ISW: Putin asettelee syntipukin viittaa Shoigun harteille, puolustusministeriötä syytetään valehtelusta duumassa

1:04
Ukraina etenee, mitä presidentti Putin voi tehdä? "Joukkoja pitäisi saada lisää, aseita myös", arvioi Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg.

Venäjällä kritiikki puolustusministeriötä kohtaan on kasvanut Ukrainan sotamenestyksen myötä.

700 000 venäläistä on raporttien mukaan lähtenyt Venäjältä sen jälkeen, kun maa julisti osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon.

Liikekannallepanoa vastaan on myös protestoitu mielenosoituksissa kymmenissä venäläiskaupungeissa ja -kylissä.

Presidentti Vladimir Putin todennäköisesti asettelee syntipukin viittaa puolustusministeriön ja erityisesti puolustusministeri Sergei Shoigun harteille, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Putin totesi venäläismedioille, että korjauksia liikekannallepanoon piti tehdä, koska puolustusministeriö ei ajoissa muuttanut pykäliä siitä, keitä liikekannallepano koskee.

Elokuun lopulla Britannian puolustusministeriö arvioi, että Shoigu on "laitettu sivuun" ja sotilaskomentajat raportoivat nyt suoraan Putinille.

Duuman puolustuskomitean puheenjohtaja, kenraalieversti evp. Andrei Kartapolov puolestaan lausui, että kaikki venäläiset tietävät, että puolustusministeriö valehtelee ja sen pitää loppua. Viesti ei Kartapolovin mukaan kuitenkaan tavoita "yksittäisiä komentajia".

Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov niin ikään moitti puolustusministeriötä sen jälkeen, kun Ukraina onnistui valtaamaan Itä-Ukrainan strategisesti merkittävän Lymanin kaupungin. Tempun jälkeen Putin ylensi Kadyrovin kenraalieverstiksi.

– Tämä viittaa siihen, että Putin on valmis lepyttelemään silovikkeja, jotka ovat toistuvasti moittineet puolustusministeriötä, ISW arvioi.

Silovikit ovat Venäjällä merkittävää valtaa käyttävä ryhmittymä, johon kuuluu muun muassa turvallisuus- ja puolustusalojen henkilöitä.

"Eihän se ole ratkaisu"

Putin pitänee Shoigun puolustusministerinä niin kauan kun presidentistä tuntuu, että hän voi syyttää Shoigua huonosta sotaonnesta, ISW katsoo.

Suomen Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin mukaan sodanjohdon mahdollinen vaihto ei ole Venäjää pelastava temppu.

– Eihän se ole ratkaisu, kun tässä on rakenteellinen ongelma.

Henkilöstöpulan Venäjän armeija on läpi Ukrainan sodan kärsinyt muun muassa heikosta tiedustelusta, takkuilevasta huollosta ja aselajien yhteistyön puutteesta.

Ukraina vyöryttää idässä ja etelässä

Venäjän puolustusministeriö on viime viikkoina joutunut liki päivittäin selittelemään Ukrainan uusia voittoja sekä Itä- että Etelä-Ukrainassa.

Kaiken lisäksi Ukrainan suurta menestystä saavuttanut vastahyökkäys Harkovan alueella ei ole saapunut päätökseensä kuukauden taisteluiden jälkeenkään, kirjoittaa ajatushautomo ISW.

Hyökkäys etenee tällä hetkellä Luhanskin alueen läntiseen osaan. Venäläisjoukot eivät ole kyenneet pitämään luonnon suomia puolustusasemia Oskil- ja Siverskjokien rannoilla.

ISW:n mukaan Länsi-Luhanskin alue on maastoltaan sovelias sellaiselle nopeatempoiselle sodankäynnille, jota Ukraina toteutti onnistuneesti Harkovan alueella syyskuun alussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:14
Risto E.J. Penttilä: Alueliitokset ja liikekannallepano ovat Putinin hätähuuto, kun Venäjän korttitalo romahtaa

Ukraina hyökkää tällä hetkellä menestyksekkäästi myös Etelä-Ukrainassa, jossa Venäjä on niin ikään menettänyt laajoja alueita Dneprjoen länsipuolelta.

Venäjä todennäköisesti joutuu painottamaan puolustustaan jompaan kumpaan näistä painopistesuunnista toisen kustannuksella, ISW katsoo. Tämä taas voi lisätä Ukrainan menestysmahdollisuuksia molemmilla suunnilla, ISW kirjoittaa.

Kovin nopeasti edes liikekannallepano ei ole tuomassa Venäjälle uusia yksiköitä rintamalle, sanoo Puolustusvoimien ex-komentaja Lindberg.

– Vaikea saada rintamalle koulutettuja joukkoja. Jos kouluttajia ja varusteita löytyy, niin heitä voidaan saada tappioita korvaamaan. Mutta se, että tulisi koulutettuja joukkoja koulutettuine johtajineen, ei tapahdu viikoissa, eikä edes muutamissa kuukausissa.

1:18
Miten Ukrainan armeija reagoi Venäjän liikekannallepanoon?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja