Mainos

Israelissa kasvaa tyytymättömyys hallituksen sotapolitiikkaan

Haukat kritisoivat hallitusta erityisesti maahyökkäyksen pysäyttämisestä. Valtaosa israelilaisista katsoo, että Hizbollahia ei ole vieläkään lyöty.

Israelissa yhä useampi taho arvostelee pääministeri Ehud Olmertin hallituksen sotapolitiikkaa.

- Kokonaista kansakuntaa ei voi johtaa sotaan lupaamalla voittoa ja tuottamalla tappion, Olmertin eroa vaativan Haaretz-lehden kolumnisti Ari Shavit kirjoitti tänään.

Mielipidetiedustelut kertovat kasvavasta tyytymättömyydestä hallitukseen, oikeisto-oppositio vaatii ennenaikaisia vaaleja ja rauhanliikkeen tukema vasemmisto penää neuvotteluja sotatoimien sijaan.

Nimettöminä viestimille puhuneita upseereja suututtaa se, että hallitus pysäytti suunnitellun maahyökkäyksen laajentamisen Etelä-Libanonissa. Armeija istuu paikoillaan ankan lailla, valitti uutistoimisto Reutersin haastattelema upseeri.

- Kun meidän olisi pitänyt hyökätä, odotimme. Kun meidän olisi pitänyt odottaa, hyökkäsimme, summasi kuukauden sotilasoperaation laajalevikkisen Maariv-sanomalehden kolumnisti Ben Caspit.

Tavoite saavuttamatta

Yhä useampi kysyy, onko Israel saavuttanut tavoitteensa, Libanonin Hizbollah-shiialiikkeen nujertamisen. Haaretz-sanomalehden kyselyssä 73 prosenttia vastaajista katsoi, ettei voittoa ole saavutettu. Hizbollah on ampunut Pohjois-Israeliin tuhansia raketteja sen jälkeen kun Israel ryhtyi sotatoimiin.

Moni taho epäilee YK:ssa sorvattujen päätöslauselmaluonnosten sinetöivän Hizbollahin voiton varsinkin, jos järjestöä ei riisuta aseista. Likud-oppositiopuoluetta edustava entinen ulkoministeri Silvan Shalom piti tulitaukosuunnitelmaa katastrofina, joka sallisi Hizbollahin varustautua ja aloittaa uudelleen hyökkäykset Israeliin.

Soraääniä on kantautunut myös hallituksen riveistä. Työväenpuolueen veteraanipoliitikko, varapääministeri Shimon Peres on suominut Olmertia harkintakyvyn puutteesta, kertoi Maariv-lehti. Moni muukin taho on pohtinut, onko Olmert kykenevä johtamaan sotaa, koska hänellä itsellään ei ole vankkaa armeijataustaa kuten monilla aiemmilla Israelin johtajilla.

- Sota on karannut käsitä ja hallitus ei piittaa tarjolla olevista poliittisista vaihtoehdoista, arvioi Rauha Nyt -järjestön tiedottaja Jariv Oppenheimer.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.