Ukrainan miinanraivaaja: "Lumi on huono, tuore lumi helvetti"

Kartat kertovat totuuden: Näin Ukrainan vastahyökkäys on edennyt 4 kuukaudessa 0:40
Katso karttavideo: Näin Ukrainan vastahyökkäyksen neljä ensimmäistä kuukautta ovat vaikuttaneet rintamalinjoihin. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Yhdysvaltain mukaan Ukrainalla on jäljellä 6–8 hyväsäistä viikkoa.

Syksyn ja talven tullessaan tuomat sotimisen kannalta vaikeammat sääolosuhteet hidastavat, mutta eivät pysäytä Ukrainan vastahyökkäystä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan kovia sateita on syksyllä yleensä Ukrainassa vähemmän kuin keväällä. Täten myöskään maasto ei välttämättä muutu aivan niin pahasti mutaiseksi syksyllä kuin keväällä. Talven myötä uudelleen kovettuva maa taas helpottaa liikkumista ja täten myös hyökkäämistä, ISW katsoo.

Tiistaina Valkoisen talon tiedottaja John Kirby totesi, että vastahyökkäyksen kannalta hyvää säätä on jäljellä 6–8 viikkoa. Sen jälkeen vaikeutuvat sääolosuhteet hankaloittavat taisteluita sekä Ukrainan että Venäjän kannalta, Kirby lisäsi.

Ukraina on väittänyt, että se aikoo jatkaa vastahyökkäystä pitkälle loppuvuoteen 2023. Mitään tarkkaa loppumispäivämäärää Ukraina ei tokikaan ole antanut.

– Taistelut jatkuivat syksyllä 2022, talvella 2022–2023 ja keväällä 2023, ISW huomauttaa.

Ukrainalainen miinanraivaaja Jaroslav ei ollut saksalaislehti Der Spiegelin haastattelussa kovin innoissaan talven tulosta. Venäjän syvät ja tiheät miinakentät ovat olleet merkittävä este Ukrainan vastahyökkäykselle.

– Lumi on huono, tuore lumi on helvetti. Puoli tuntia ja se peittää kaiken niin tasaisesti, että ainoa keino havaita miinoja ovat kepit. Nekään eivät toimi pakkasella, kun maa on jäässä, Jaroslav sanoo.

Ukrainan neljä kuukautta sitten alkanut vastahyökkäys ei ole kyennyt läpimurtoihin. Syvimmillään Ukraina on edennyt reilut kymmenen kilometriä. Päätavoitteena pidetylle Asovanmerellä on nykyisestä rintamalinjasta lyhimmilläänkin noin 90 kilometriä, Länsi-Zaporizhzhjan Tokmakiin 20 ja Melitopoliin 70 kilometriä. 

Ukraina julistaa: Rospuutto on alkanut 0:37
Ukrainan armeijan maaliskuussa 2023 julkaisemalla videolla näkyy mutaiseksi muuttunutta maata, johon taistelupanssarivaunut ovat väitetysti juuttuneet.

Lue myös:

    Uusimmat