimituksista on kuitenkin sovittava yhdessä liittolaismaiden, kuten Saksan, kanssa.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholz puolestaan vastasi tankkien toimittamista koskevaan kysymykseen todeten, että Saksa on aina toiminut läheisessä yhteistyössä ystäviensä ja liittolaistensa kanssa.

19.23: Spiegel: Saksa on jo kartoittanut, mitä voidaan antaa

Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan Saksa on jo selvittänyt, kuinka paljon ja millaisia Leopard-taistelupanssarivaunuja se voisi Ukrainalle toimittaa. Lehden mukaan Saksalla olisi antaa 19 vanhempaa Leopard 2 -vaunua, joiden mallitunnus on 2A5.

Yhteensä Saksalla on Spiegelin mukaan kolmisensataa Leopard-vaunua, mutta niistä vain liki 200 on käyttökelpoisia. Lopullisen päätöksen siitä, millaisia vaunuja Ukrainalle annetaan, tekee puolustusministeri Boris Pistorius.

Saksalaisen Bild am Sonntagin haastattelussa Pistorius sanoi suunnittelevansa matkaa Ukrainaan. Pistoriuksen mukaan matka toteutunee tulevien neljän viikon aikana.

17.51: Rebulikaaniedustaja sanoo: Yksikin Abrams-tankki voisi avata Saksan Leopard-padot

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Michael McCaul kannusti Yhdysvaltoja luovuttamaan M1 Abrams -panssarivaunuja Ukrainalle, todeten, että jopa symbolinen määrän luovuttaminen Ukrainalle olisi riittävä kannustus Euroopan maille ryhtymään vastaavaan. Hän totesi uutistoimitus ABC:lle, että yksikin panssarivaunu voisi riittää siihen, että erityisesti Saksa suostuisi saksalaisvalmisteisten Leopard-panssarivaunujen luovuttamiseen Ukrainalle.

Saksa on aiemmin ilmoittanut, että se edellyttää Yhdysvaltoja antamaan Ukrainalle Abrams-panssarivaunuja ehtona sille, että Leopard-panssarivaunuja voitaisiin luovuttaa.

16:26 Syntyikö Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta sopu? 

Ukrainalainen RBK-uutistoimisto väittää sovun Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan syntyneen.

Ukrainan mukaan keskustelu asian julkistamisesta on käynnissä. 

Asiasta RBK-uutistoimistolle kertoi Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston edustaja Andri Jusov

Ukrainan tiedustelupalvelun edustajan mukaan länsimaat ovat jo päättäneet, että ne toimittavat Ukrainalle saksalaisia Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Tiedustelupalvelua edustava Andri Jusov kertoi ukrainalaiselle RBC-medialle jo lauantaina, että auki on enää se, miten asiasta kerrotaan.

– Yhteistyökumppanimme ovat jo päättäneet Ukrainan voitosta, ja siihen tarvitaan panssarivaunuja, muun muassa Leopard 2 -vaunuja, perusteli Jusov.

Jusovin mukaan Ukraina on jo saavuttanut huomattavan läpimurron sotilasavun saamisessa.

– Apu, jota näemme ilmatorjunnan ja ohjustorjunnan järjestelmien sekä panssaroitujen kulkuneuvojen alalla, se on jo läpimurto.

Perjantaina päättyneessä puolustusministerikokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen Leopard-vaunujen luovuttamisesta Ukrainaan.

11.51: Puolan pääministeri kritisoi Saksan epäröintiä Leopard-avun lähettämisessä

Puolan pääministeri on kritisoinut tuoreeltaan Saksan vastahakoisuutta lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Pääministeri Mateusz Morawieckin mukaan Saksan asennetta ei voi hyväksyä.

Saksa ei ole ollut halukas lähettämään nykyaikaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Venäjän hyökkäykseltä puolustautuvan Ukrainan avuksi, eikä ole myöskään antanut muille maille lupaa lähettää omia Leopard-vaunujaan.

Monet Euroopan maat ovat olleet halukkaita lähettämään vaunujaan Ukrainaan, Puola mukaan lukien.

Morawiecki painottaa puolalaisuutistoimisto PAP:lle, että Venäjä aloitti hyökkäyssotansa jo lähes vuosi sitten, ja viattomia ihmisiä kuolee joka päivä.

