Mainos

Israelin vaalivoittaja aloitti hallitustunnustelut

Hallitusneuvotteluista on povattu vaikeita, ja niiden uskotaan kestävän viikkoja.

Israelin parlamenttivaalit voittaneen keskustalaisen Kadima-puolueen luotsaaja, virkaatekevä pääministeri Ehud Olmert on aloittanut tunnustelut hallituksen muodostamiseksi.

Kadima sai 28 edustajaa Israelin 120-paikkaiseen parlamenttiin knessetiin. Puolue menestyi paljon huonommin kuin alunperin uskottiin, sillä mielipidemittauksissa sille povattiin 44 edustajan läpimenoa.

Olmert lupasi vaalien alla Kadiman voiton vastineeksi, että Israelille vedetään vuoteen 2010 mennessä pysyvät raja - vaikka yksipuolisesti, jos neuvottelut palestiinalaisten kanssa eivät onnistu.

Toiseksi parhaiten vaaleissa menestyi työväenpuolue, joka sai 20 paikkaa. Uskonnollinen Shas sai knessetiin 13 edustajaa ja äärikansallismielinen Jisrael Beiteinu 12. Edellisten vaalien voittaja oikeistolainen Likud sai vain 11 paikkaa.

Lopulliset tulokset julkistetaan huhtikuun 5. päivänä, mutta keskiviikkona julkaistuihin tietoihin ei pitäisi liittyä yllätyksiä. Parlamentti vannoo valansa huhtikuun 17. päivänä.

Hallitusneuvotteluja käytiin jo kulisseissa

Johtavien puolueiden väliset epäviralliset hallitusneuvottelut alkoivat Kadiman edustajan mukaan jo tänään. Neuvotteluista on povattu vaikeita, ja niiden uskotaan kestävän viikkoja.

Israelin lain mukaan presidentti nimeää henkilön, joka muodostaa hallituksen. Hänen ei kuitenkaan tarvitse pyytää tehtävään suurimman puolueen johtajaa, vaikka näin asia on yleensä käytännössä mennyt.

EU reagoi vaalitulokseen kehottamalla Israelin uutta hallitusta herättämään henkiin Lähi-idän rauhanprosessin. Unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kertoi vakuuttaneensa Olmertille EU:n tukevan prosessia.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mukaan vaalituloksella ei ole palestiinalaisten kannalta merkitystä, jos Olmert jatkaa yksipuolisia suunnitelmiaan.

Samansuuntaisen kannan otti myös palestiinalaisten parlamenttivaalit voittanut äärijärjestö Hamas. Se syytti Kadimaa siitä, että se suhtautuu palestiinalaisiin yhtä vihamielisesti kuin muutkin Israelin puolueet.

Arabijohtajat kritisoivat Israelin yksipuolisuutta

Sudanissa koolla olleet arabijohtajat kritisoivat Israelin politiikan yksipuolista suuntausta. He uudistivat huippukokouksessa ehdotuksen, jonka mukaan Israel luopuisi vuonna 1967 miehittämistään alueista rauhaa vastaan.

Syyrian ulkoministerin Walid al-Mualemin mielestä Kadiman voitto ei ollut yllätys, vaan tärkeämpää on nähdä hallituksen kokoonpano ja sen valitsema linja.

Arabiliiton pääsihteerin Amr Mussan mukaan Israelin ehdotuksia on ollut mahdotonta hyväksyä.

- Onko mitään uutta, mitä uusi Israelin hallitus pystyy tekemään? Moni arabi ei usko niin, Mussa sanoi.

Egyptin ja Jordanian ulkoministerien kannanotot olivat varovaisia. Molemmilla mailla on diplomaattiset suhteet Israeliin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.