25-vuotias Pavel saattaa nousta Wagnerin johtoon – kuvattiin isänsä Jevgeni Prigozhinin haudalla

25-vuotias Pavel nousemassa Wagnerin johtoon – kuvattiin isänsä Jevgeni Prigozhinin haudalla 2:45
Wagner-pomon äiti Violetta ja poika Pavel Prigozhin kuvattiin sunnuntaina tämän haudalla.

Lento-onnettomuudessa kuolleen Wagner-pomon Jevgeni Prigozhinin tilalle saattaa astella hänen 25-vuotias poikansa Pavel, samalla kun Venäjän johdon ja Wagner-ryhmän jännitteet jatkuvat.

Wagner-palkkasotilasyhtiöön tiiviisti liitetty Telegram-kanava VChK-OGPU julkaisi lauantaina kuvan Jevgeni Prigozhinin oletetusta testamentista. 

Testamentista ilmenee, että suurimman osan Prigozhinin rikkauksista perii hänen 25-vuotias poikansa Pavel Prigozhin

Poika perii isältään palkkasotilasyhtiön, yritys- ja kiinteistöomistukset sekä noin 115 miljoonan euron arvoisen rahallisen omaisuuden.

Vieraili isänsä haudalla

Sunnuntaina kymmenet ihmiset kävivät muistamassa Jevgeni Prigozhinia tämän haudalla Pietarin laitamilla, 40 päivää kuoleman jälkeen.

Myös Prigozhinin äiti Violetta ja poika Pavel laskivat kukkia haudalle sunnuntaina.

Ortodoksisessa kirkossa uskotaan, että 40 päivää kuoleman jälkeen ihmisen sielu lähtee viimeiselle matkalleen joko taivaaseen tai helvettiin.

Jevgeni Prigozhin kuoli elokuun 23. päivänä yksityislentokoneen syöksyttyä maahan lähellä Moskovaa. Onnettomuudessa kuoli myös 9 muuta henkilöä, mukaan lukien useita Wagnerin johtohahmoja.

Asiantuntijoiden mukaan on hyvin todennäköistä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on lentokoneturman takana. Prigozhin oli kritisoinut useasti Venäjän sodanjohtoa, ja jännitteet lopulta kärjistyivät Wagner-sotilaiden kapinaan juhannuksena.

Uutistoimisto Reutersin mukaan satoja entisiä Wagner-sotilaita, heidän perheitään ja lukuisia tavallisia venäläisiä muisti Prigozhinia sunnuntaina muistopaikoilla eri puolilla Venäjää, mutta maan valtiolliset televisiokanavat pysyttelivät hiljaa.

Perhe vietti luksuselämää

Testamentin mukaan Pavel Prigozhin perii noin 115 miljoonan euron arvoisen rahallisen omaisuuden, yhdeksän osakeyhtiötä ja osuudet Concord-yhtiöstä, sekä suuren ravintolaketjun, joka nosti Jevgeni Prigozhinin 1990-luvulla rikkauksiin.

Jevgeni Prigozhinin virallisen omaisuuden on arvioitu olevan yli miljardi euroa, mutta todellinen, piilotettu omaisuus voi olla huomattavasti suurempi.

Financial Times (FT) kirjoitti keväällä Prigozhinin perheen luksuselämästä huolimatta heille asetetuista pakotteista. Aiemmin tänä vuonna Pavelin isoäiti, 80-vuotias Violetta jopa voitti käsittelynsä EU:n tuomioistuimessa ja sai kumottua henkilökohtaiset pakotteensa korvausten kera.

FT:n mukaan Prigozhinin lapset ehtivät viettämään vapaasti aikaa Euroopassa ennen sodan syttymistä, vaikka isän yhteys palkkasotilasyhtiöön oli tiedossa. Tyttäret esimerkiksi osallistuivat aktiivisesti ratsastuskilpailuihin ympäri EU-maita.

Wagner-pomon luksuskoti – MTV Uutiset kävi kylässä Prigozhineilla 4:34
Video: Wagner-pomon luksuskoti – MTV Uutiset kävi kylässä Prigozhineilla

Pavel puolestaan on jo aiemmin ollut mukana isänsä yritysten pyörittämisessä, ja hän on muun muassa Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian pakotteiden alaisena.

VChK-OGPU:n sisäpiirilähteen mukaan Prigozhinin perheen välit ovat olleet tulehtuneet, ja testamentistakin on jo tullut kiistaa. Jos Pavel kuolee, omaisuus menee Prigozhinin leskelle Lyuboville, kahdelle tyttärelle ja yhdelle lapsenlapselle, jonka on raportoitu olevan Pavelin poika.

Vaikka testamentissa koko omaisuus käytännössä menee Pavelille, täytyy hänen sen ehtojen mukaan myös turvata muun perheen toimeentulo.

ISW: Pavel Prigozhin neuvottelee Wagnerin jatkosta Ukrainassa

Pavel on sotinut Wagnerin riveissä Syyriassa, ainakin mikäli hänen isänsä sosiaalisen median julkaisuihin on luottaminen. Hänelle on Independentin mukaan myönnetty ryhmän "Musta risti", kunniamerkki sotilaspalvelukseen osallistumisesta. 

Pavel Prigozhin on ottanut aktiivista johtajan roolia ja neuvotteleekin tällä hetkellä Venäjän kansalliskaartin Rosgvardijan kanssa Wagnerin uudelleenliittymisestä Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi toiseen luotettavaksi arvioituun Telegram-lähteeseen vedoten. 

VChK-OGPU:n sisäpiirilähteen mukaan Pavel ei kuitenkaan ole täysin itsenäinen toimija Wagnerissa, vaan on palkkasotilasyhtiön turvallisuusosaston uuden johtajan Mikhail Vataninin vaikutuksen alaisena.

Muutenkin on yhä epäselvää, mikä Pavelin todellinen arvoasema Wagnerin johdossa tai suhde Kremliin on.

Prigozhinin kuolema muutti Wagnerin asemaa Afrikassa, selvitys paljastaa 5:46
Video: Prigozhinin kuolema muutti Wagnerin asemaa Afrikassa, selvitys paljastaa

Viime perjantaina Putin ylisti julkisesti entistä Wagner-komentajaa ja puolustusministeriön työntekijää Andrei Troshevia. Putin kertoi tavanneensa Troshevin ja keskustelleensa hänen asemastaan uusien Ukrainassa taistelevien vapaaehtoistaistelijaryhmien muodostamisessa.

ISW:n mukaan osa Wagneriin liitetyistä ryhmittymistä reagoi Putinin ylistämään Trosheviin negatiivisesti, ja toivovat Pavel Prigozhinista palkkasotilasyhtiön uutta johtajaa. Sen vuoksi nämä kanavat saattavat myös liioitella Pavelin johtaja-asemaa.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat