Turkin Erdogan vaatii YK:n turvallisuusneuvoston uudistamista – MTV seurasi sotaa

Yhdysvallat torjui Gazan tulitauon YK:ssa - taistelut alueella ovat jatkuneet kiivaina 1:21
Yhdysvallat torjuivat ainoana maana ehdotuksen tulitauosta Gazaan YK:ssa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa lauantaina 9. joulukuuta 2023. Tuoreimpia tapahtumia pääset lukemaan täältä.

  • Gazan terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä lähes 17 500 ihmistä (8.12.2023)
  • Viikon kestänyt tulitauko on päättynyt ja taistelut Gazassa jatkuvat
  • Tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa yli 16 015 (Hamasin alainen Gazan terveysministeriö 6.12.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

14.53: Turkin Erdogan vaatii YK:n turvallisuusneuvoston uudistamista

Turkin presidentti Tayyip Erdogan vaati lauantaina Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston uudistamista ja arvosteli sitä, että Yhdysvallat saattoi käyttää veto-oikeuttaan Gazan tulitaukoa koskevaan ehdotukseen muiden maiden valtavasta tuesta huolimatta.

– YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukovaatimus hylätään vain Yhdysvaltojen veto-oikeudella. Onko tämä oikeudenmukaisuutta, Erdogan sanoi Istanbulissa pidetyssä ihmisoikeuskonferenssissa.

– YK:n turvallisuusneuvostoa on uudistettava, hän lisäsi. (Lähde: Reuters)

13.54: Palestiinalaishallinnon presidentti syyttää Yhdysvaltoja Gazan lasten verilöylystä

Yhdysvallat on vastuussa Gazan lasten verilöylystä, sanoo palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas.

Abbas viittaa Yhdysvaltojen päätökseen torpata veto-oikeudellaan päätöslauselma aselepovaatimuksesta Gazan kaistalle. Päätös tehtiin YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina.

– Presidentti on kuvaillut Yhdysvaltojen kantaa aggressiiviseksi ja moraalittomaksi -- ja pitää Yhdysvaltoja vastuussa palestiinalaisten lasten, naisten ja vanhusten verenvuodatuksesta Gazan kaistalla, kirjoitetaan presidentti Abbasin kanslian lausunnossa.

Abbasin mukaan Yhdysvaltojen päätös loukkaa kaikkia humanitaarisia arvoja.

Yhdysvallat käytti YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ja torppasi päätöslauselman, joka olisi vaatinut välitöntä aselepoa Israelin ja Hamasin taisteluihin Gazassa.

Yhdysvaltain YK:n apulaissuurlähettiläs Robert Wood sanoi päätöslauselman olevan irrallaan todellisuudesta. Wood kertoi jo aiemmin perjantaina, ettei Yhdysvallat tue vaatimuksia välittömästä aselevosta.

(Lähde: STT)

11.48: Maailmanlopun olosuhteet uhkaavat Gazaa, varoittavat avustusjärjestöt

Avustusjärjestöt varoittavat maailmanlopun olosuhteista Gazan kaistalla. Jo kaksi kuukautta pommitusten kohteena olleessa Gazassa on järjestöjen mukaan vaarana etenkin, että ihmiset nälkiintyvät ja taudit leviävät.

Gazan 36 sairaalasta vain 14 on toimintakykyisiä, sanoo YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA.

Israel on pommittanut Gazan kaistaa voimakkaasti sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas iski Israeliin lokakuun alussa. Israelin iskuissa on Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan kuollut lähes 17 500 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Noin 1,9 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan.

6.30: Israelin ulkoministeri: YK:n pääsihteeri asettui Hamasin puolelle

YK:n pääsihteerin Antonio Guterres asettui Hamasin puolelle turvautuessaan YK:n peruskirjan 99. artiklaan, syyttää Israelin ulkoministeri Eli Cohen.

– 99. artiklan hyödyntäminen sen jälkeen, kun sitä ei käytetty Ukrainan sodassa tai Syyrian sisällissodassa, on jälleen merkki Guterresin puolueellisesta ja yksipuolisesta kannasta, Cohen sanoi viestipalvelu X:ssä.

Artiklan mukaan pääsihteeri voi saattaa turvallisuusneuvoston tietoon kaikki asiat, jotka voivat hänen mielestään uhata kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämistä. 

Guterresin päätös oli poikkeuksellinen, sillä kyseiseen artiklaan on vedottu viimeksi vuonna 1971 taisteluissa, jotka johtivat Bangladeshin syntyyn ja erottamiseen Pakistanista. 

Perjantai 8. joulukuuta

23.19: Yhdysvallat torppasi veto-oikeudellaan päätöslauselman aselepovaatimuksesta Gazaan

Yhdysvallat on käyttänyt YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ja torpannut päätöslauselman, joka olisi vaatinut välitöntä aselepoa Israelin ja Hamasin taisteluihin Gazassa.

Yhdysvaltain YK:n apulaissuurlähettiläs Robert Wood sanoi päätöslauselman olevan irrallaan todellisuudesta. Wood kertoi jo aiemmin tänään, ettei Yhdysvallat tue vaatimuksia välittömästä aselevosta.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut äärijärjestö Hamasin valvoman terveysministeriön mukaan lähes 17 500 ihmistä.

(Lähde: STT)

18.30: YK:n pääsihteeri: Hamasin raakuus ei voi oikeuttaa palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan Hamasin raakuus ei voi oikeuttaa palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista. Guterres kommentoi asiaa YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa tänään.

Äärijärjestö Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Gazassa on kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä lähes 17 500 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia.

Guterres myös tuomitsi Hamasin lokakuisen iskun Israeliin ja vaati Hamasin hallussa edelleen olevien 130 panttivangin välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

(Lähde: STT)

17.28: YK:n Guterres: Missään päin Gazaa ei ole turvallista

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan Gazassa ei ole tehokasta siviilien suojelua eikä missään Gazassa ei ole tällä hetkellä turvallista.

Hän kommentoi tilannetta uutistoimisto Reutersin mukaan ennen YK:n turvallisuusneuvoston äänestystä tänään perjantaina.

Turvallisuusneuvoston on määrä äänestää vaatimuksesta humanitaarisen tulitauon aikaansaamiseksi Israelin ja Hamasin välisessä sodassa.

(Lähde: Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat