Venäjä voisi nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa kevään kutsunnoissa – MTV Uutiset seurasi sotaa

Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista – haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta 2:19
Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista? – Haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustuskorkeakoulusta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 12. tammikuuta 2023.

  • Putin pisti jälleen sodan johtoa uusiksi

  • Brittitiedustelu: Venäjä hallitsee todennäköisesti valtaosaa Soledaria

  • Putinin liittolainen: Länsi pyrkii hävittämään Venäjän kartalta

  • Zelenskyi: Ukraina voittanut aikaa idän taisteluissa

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. TUOREIN SEURANTA LÖYTYY MTV UUTISTEN KOTISIVULTA.

22.43: Venäjä voisi nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa kevään kutsunnoissa

Venäjä aikoo nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa tänä keväänä. Asevelvollisten yläikärajan nostaminen on osa Venäjän suunnitelmaa lisätä joukkojensa määrää 30 prosentilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi tukensa puolustusministeriön ehdotukselle, joka laajentaisi armeijan kutsuntaiän 21–30-vuotiaisiin, aiemmasta 18–27-vuotiaista.

Venäjän parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Andrei Kartapolov sanoi lausunnossaan, että asevelvollisten ikärajaa voitaisiin nostaa jo kevään kutsuntoihin mennessä. Sen sijaan siirtymäaika kutsuntaiän alaikärajan nostamisessa 18:sta 21:een tulisi 1–3 vuoden siirtymäaika.

Kriittiset äänet ovat sanoneet, että siirtymäaika on läpinäkyvä yritys lisätä asekelpoisten venäläismiesten määrää, joilla paikkaillaan Ukrainassa koettuja valtavia menetyksiä miesvahvuudessa.

Kartapolov viittasi kintaalla moisille näkemyksille sanomalla, ettei Venäjällä ole aikomusta lisätä varusmiesten määrää sen jälkeen, kun ikäraja on saatu nostettua 21:een.

– Varusmiestemme määrä laskee vuosittain, eikä tätä numeroa ole aikomusta nostaa, Kartapolov sanoi Venäjän valtionmedia TASSille.

Venäjän armeija on sekoitus palkkasotilaita ja varusmiehiä. Puolustusministeri Sergei Shoigu on sanonut, että suunnitelmana on kasvattaa taistelukelpoisten miesten vahvuus 1,5 miljoonaan 1,15 miljoonasta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina, että presidentti Putin kannatti ajatusta varusmiesten kutsuntaiän nostamista, mutta tarkat yksityiskohdat hioo puolustusministeriö.

Venäläisten varusmiesten rooli Ukrainan sodassa nousi tapetille Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime helmikuussa, kun Venäjä myönsi lähettäneensä rintamalle myös varusmiehiä, vaikka Putin oli lausunnoissaan sanonut, ettei näin tultaisi toimimaan.

Syyskuussa Venäjä julisti ensimmäisen liikekannallepanon sitten toisen maailmansodan kutsumalla rintamalle yli 300 000 sotilasta – mukaan lukien entisiä varusmiehiä – vahvistamaan hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Länsimaiden arvioiden mukaan Venäjä on menettänyt rintamalla kymmeniätuhansia sotilaita miltei 11 kuukautta kestäneessä sodassa. Asiasta kertoi Reuters.

21.22: Ukraina julkaisi videon rajusta taistelusta Soledarissa

Ukrainan valtion rajavartiolaitos julkaisi keskiviikkona videon, jossa Ukrainan joukkojen väitetään pysäyttävän venäläisyksikön eteneminen Soledarissa.

Valtion rajavartiolaitoksen mukaan Ukrainan ilmatiedustelu havaitsi venäläissotilaita alueella.

Tieto välitettiin puolustusvoimien komentokeskukseen, jossa ryhdyttiin toimenpiteisiin.

Videolla näkyy, kuinka Ukrainan sotilaat havaitsevat dronen avulla venäläissotilaiden lähestyvän betonimuurin takaa, minkä jälkeen ukrainalaisjoukot avasivat tulen kohti vihollista.

Ukraina julkaisi videon rankasta taistelusta Soledarissa 0:51


14.57: Putinin äänitorvi ylistää Soledarin valtaamiseksi kamppailevien joukkojen sankarillisuutta: "Suurin työ vielä edessä"

Venäjän joukot ovat taistelleet kovasti Ukrainan Soledarin kaupungista, mutta lisää taistelua on edessä, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Kremlin äänitorven mukaan Soledarin vuoksi on ponnisteltu valtavasti.

– Nämä ovat sankarillisia tekoja. Ei vain Soledarissa, vaan monilla muillakin alueilla, joissa hyökätään. Suurin työ on vielä edessä, Peskov lisäsi.