(STT)

10.29: Saksan uusi puolustusministeri aikeissa matkustaa Ukrainaan tulevina viikkoina

Saksan uusi puolustusministeri Boris Pistorius suunnittelee matkaa Ukrainaan. Hän kertoo asiasta saksalaislehti Bild am Sonntagin haastattelussa.

Pistorius sanoo vierailun tapahtuvan pian, ehkä jo seuraavien neljän viikon sisällä.

Ukraina toivoo Saksan lähettävän sen avuksi nykyaikaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, joiden lähettämisen kanssa Saksa on epäröinyt.

Kysyttäessä Leopardeista Pistorius vastaa Bildille Saksan käyvän tiivistä keskustelua asiasta kansainvälisten kumppaneidensa ja ennen kaikkea Yhdysvaltain kanssa.

Pistoriuksen matka-aikeista on kertonut Suomessa aiemmin ainakin Yle ja Helsingin Sanomat.

10.22: Venäläismies pakeni liikekannallepanoa metsään kuukausiksi

BBC:n haastattelema venäläismies päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun välttääkseen joutumasta sotimaan Ukrainassa.

Haastattelussa salanimellä Adam Kalinin esiintyvä venäläismies kertoo, ettei hän halunnut riskeerata joutuvansa rintamalle. Hän kertoo vastustavansa sotaa, mutta ei halunnut lähteä maasta syksyllä, kun presidentti Putin julisti osittaisen liikekannallepanonsa.

Niinpä hän hyvästeli vaimonsa ja muutti metsään asumaan

10.19: Brittitiedustelu: Venäjä aikoo vahvistaa asevoimiaan, mutta tarvittavien joukkojen ja varusteiden saanti lienee vaikeaa

Venäjä on ilmoittanut mittavista muutoksista maan asevoimissa, mutta laajennuksiin vaadittavaa väkeä ja varusteita tulee todennäköisesti olemaan hankala saada, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi aiemmin tällä viikolla, että vuosina 2023–2026 asevoimien vahvuutta aiotaan kasvattaa aiemmin ilmoitetusta 1,35 miljoonasta 1,5 miljoonaan.

Lisäksi Shoigu kertoi muun muassa uuden armeijakunnan perustamisesta Karjalaan.

Ministeriön mukaan suunnitelmat viestivät siitä, että Venäjän johto todennäköisesti arvioi sodan uhan jatkuvan monia vuosia Ukrainassa käytävien taistelujen jälkeenkin.

6.42: ISW: Ukrainan sinnikäs puolustus Bahmutissa on syönyt Venäjän voimavaroja hyökätä muilla alueilla

Ukraina on käyttänyt Bahmutin kaupungin puolustamisessa jo aiemmin tehokkaaksi havaittua keinoa kuluttaa Venäjän joukkoja, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW.

Sen mukaan Venäjän hyökkäys Bahmutin seudulla voi saavuttaa pian jonkinlaisen huipennuksen, mutta ukrainalaiset ovat tehokkaasti onnistuneet sitomaan Venäjän huomion ja voimavarat kyseiselle alueelle niin ettei Venäjä ole kyennyt laajentamaan hyökkäystään muualla.

ISW:n analyysin mukaan länsimaiden asetoimitusten hitaanlainen tahti sekä päätös olla lähettämättä tiettyjä Ukrainan pyytämiä aseita on osaltaan estänyt Ukrainaa tekemästä laajempia vastahyökkäyksiä, vaikka Venäjän voimat onkin sidottu Bahmutin seudulle.

Ukraina on sodan aikana hyödyntänyt tehokkaasta taktiikkaa, jossa venäläiset joutuvat uhraamaan valtavasti voimavaroja, joukkoja sekä kalustoa saavuttaakseen tavoitteitaan. Samalla suuret tappiot kuluttavat Venäjän kykyä laajamittaisiin hyökkäyksiin.

ISW:n mukaan Venäjä on kanavoinut Bahmutin valtaamiseen voimavaroja vuoden 2022 keväästä saakka eikä se vieläkään ole kyennyt etenemään niin, että se muodostaisi vakavaa uhkaa Ukrainan puolustuskyvylle seudulla.

