Yhdysvallat ja Norja lähettävät panssarivaunuja Ukrainaan – MTV seurasi sotaa keskiviikkona 25.1.

5:32
MTV pääsi Leopardin kyytiin – Suomen taistelupanssarivaunut ovat Puolustusvoimien mukaan hyvässä kunnossa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 25. tammikuuta 2023. Torstain seurannan löydät täältä

  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antaa luvan muillekin maille lähettää saksalaisvalmisteisia tankkeja

  • Valko-Venäjä: Ukraina ehdottanut hyökkäämättömyyssopimusta

  • GUR: Kevät ja alkukesä ovat ratkaisevat sodan kannalta

  • Brittitiedustelu: Sota on umpikujassa

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.09: Norja lähettää Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan

Norja on ilmoittanut lähettävänsä Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan. Norjan puolustusministeri Bjorn Arild Gram ei kertonut maan yleisradioyhtiö NRK:lle, kuinka monta panssarivaunua maa lähettää. 

19.07: Yhdysvallat lähettää 31 Abrams-panssarivaunua Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut, että maa lähettää 31 Abrams-panssarivaunua Ukrainaan.

Bidenin mukaan tämä ei ole uhkaus Venäjälle. 

18.39: Presidentti Niinistön Ukrainan-vierailu on päättynyt

Presidentti Sauli Niinistön Ukrainan-vierailu on päättynyt. Hän kertoo asiasta Twitterissä.

– Paljon samansuuntaista ajattelua presidentti Zelenskyin kanssa, sekä sodasta että rauhasta, Niinistö viestitti tviitissään.

17.43: EIT otti tutkintaan Venäjän toimet Itä-Ukrainassa ja MH17-lennon alas ampumisessa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto toteaa, että Ukrainan ja Hollannin kanteet Venäjän toimista Itä-Ukrainassa keväästä 2014 lähtien ovat pääosin tutkintakelpoisia. Kanteet koskevat muun muassa Hollannista Malesiaan matkalla olleen MH17-lennon alas ampumista ja muita ihmisoikeusrikkomuksia.

Vaikka rikkomukset eivät tapahtuneet Venäjän maaperällä, tuomioistuin katsoo separatistien hallussa olleiden Itä-Ukrainan alueiden olleen Venäjän lainkäyttövallan alaisuudessa, sillä niitä hallitsivat joko Venäjän joukot tai Venäjän tukemat separatistit.

Pieni osa kanteista ei päätynyt tutkintaan, sillä ne koskivat tapahtumia separatistialueiden ulkopuolella. Esimerkiksi separatistialueiden ulkopuolisten alueiden pommittaminen ei päätynyt tutkintaan, koska sen uhrit eivät olleet Venäjän lainkäyttövaltaan kuuluvalla alueella.

15.16: Ukrainassa hyväksyttiin kiistelty laki, joka tiukentaa sotilaiden rangaistuksia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti tänään keskiviikkona kiistanalaisen lain, jolla muun muassa kiristetään rangaistuksia karkuruudesta ja tottelemattomuudesta armeijassa.

Ukrainan parlamentin verkkosivuilla julkaistun lakiluonnoksen mukaan tiukemmat rangaistukset koskevat muun muassa taistelukentältä karkaamista, komentajien uhkailua ja alkoholin käyttöä. Uusi laki kieltää myös ehdollisten rangaistusten määräämisen näistä rikoksista tuomituille sotilaille.

Karkuruudesta voi saada 12 vuoden tuomion ja tottelemattomuudesta tai taistelusta kieltäytymisestä 10 vuoden rangaistuksen. Esimiehen uhkailu puolestaan voi tuoda seitsemän vuoden rangaistuksen.

15.13: Nato: Saksan päätös panssarivaunuista voi auttaa Ukrainaa voittamaan sodan

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kannattaa vahvasti Saksan päätöstä lähettää Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Stoltenbergin mukaan panssarivaunut voivat auttaa Ukrainaa puolustamaan maataan, säilymään itsenäisenä valtiona ja voittamaan sodan.

Saksa kertoi tänään toimittavansa itse Ukrainalle 14 Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunua. Se myöntää myös muille maille luvan toimittaa Leopard-tankkeja Ukrainaan.

14.04: Suomi valmistelee osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön Leopard -vaunujen toimittamiseksi Ukrainaan

Saksa tiedotti tänään lähettävänsä Ukrainalle Leopard 2-taistelupanssarivaunuja, ja kertoi antavansa myös liittolaismailleen luvan viedä saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan.

– Tämä on hyvä ja odotettu uutinen, ja huomattava suunnanmuutos, joka mahdollistaa Ukrainan tukemisen aiempaa raskaammalla kalustolla, puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) totesi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Savolan mukaan Suomi valmistelee osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön Leopardien toimittamiseksi Ukrainaan, mutta Suomi ei toistaiseksi ole tehnyt päätöstä siitä, lähetetäänkö Ukrainaan Leopard -taistelupanssarivaunuja.

Savolan mukaan Suomen panos ei voi olla kovin mittava turvallisuustilanteen vuoksi.

14.01: Ukraina toivoo seuraavaksi tankkikoalitiota

Saksan ilmoitus Leopard-panssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan on ensimmäinen askel asiassa, sanoo Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak sosiaalisessa mediassa.

Jermak peräänkuuluttaa seuraavaksi "tankkikoalitiota". Monet maat ovat aiemmin sanoneet lähettävänsä saksalaisvalmisteisia Leopard-vaunuja Ukrainaan, jos Saksa antaa siihen luvan.

Saksa kertoi tänään toimittavansa itse Ukrainalle 14 Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunua. Se myöntää myös muille maille luvan toimittaa Leopard-tankkeja Ukrainaan.

13.38: Alankomaiden pääministeri: Maa voisi ostaa panssarivaunuja ja toimittaa ne Ukrainaan

Alankomaiden pääministeri Rutte toteaa, että Alankomaat voisivat ostaa Saksalta siltä vuokraamansa panssarivaunut ja toimittaa ne Ukrainaan. (Reuters)

13.36: Espanja avoin Leopard-panssarivaunujen luovutukselle

Espanja on avoin Leopard 2 -panssarivaunujen luovutukselle. Asiasta kertoi tänään Espanjan puolustusministeri Margarita Robles uutistoimisto EFE:lle.

– Espanja on halukas, tämän koordinaation puitteissa, työskentelemään liittolaistemme kanssa tehdäksemme sen, mikä on tarpeen, mukaanlukien Leopardien lähettämisen, niiden käyttöön kouluttamisen ja lisäksi auttamaan niiden ylläpidossa ja huollossa, hän sanoi. (Reuters)

13.33: Saksa kaavailee 14 vaunun luovutusta 

Saksa toimittaa itse Ukrainalle 14 Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunua maan armeijan, Bundeswehrin, varastoista.

Samalla Saksa myöntää myös muille maille luvan toimittaa saksalaisvalmisteisia panssarivaunuja Ukrainaan.

– Tavoitteena on saada nopeasti kokoon kaksi Leopard 2 -tankkipataljoonaa Ukrainaan, kertoi hallituksen edustaja Steffen Hebestreit lausunnossaan.

Ukrainan joukkojen kouluttaminen taistelupanssarivaunujen käyttöön alkaa Saksassa nopeasti. Tankkien lisäksi toimitukseen kuuluu myös logistiikkaa, ammuksia ja taistelupanssarivaunujen huoltoa.

– Päätös seuraa Saksan hyvin tiedossa olevan linjaa tukea Ukrainaa parhaan kykymme mukaan, sanoi liittokansleri Olaf Scholz.

13.21: Ukrainan armeija myönsi vetäytyneensä Soledarista

Ukrainan armeija myöntää, että sen joukot ovat vetäytyneet Soledarin kaupungista Donetskin alueella maan itäosassa. Riippumattomat lähteet ovat jo aikaisemmin kertoneet, että joukot ovat todennäköisesti vetäytyneet.

