AFP: Venäjä aloitti hyökkäyksen Zaporizhzhjan alueella – MTV seurasi sotaa

Ukrainalaisjoukot kertovat, miksi tarvitsevat aseapua: "Leopard- ja Challenger-panssarivaunujen avulla olisimme pysäyttämättömiä" 2:46

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 21. tammikuuta 2023. 

  • Brittitiedustelu: Sota on umpikujassa

  • Päätös toimittaa Saksan Leopardeja Ukrainalle jäi yhä tekemättä

  • Suomelta Ukrainalle 400 miljoonan euron sotilasapupaketti

  • Viro lähettää tähän asti suurimman aseapupakettinsa Ukrainalle

  • Ukraina vetoaa Leopard 2 -vaunuja käyttäviin maihin

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. LÖYDÄT TUOREEN SEURANNAN MTV UUTISTEN ETUSIVULTA.

23.38: Helikopteriturman uhreille järjestettiin muistotilaisuus

Ukrainassa järjestettiin lauantaina muistotilaisuus helikopteriturmassa menehtyneille Ukrainan sisäministeriön virkamiehille. Kyynelehtivä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui muistotilaisuuteen yhdessä puolisonsa Olena Zelenskan kanssa.

Koskettava video: Ukraina järjesti muistotilaisuuden helikopteriturmassa menehtyneille virkamiehille – kyynelehtivä Zelenskyi kunnioitti vainajien muistoa 1:58
Kyynelehtivä presidentti Zelenskyi ilmaisi surunvalittelunsa omaisille.

21.03 Sivusto: Wagner aikoo palauttaa Soledarin puolustamisessa kuolleet Ukrainalle

Palkkasotilasyhtiö Wagner suunnittelee lähettävänsä Soledarissa kaatuneiden ukrainalaissotilaiden ruumiit Ukrainan hallussa pitämälle alueelle, kertoo yrityksen perustajaa Jevgeni Prigožinia lähellä oleva verkkosivusto.

Wagner kertoi 11. tammikuuta vallanneensa Soledarin suolakaivoskaupungin. Kaupungin hallinnasta käytiin raskaita taisteluita.

Verkkosivusto RIA FAN, joka on osa Prigožinin mediaomistuksia, kertoi Wagnerin edustajan kertoneen, että ruumiit lähetetään neljässä tai viidessä saattyeessa, jossa on yhteensä 20 kuorma-autoa.

Artikkeli ei kertonut kaatuneiden ukrainalaissotilaiden määrästä, mutta sanoi Ukrainan kärsineen mittavia tappioita. Sen mukaan Prigožin on tehnyt selväksi, että ruumiit tulisi palauttaa arvokkaalla tavalla, mutta ei kerro suunnitelmasta sen tarkemmein. (Reuters)

Ukrainalaisjoukot kertovat, miksi tarvitsevat aseapua: "Leopard- ja Challenger-panssarivaunujen avulla olisimme pysäyttämättömiä" 2:46
Ukrainalaisjoukot kertovat, miksi tarvitsevat aseapua: "Leopard- ja Challenger-panssarivaunujen avulla olisimme pysäyttämättömiä"

17.06: Baltian maat vetosivat Saksaan taistelupanssarivaunujen lähettämiseksi

Etenkin Saksaa on kritisoitu siitä, että se ei ole vielä antanut taistelupanssarivaunuja Ukrainalle. Esimerkiksi Britannia on jo päättänyt lähettää omia Challenger 2 -taistelupanssarivaunujaan, ja muun muassa Puola on patistanut Saksaa Leopardien lähettämiseen.

Baltian maiden ulkoministerit vetosivat lauantaina Saksaan panssarivaunujen lähettämiseksi.

–  Me, Latvian, Viron ja Liettuan ulkoministerit, pyydämme Saksaa toimittamaan Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan heti. Tätä tarvitaan Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi, Ukrainan auttamiseksi ja rauhan palauttamiseksi Eurooppaan pikaisesti. Johtavana eurooppalaisvaltana Saksalla on tässä suhteessa erityinen vastuu, tviittasi Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics.