LAUANTAI 21.1

23.38: Helikopteriturman uhreille järjestettiin muistotilaisuus

Ukrainassa järjestettiin lauantaina muistotilaisuus helikopteriturmassa menehtyneille Ukrainan sisäministeriön virkamiehille. Kyynelehtivä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui muistotilaisuuteen yhdessä puolisonsa Olena Zelenskan kanssa.

Koskettava video: Ukraina järjesti muistotilaisuuden helikopteriturmassa menehtyneille virkamiehille – kyynelehtivä Zelenskyi kunnioitti vainajien muistoa 1:58
Kyynelehtivä presidentti Zelenskyi ilmaisi surunvalittelunsa omaisille.

21.03 Sivusto: Wagner aikoo palauttaa Soledarin puolustamisessa kuolleet Ukrainalle

Palkkasotilasyhtiö Wagner suunnittelee lähettävänsä Soledarissa kaatuneiden ukrainalaissotilaiden ruumiit Ukrainan hallussa pitämälle alueelle, kertoo yrityksen perustajaa Jevgeni Prigožinia lähellä oleva verkkosivusto.

Wagner kertoi 11. tammikuuta vallanneensa Soledarin suolakaivoskaupungin. Kaupungin hallinnasta käytiin raskaita taisteluita.

Verkkosivusto RIA FAN, joka on osa Prigožinin mediaomistuksia, kertoi Wagnerin edustajan kertoneen, että ruumiit lähetetään neljässä tai viidessä saattyeessa, jossa on yhteensä 20 kuorma-autoa.

Artikkeli ei kertonut kaatuneiden ukrainalaissotilaiden määrästä, mutta sanoi Ukrainan kärsineen mittavia tappioita. Sen mukaan Prigožin on tehnyt selväksi, että ruumiit tulisi palauttaa arvokkaalla tavalla, mutta ei kerro suunnitelmasta sen tarkemmein. (Reuters)

Ukrainalaisjoukot kertovat, miksi tarvitsevat aseapua: "Leopard- ja Challenger-panssarivaunujen avulla olisimme pysäyttämättömiä" 2:46
Ukrainalaisjoukot kertovat, miksi tarvitsevat aseapua: "Leopard- ja Challenger-panssarivaunujen avulla olisimme pysäyttämättömiä"

17.06: Baltian maat vetosivat Saksaan taistelupanssarivaunujen lähettämiseksi

Etenkin Saksaa on kritisoitu siitä, että se ei ole vielä antanut taistelupanssarivaunuja Ukrainalle. Esimerkiksi Britannia on jo päättänyt lähettää omia Challenger 2 -taistelupanssarivaunujaan, ja muun muassa Puola on patistanut Saksaa Leopardien lähettämiseen.

Baltian maiden ulkoministerit vetosivat lauantaina Saksaan panssarivaunujen lähettämiseksi.

–  Me, Latvian, Viron ja Liettuan ulkoministerit, pyydämme Saksaa toimittamaan Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan heti. Tätä tarvitaan Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi, Ukrainan auttamiseksi ja rauhan palauttamiseksi Eurooppaan pikaisesti. Johtavana eurooppalaisvaltana Saksalla on tässä suhteessa erityinen vastuu, tviittasi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics.

Myös Kiovassa käymässä ollut yhdysvaltalainen republikaanisenaattori Lindsey Graham tviittasi perjantaina olevansa turhautunut siihen, kuinka hankala prosessi taistelupanssarivaunujen lähettämisestä on tullut.

–  Saksalaisille: lähettäkää tankkeja Ukrainaan, koska he tarvitsevat niitä. On teidän kansallinen intressinne, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin häviää Ukrainassa, Graham sanoi Twitterissä.

–  (Yhdysvaltain presidentti Joe) Bidenin hallinnolle: lähettäkää amerikkalaisia tankkeja, jotta muut seuraavat esimerkkiämme.

Yhdysvallat on ollut haluton lähettämään omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan, koska ne ovat monimutkaisia ja kalliita ylläpitää eivätkä siksi kovin käytännöllisiä ukrainalaisille.

Lue myös:

    Uusimmat