Tiistaina venäläinen palkka-armeija Wagner väitti jo ottaneensa koko Soledarin haltuunsa, mutta keskiviikkona Venäjän puolustusministeriö toppuutteli kommentteja ja kertoi saartaneensa osan kaupungista.

Tänään Ukraina on kertonut raskaiden taisteluiden jatkuvan ja Venäjän kärsivän raskaita tappioita yrityksessään vallata Soledar. (CNN)

14.43: Saksan ei pidä seisoa muiden maiden Ukrainalle antaman aseavun tiellä, sanoo varaliittokansleri

Saksan ei pidä seisoa muiden maiden Ukrainalle antaman aseavun tiellä, sanoo maan varaliittokansleri Robert Habeck. Lausunto liittyy länsimaiden aikeisiin antaa Ukrainalle saksalaisvalmisteisia Leopard-taistelupanssarivaunuja. Taistelupanssarivaunujen lahjoittamiseen tarvitaan vielä valmistajamaan Saksan lupa.

Saksan ja Ranskan päätös kevyiden panssaroitujen taisteluajoneuvojen ja rynnäkköpanssareitten luovuttamisesta Ukrainalle on voimistanut vaatimuksia myös raskaiden Leopardien antamisesta Ukrainan käyttöön. (Reuters)

13.37: Ukrainan mukaan Soledarissa on edelleen satoja siviilejä, vaikka taistelut raivoavat

Ukrainalaisten sotilaslähteiden mukaan Soledarin kaupungissa on edelleen yli 500 siviiliä vaikka raivokkaat taistelut kaupungin hallinnasta raivoavat Venäjän ja Ukrainan välillä.

Ukrainan mukaan kaupunkiin jääneet ovat pääsääntöisesti yli 50-vuotiaita. Evakuointeja kuvataan tällä hetkellä epärealistiseksi toteuttaa. Ukrainan mukaan ihmiset yritetään saada pois kaupungista, kun mahdollisuus evakuoinnille aukeaa. (CNN)

12.39: Venäjä kiukuttelee Ruotsille – haluaa päästä käsiksi Nord Stream -tutkintaa koskeviin tietoihin

Venäjä vihjailee, että Ruotsilla on mahdollisesti jotain salattavaa Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksen suhteen. Venäjä sättii Ruotsia koska Ruotsi ei ole suostunut jakamaan Venäjälle räjähdyksiä koskevan tutkinnan tietoja.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kutsui Ruotsin linjaa olla tekemättä yhteistyötä Venäjän syyttäjäviranomaisten kanssa ”hämmentäväksi”.

Zaharovan mielestä Venäjällä olisi oikeus saada tutkintaa koskevia yksityiskohtaisia tietoja. (Reuters)

11.40: Suomalaisasiantuntijan mukaan Leopardit eivät ehdi Ukrainan avuksi ennen kesää

Ukrainalle mahdollisesti annettavista Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista saatetaan päättää ensi viikolla Ukrainan aseapukokouksessa Ramsteinissa.

Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi eilen maansa olevan halukas antamaan Ukrainalle Leopardeja osana kansainvälistä koalitiota. Tärkeä ratkaisun avain kokonaisuudessa on Saksa, jolta tarvitaan Leopardien valmistajana lupa niiden vientiin edelleen.

Kenraalimajuri (evp) Pekka Toverin mukaan Leopardit voisivat olla ukrainalaisten käytössä parhaimmillaan ensi kesään mennessä. Suomen Puolustusvoimilla on käytössään reilut 200 Leopard 2 -taistelupanssaria. (STT)

11.34: Ukrainalta raju lausunto Soledarin taistelusta: "Venäläiset liikkuvat omien sotilaidensa ruumiiden päällä"

Venäjä vahvistaa joukkojaan Ukrainassa, mutta ukrainalaiset joukot panevat rajusti hanttiin itäisessä Soledarin kaupungissa, jota Venäjä havittelee, sanoo Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Malyar.

Apulaispuolustusministeri kertoo lehdistölle, että Venäjän sotilasyksiköiden määrä Ukrainassa on noussut 280:een viikon takaisesta 250:stä.

– Venäläiset liikkuvat omien sotilaidensa ruumiiden päällä. Venäjä ajaa omaa kansaansa teuraalle tuhansittain, mutta me kestämme, Hanna Malyar kuvailee taistelua Soledarista. (Reuters)

09.54: Ukrainan mukaan yli sata venäläissotilasta kuollut ilmaiskussa Soledarin kaupungin lähistöllä

Ukrainan asevoimien mukaan yli sata venäläissotilasta on kuollut Ukrainan tekemässä ilmaiskussa Soledarin kaupungin lähistöllä. Asiasta uutisoivat muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent sekä Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Tiistaina Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja väitti joukkojensa vallanneen Bahmutin lähellä sijaitsevan Soledarin kaupungin. Ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi tuoreimmassa tilannekatsauksessaan, että Venäjä ei ole vielä vallannut kokonaan Soledarin pikkukaupunkia. (STT)

08.02: Kiovan pormestari MTV Uutisille: Venäjä yrittää pääkaupungin valtaamista uudelleen

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo MTV Uutisille olevansa varma, että venäläiset yrittävät Ukrainan pääkaupungin valtaamista uudelleen.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi Klitshkon Kiovassa.

Klitshkon mukaan Kiova on koko ajan ollut ja on edelleen venäläisten kohteena.

– Meidän on oltava varautuneita uuteen hyökkäykseen. Meidän on oltava vahvoja, ja siksi pyydämme aseita puolustautumiseen. Me puolustamme kotejamme. On myös syytä muistaa, ettemme me puolusta ainoastaan omia kotejamme, me puolustamme juuri nyt kaikkia teitä.

Klitshko toteaa, että Venäjän toimissa on kyse kansanmurhasta.

Lue koko haastattelu täältä.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo MTV Uutisten haastattelussa olevansa täysin varma, että venäläiset yrittävät tulla Kiovaan uudelleen 2:11
Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo MTV Uutisten haastattelussa olevansa täysin varma, että venäläiset yrittävät tulla Kiovaan uudelleen

08.00: Risto E.J. Penttilän mukaan Ukraina tarvitsee kovaa rautaa, ja myös Suomen rooli asiassa on selvä

Jos Ukrainan halutaan saavuttavan läpimurron tänä vuonna, maalle tulee tarjota raskaampaa kalustoa, arvioi MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä Huomenta Suomessa.

Penttilän mukaan Yhdysvaltain roolina on tarjota Ukrainalle korkean teknologian asejärjestelmiä, ja tämä on sodan kannalta välttämätöntä.

– Europan rooliksi tulee panssaroidut ajoneuvot, kova rauta.

Saksan ja Ranskan päätös kevyiden, panssaroitujen taisteluajoneuvojen ja rynnäkköpanssareitten luovuttamisesta Ukrainalle on voimistanut vaatimuksia myös raskaiden Leopard-taistelupanssareiden antamisesta Ukrainan käyttöön.

Penttilän mukaan jos ja kun Euroopan maat tekevät asiassa päätöksen, Ukrainaa täytyy olla valmis tukemaan tälläkin tavalla.

– Silloin sotilaiden pitää arvioida, mikä on Suomen puolustuskyvyn kananalta oleellista, ettemme lähde sitä heikentämään.

Suomen Nato-prosessi junnaa – missä vaiheessa jäsenvaltioiden mitta täyttyy? 9:41
Suomen Nato-prosessi junnaa – missä vaiheessa jäsenvaltioiden mitta täyttyy?

06.00: Suomalaiset vankasti EU:n Ukraina-tuen takana

EU:n tuki Ukrainalle saa Suomessa lähes yksituumaisen kannatuksen kansalaisilta, ilmenee tuoreesta Eurobarometrista. Suomalaisista vastaajista 83 prosenttia kertoo kannattavansa tukitoimia vahvasti ja 12 prosenttia melko vahvasti. Vain 5 prosenttia vastustaa Ukrainan auttamista.

Koko EU:n tasolla Ukrainan auttamista kannattaa vahvasti tai melko vahvasti yhteensä 74 prosenttia vastaajista. Lähes neljännes eli 23 prosenttia vastustaa Ukrainan tukea.

Eurobarometriin haastateltiin viime syksynä yhteensä yli 26 000:ta eurooppalaista, joista suomalaisia oli reilu tuhat.

Keskiviikon uutisia

21.34: Asiantuntija MTV Uutiset Liven haastattelussa – miten sotatilanne Ukrainassa kehittyy keväällä?

Sotilasprofessori Marko Palokangas arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että syksystä alkanut Ukrainan aloite ohjaa sodan kulkua myös tulevina kuukausina. Hän ei usko sodan pikaiseen päättymiseen.

Voit katsoa Palokankaan arvioita sotatilanteesta tarkemmin alla olevalta videolta.

Mitä merkitys Ukrainan suolakaivosten tunneliverkoston valtaamisella olisi? Haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas 11:56

20.01: Palokangas: Taistelupanssarivaunujen merkitys entistä suurempi merkitys asemien murtajana

Sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta kertoo Seitsemän uutisissa, että paljon keskustelstu Leopard 2 -taistelupanssarivaunu on hyvin moderni väline. Sillä olisi Ukrainan sodan jumittuneessa tilanteessa entistä suurempi merkitys, koska sillä voidaan murtaa Venäjän asevoimien linnoittamia asemia.

Lue lisää keskiviikon uutisia täältä.

Lue myös:

    Uusimmat