Myös Kiovassa käymässä ollut yhdysvaltalainen republikaanisenaattori Lindsey Graham tviittasi perjantaina olevansa turhautunut siihen, kuinka hankala prosessi taistelupanssarivaunujen lähettämisestä on tullut.

–  Saksalaisille: lähettäkää tankkeja Ukrainaan, koska he tarvitsevat niitä. On teidän kansallinen intressinne, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin häviää Ukrainassa, Graham sanoi Twitterissä.

–  (Yhdysvaltain presidentti Joe) Bidenin hallinnolle: lähettäkää amerikkalaisia tankkeja, jotta muut seuraavat esimerkkiämme.

Yhdysvallat on ollut haluton lähettämään omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan, koska ne ovat monimutkaisia ja kalliita ylläpitää eivätkä siksi kovin käytännöllisiä ukrainalaisille.

17.01: Venäjä kertoi pitäneensä ilmasotaharjoitukset Moskovan seudulla

Venäjän on pitänyt Moskovan seudulla ilmasotaharjoitukset, joissa harjoiteltiin pääkaupunkiin suunnatun hyökkäyksen torjumista, kertoi Venäjän puolustusministeriö lauantaina. Kuvitteellisen hyökkäyksen torjunnassa oli mukana myös S-300-ilmatorjuntaohjusyksikkö.

–  Harjoituksessa sotilaat torjuivat vihollisen sabotaasiryhmän kuvitteellisen hyökkäyksen sotilassaattueeseen. Savuverhon suojassa ilmapuolustusyksikön onnistui päästä etenemään ja jatkaa tehtävänsä suorittamista, sanottiin puolustusministeriön lausunnossa.

Puolustusministeriön mukaan harjoitukseen otti osaa 150 sotilasta. Sen sijaan ministeriö ei kertonut tarkkaa paikkaa, jossa harjoitus pidettiin. Perjantaina ministeriö ei suostunut vastaamaan suoraan kysymykseen siitä, varautuuko Venäjä mahdollisiin hyökkäyksiin pääkaupunkiin.

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa liki vuosi sitten, on Ukrainan rajan läheisyyteen Venäjän puolelle sekä Venäjän sotilaslentokentille tehty useita drone-hyökkäyksiä, jotka on yhdistetty Ukrainaan.

15.52 AFP: Venäjä aloitti hyökkäyksen Zaporizhzhjan alueella

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä on ilmoittanut tänään aloittaneensa hyökkäyksen Zaporizhzhjan alueella Kaakkois-Ukrainassa.

Alueella on taistelu intensiivistesti viime viikkojen aikana. Alueen kuvernööri Oleksandr Starukh mukaan venäläiset joukot ovat tehneet yön aikana yli 160 pommitusta, kirjoittaa brittilehti Guardian.

13.13: "Päättämättömyys tappaa lisää kansaamme", Zelenskyin neuvonantaja jyrähtää

Ukrainan presidentti Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak totesi lauantaina Twitterissä, että viivyttely aseavun kanssa vie ukrainalaisten henkiä. 

– Autatte Ukrainaa tarvittavin asein kuitenkin ja ymmärrätte, että sodan päättämiseksi ei ole muita vaihtoehtoja kuin Venäjän häviö. Mutta tämän päivän päättämättömyys tappaa lisää kansaamme. Jokainen viivyttelyn päivä on kuolema ukrainalaisille. Ajattele nopeammin. 

12.11: Brittitiedustelu: Molemmat marssittavat joukkoja Zaporizhzhjaan

Brittitiedustelun päivittäisessä Ukrainan sodan seurantakatsauksessa todetaan, että sekä Venäjä että Ukraina siirtävät ”merkittäviä joukkoja” Zaporizhzhjan alueelle, jossa on käyty tykistönvaihtoja ja kahakoita. Toistaiseksi laajamittaisia hyökkäyksiä on vältetty.

Ukraina on onnistuneesti torjunut Venäjän hyökkäyksen koillisessa Kreminnan läheisyydessä. Bahmutin alueella Soledarin kaupungissa Venäjän joukot sekä Wagnerin palkkasotilaat ovat vahvistaneet asemiaan kaupungin valtaamisen jälkeen. Bahmutin alueella venäläisillä on realistisia mahdollisuuksia etenemiseen. 