Soledarin suolakaivoskaupungin hallinnasta käytiin viikkokausia kiivaita taisteluita, joissa kumpikin osapuoli kärsi raskaita tappioita.

Ukrainan armeijan edustajan mukaan Ukrainan joukot vetäytyivät ennalta valmisteltuihin asemiin. (STT)

13.20: Puolan pääministeri kehuu Saksan päätöstä lähettää tankkeja

Puolan pääministeri kiittää Saksan liittokanseli Olaf Scholzia päätöksestä lähettää Leopard-panssarivaunuja Ukrainalle.

Hän kuvailee päätöstä suureksi askeleeksi eteenpäin Venäjän pysäyttämiseksi. (Reuters)

12.34: Venäjä uhoaa tuhoavansa länsimaiden mahdollisesti lähettämät tankit Ukrainassa

Venäjän mukaan länsimaiden Ukrainaan lähettämät tankit tuhotaan, eikä niillä ole lännen toivomaa vaikutusta Ukrainan armeijan taistelukykyyn.

– Teknologisesti tarkasteltuna tämä on epäonnistunut suunnitelma. Sen Ukrainan armeijalle tuomaa potentiaalia on yliarvioitu, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

– Nämä tankit palavat kuten kaikki muutkin, mutta ne ovat erittäin kalliita, Peskov jatkoi.

Peskov sanoi jo aikaisemmin kuluvalla viikolla, että mikäli Saksa toimittaa panssarivaunuja Ukrainaan, se jättää "pysyvän jäljen" Saksan ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.

Saksan odotetaan kertovan Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan mahdollisesti jo keskiviikkona. (STT)

10.24: RIA Novosti: Wagner-joukot etenevät Bakhmutissa

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukot etenevät Bakhmutn kaupungissa, Venäjän asettama Donetskin alueen kuvernööri sanoi valtio-omisteiselle Venäjän kansainväliselle tietotoimistolle RIA Novostille. Hänen mukaansa taistelut ovat käynnissä aiemmin Ukrainan joukkojen hallitsemilla asuinalueilla. Reuters ei pysty vahvistamaan tietoja. (Reuters).

09.34: Ukrainan pääesikunta: Wagner hamuaa riveihinsä ukrainalaisia rikollisia, jotka on viety väkisin Venäjälle

Venäläinen Wagner palkka-armeija värvää riveihinsä Venäjälle vietyjä rikoksista tuomittuja ukrainalaisia. Asiasta kertoo Kyiv Independent Ukrainan pääesikunnan kertomiin tietoihin viitaten.

Ukrainan tietojen mukaan Wagner olisi erityisen kiinnostunut ukrainalaisista vangeista, jotka on kotimaassaan tuomittu vakavista rikoksista.

Ukrainan pääesikunnan mukaan värväystä harjoitettaisiin etenkin Krasnodarissa.

Ukrainan mukaan monet vangit ovat tyytymättömiä siihen, että heidät on siirretty väkisin Venäjälle. Lisäksi venäläisten vankien kerrotaan kohtelevan ukrainalaisia huonosti.

09.11: Sveitsi saattaa antaa Saksalle luvan tarjota Ukrainalle sveitsiläisiä ammuksia

Sveitsissä maan parlamentissa on alkanut prosessi, jolla aiotaan sallia Sveitsin valmistamien ammusten toimittaminen Ukrainaan muiden maiden kautta. Parlamentin komitea äänesti asian puolesta tiistaina ja päätös tarvitsee myöhemmässä vaiheessa myös koko parlamentin hyväksynnän.

Sveitsi on aiemmin torjunut Saksan pyynnöt antaa Ukrainalle sveitsiläisvalmisteisia ampumatarvikkeita. Sveitsin kanta on ollut, että lupa ammusten viennille Ukrainaan rikkoisi maan perinteistä puolueetonta asemaa.

Asiaa käsitelleen komitean mukaan ammusten toimittaminen Ukrainaan ei rikkoisi puolueettomuutta, koska ammukset antaisi toinen valtio eivätkä ne päätyisi suoraan konfliktialueelle. (Reuters)

8.45: Venäjän suurlähettiläs arvostelee USA:n mahdollista päätöstä lähettää tankkeja Ukrainaan

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Anatoli Antonovin mukaan Yhdysvaltain mahdollinen päätös lähettää Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan osoittaa, että maan todellinen tarkoitus on aiheuttaa Venäjälle strategisia tappioita.

– Jos Yhdysvallat päättää lähettää tankkeja, on mahdotonta oikeuttaa sellaista askelta käyttämällä argumentteja puolustuksellisista aseista, Antonov kirjoittaa Venäjän suurlähetystön Facebook-sivuilla.

– Tämä tulee olemaan jälleen yksi häpeämätön provokaatio Venäjää vastaan, suurlähettiläs jatkaa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä Ukrainaan noin 30 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Abramsien mukana ukrainalaiset olisivat saamassa käyttöönsä muutaman panssarivaunujen tukiajoneuvon, joita käytetään tankkien huoltotöissä kentällä. CNN:n mukaan Abramsien toimitusaikataulu on toistaiseksi epäselvä. Sotilaiden kouluttaminen niiden käyttöön vie tavallisesti useita kuukausia.

8.35: Ruotsissa ei valmistelussa panssarivaunutoimitusta

Ruotsi ei tässä vaiheessa ole valmistele panssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan, mutta ei ole poissuljettua, ettei niin tehtäisi tulevaisuudessa, sanoo Ruotsin ulkoministeri Pål JonssonSvenska Dagbladetille.

Leopard 2:n ruotsalainen versio on nimeltään Stridsvagn 112. Niitä on Ruotsissa yli 120 kappaletta.

8.15: Ukraina koventaa tuomioita sotilaskarkuruudesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti lain, joka koventaa seuraamuksia sotilaskarkuruudesta. Eilen allekirjoitettu laki tiukentaa sotilashenkilöstön rikosoikeudellista vastuuta karkuruudesta ja taistelukärskyjen noudattamatta jättämisestä.

8.03: Norja harkitsee Leopardien lähettämistä Ukrainaan

Norjan hallitus pohtii, voiko maa lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Norjalaislehti Aftonpostenin mukaan puolustusministeriö on pyytänyt Norjan armeijaa arvioimaan, miten mahdollinen tankkien lähettäminen vaikuttaisi Norjan puolustuskykyyn.

Päätöksiä tankkien lähettämisestä ei ole vielä tehty, mutta puolustusvoimien arvion odotetaan valmistuvan nopeasti.

– Hallitus pohtii jatkuvasti, pitäisikö Norjan lähettää lisää aseita ja materiaalia Ukrainaan. Emme kommentoi näitä arvioita, emmekä mitään meneillään olevia tai tulevia kannanottoja. Meillä on hyvä vuoropuhelu Ukrainan ja liittolaisten kanssa Ukrainan tarpeista. Tuemme Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, sanoi puolustusministeri Björn Arild Gram kommentissaan Dagens Näringsliv -lehdelle tiistaina.

Dagens Näringslivin mukaan Norja voisi antaa Ukrainalle jopa kahdeksan maan 36 Leopard-taistelupanssarivaunusta.

05.35: CNN: Yhdysvallat suunnittelee kymmenien Abrams-panssarivaunujen toimittamista Ukrainalle

Uutiskanava CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvallat viimeistelee suunnitelmiaan Abrams-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan.

Uutiskanavan lähteiltä saatujen tietojen perusteella panssarivaunuja olisi tarkoitus lähettää noin 30 kappaletta.

CNN kertoo, että presidentti Bidenin hallinto voi ilmoittaa taistelupanssarivaunuista jo tämän viikon aikana.

1:58
Tämä suunnitellusta Abrams-tankkien lähettämisestä Ukrainaan tiedetään.

05.12: NYT: Yhdysvallat moninkertaistaa tykinammusten tuotantonsa Ukrainan sodan vuoksi

Yhdysvaltain puolustusministeriö lisää tykinammusten tuotantoa maassa jopa 500 prosentilla seuraavien kahden vuoden aikana, kertoo New York Times. Syynä on Ukrainaan lähetetyn sotilaallisen tuen aiheuttama vaje ammusvarastoissa.