Brittitiedustelun mukaan ylipäätään sota vaikuttaisi olevan umpikujassa.

8.10: Oppositiokanava: Wagner toi väärän miehen arkussa rintamalta

Sotaa seuraava ajatushautomo The Institute for the Study of War pohtii päivittäisessä sotakoonnissaan, että palkkasotilasyhtiö Wagner on pikemminkin Venäjän armeijan jatke kuin itsenäinen toimija, jollaisena sen omistaja Jevgeni Prigozin haluaa sen esittää. 

Sen lisäksi Wagnerilla vaikuttaisi olevan organisointiin liittyviä ongelmia. 

Venäläinen oppositiokanava TV Dozdh raportoi eilen, että Wagner toi rintamalta väärään kotiin kaatuneen miehen. Venäläisnaisen kerrotaan saaneen puolisonsa sinetöidyssä arkussa, kuolintodistuksen sekä kunniamerkin kera. Myöhemmin hän sai tietää puolisona olevan elossa.

Oppositiokanava väittää, että sillä on tiedosssaan useampia vastaavia tapauksia. Wagnerin kerrotaan pelotelleen omaisia olemaan avaamatta arkkuja läheisensä kuoleman varmentamiseksi. 

Moskovan duuman edustaja Jevgeni Stupinin mukaan hän on saanut äänestäjiltä vetoomuksia, joiden mukaan heidän sukulaisistaan ei olla kuultu enää mitään sen jälkeen, kun he ovat allekirjoittaneet sopimuksen Wagnerin kanssa ja lähteneet Ukrainaan.

ISW pohtii, että näiden tietojen valossa Wagnerilta puuttuu hallinnollisia elimiä, jotka pitäisivät kirjaa sotilaista ja kommunikoisivat viranomaisille. 

Perjantain uutisia: 

23.59: Heikki Piuhola arvioi, että puolalaisministeri sanoitti monien tunnot

Puolan puolustusministeri puhui ehkä parhaiten sanoiksi usean maan delegaation tunnot Ramsteinin Ukraina-kokouksessa, arvioi MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

Piuhola kertoo Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczakin todenneen, että ”moni ukrainalainen menehtyy lännen epäröinnin takia”.

23.04: Zelenskyi: Leopard-vaunujen toimittamiselle ei vaihtoehtoja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, ettei taistelupanssarivaunujen lähettämiselle Ukrainaan ole vaihtoehtoa. Hänen mukaansa asia käy päivä päivältä selvemmäksi.

Saksan Ramsteinissa tänään pidetyssä kokouksessa ei saatu aikaiseksi päätöstä Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainalle, sillä Saksa ei tehnyt päätöstä asiasta.

Käytännössä mikään muukaan maa ei voi toimittaa vaunuja ilman Saksan hyväksyntää, sillä vaunut ovat alkujaan Saksasta.

Ukraina on jo pitkään pyytänyt länttä toimittamaan sille Leopardeja.

22.51: Yhdysvallat: Ukrainan hyvin vaikeaa häätää venäläisjoukot alueeltaan tänä vuonna

Ukrainan voi olla hyvin vaikeaa häätää Venäjän joukot sotilaallisesti koko alueeltaan tänä vuonna, arvioi Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley. Hän esitti arvionsa Ukrainalle annettavaa kansainvälistä aseapua käsittelevän kokouksen jälkeen Saksan Ramsteinissa.

Milleyn mukaan aseavun toimittamisesta ja harjoittelusta riippuu se, millaisen operaation Ukraina voi saada aikaiseksi vapauttaakseen alueistaan mahdollisimman paljon.

Milley totesi sodan päättyvän lopulta neuvottelupöydässä. Hän myös sanoi, että sota on kääntymässä täydelliseksi katastrofiksi Venäjälle.

Milley arvioi Venäjälle tulleen jo merkittävästi yli 100 000 kuolonuhria sodasta.

Lue lisää perjantain tapahtumia täältä

Lue myös:

    Uusimmat