Päätös kasvattaa tuotannon Yhdysvalloissa korkeimmalle tasolleen sitten vuonna 1953 päättyneen Korean sodan, lehti kertoo.

Ukrainan sotaa on taisteltu ampumalla suuret määrät perinteisiä ohjautumattomia tykinammuksia laajalla rintamalla. Lehden mukaan tällainen sodankäynti on koetellut tarkkuusaseisiin ja pienemmän mittakaavan konflikteihin viime vuosina keskittyneen Yhdysvaltojen asevarastoja.

TIISTAI 24.1

23.58 Haavisto CNN:lle Saksan päätöksestä lähettää Leopardeja Ukrainaan: "Erittäin hyviä uutisia"

Haavisto totesi CNN:lle, että vaikka Saksan päätökselle ei ole vielä lopullista vahvistusta, niin näiden kehityskulkujen välillä voi olla yhteys. Saksa ilmoitti Yhdysvalloille viime viikolla, että se ei lähetä Leopard-tankkejaan, ellei Yhdysvallat suostu lähettämään Abrams-tankkejaan.

22.59: Politico: Saksa kertoo keskiviikkona Leopard-tankkien lähettämisestä Ukrainaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoo keskiviikkona Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan, kirjoittaa Politico.

19.51: Der Spiegel: Saksa hyväksyy Leopard-tankkien lähettämisen Ukrainaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on antanut luvan lähettää Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan ja antanut muille maille luvan lähettää Leopardeja Ukrainaan, kirjoittaa Der Spiegel.

Saksan hallitus on hyväksynyt, että Ukrainaan toimitetaan ainakin komppanian verran Leopard 2A6 -panssareita.

18.08: Reuters: Yhdysvallat saattaa kääntää kelkkansa ja lähettää Ukrainalle Abrams-panssarivaunuja

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien nimettöminä pysyneiden yhdysvaltalaisten virkamiesten mukaan ilmoitus panssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan saattaa tulla jo tällä viikolla.

Virkamiehet arvioivat Reutersille, että panssarivaunujen lähettäminen voisi kannustaa Saksaa lähettämään Ukrainaan saksalaisvalmisteisteisia Leopard-panssarivaunuja.

Saksalaiset virkamieslähteet sanoivat aiemmin Wall Street Journal -lehdelle, ettei Saksa lähetä tai anna liittolaistensa lähettää Ukrainalle panssarivaunuja, ellei Yhdysvallat lähetä Ukrainalle omia Abrams-panssarivaunuja.

15.06: Niinistö vierailee Ukrainassa

Presidentti Sauli Niinistö vierailee parhaillaan Ukrainassa. Vierailuun kuuluu muun muassa tapaaminen presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovassa.

Presidentin kanslian mukaan keskusteluissa on esillä ajankohtainen tilanne Venäjän 11 kuukautta sitten käynnistämässä hyökkäyssodassa, Suomen poliittinen ja materiaalinen tuki Ukrainalle sekä Ukrainan pyrkimykset oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Kyseessä on Niinistön ensimmäinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen sinne viime vuoden helmikuussa.

13.46: Tulitaistelussa haavoittunut suomalainen kertoo kauhunhetkistään Ukrainassa: "Valmistauduin siihen, että tähän taidan jäädä"

MTV Uutiset julkaisi eilen videomateriaalia suomalaistaistelijoiden tulitaistelusta Ukrainan Harkovassa. Video on kuvattu syyskuun lopulla, ja siitä on nähtävissä useampien suomalaisten sotilaiden sotimista venäläisjoukkoja vastaan.

Katso tilanne, jossa suomalaistaitselija haavoittuu jutun alussa olevalta videolta. Koko videomateriaali on katsottavissa MTV Katsomosta.

Lue koko juttu täältä.

2:35
Video: Katso tilanne, jossa suomalaistaistelija haavoittuu.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja