Yhdysvallat torppasi aselepovaatimuksen Gazaan – MTV Uutiset seurasi sotaa

Kuvamateriaali Gazasta leviää, kymmenet pidätetyt polvillaan alusvaatteissa 0:46
CNN: Kuvamateriaali Gazasta leviää, kymmenet pidätetyt polvillaan alusvaatteissa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa perjantaina 8. joulukuuta 2023.

  • Gazan terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä lähes 17 500 ihmistä (8.12.2023)
  • Viikon kestänyt tulitauko on päättynyt ja taistelut Gazassa jatkuvat
  • Tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa yli 16 015 (Hamasin alainen Gazan terveysministeriö 6.12.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

23.19: Yhdysvallat torppasi veto-oikeudellaan päätöslauselman aselepovaatimuksesta Gazaan

Yhdysvallat on käyttänyt YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ja torpannut päätöslauselman, joka olisi vaatinut välitöntä aselepoa Israelin ja Hamasin taisteluihin Gazassa.

Yhdysvaltain YK:n apulaissuurlähettiläs Robert Wood sanoi päätöslauselman olevan irrallaan todellisuudesta. Wood kertoi jo aiemmin tänään, ettei Yhdysvallat tue vaatimuksia välittömästä aselevosta.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut äärijärjestö Hamasin valvoman terveysministeriön mukaan lähes 17 500 ihmistä.

(Lähde: STT)

18.30: YK:n pääsihteeri: Hamasin raakuus ei voi oikeuttaa palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan Hamasin raakuus ei voi oikeuttaa palestiinalaisten kollektiivista rankaisemista. Guterres kommentoi asiaa YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa tänään.

Äärijärjestö Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Gazassa on kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä lähes 17 500 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia.

Guterres myös tuomitsi Hamasin lokakuisen iskun Israeliin ja vaati Hamasin hallussa edelleen olevien 130 panttivangin välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

(Lähde: STT)

17.28: YK:n Guterres: Missään päin Gazaa ei ole turvallista

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan Gazassa ei ole tehokasta siviilien suojelua eikä missään Gazassa ei ole tällä hetkellä turvallista.

Hän kommentoi tilannetta uutistoimisto Reutersin mukaan ennen YK:n turvallisuusneuvoston äänestystä tänään perjantaina.

Turvallisuusneuvoston on määrä äänestää vaatimuksesta humanitaarisen tulitauon aikaansaamiseksi Israelin ja Hamasin välisessä sodassa.

(Lähde: Reuters)

10.05: BBC: Ruoan hinta Gazassa räjähtänyt tähtitieteelliseksi – jauhopussin hinta 125 euroa

Ruoan hinta Gazassa on noussut niin korkeaksi, ettei monilla ole enää varaa päivittäistavaroihin.

Vihannesten ja peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet, niin että joidenkin tuotteiden hinnat ovat yli kymmenkertaistuneet.

BBC haastatteli ihmisiä Deir al-Balahissa Gazan keskustassa torilla. Yksi mies kertoi BBC:lle, että hänen piti maksaa 500 sekeliä jauhosäkistä eli noin 125 euroa. 

Apteekissa kerrotaan, että 90 prosenttia lääkkeistä on lopussa. Esimerkiksi verenpaine- ja diabeteslääkkeet ovat loppuneet. 

9.18:Kiivaat taistelut Gazassa jatkuvat, kymmeniä kuoli iskuissa yön aikana

Gazassa taistelut ja ilmaiskut ovat jatkuneet taukoamatta koko perjantain vastaisen yön. Äärijärjestö Hamasin valvoman terveysministeriön mukaan ainakin 40 ihmistä on saanut surmansa Gazan kaupunkiin tehdyissä iskuissa. Jabaliassa ja Khan Yunisissa uhreja on niin ikään kymmenittäin.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan saartorengas Hamasin poliittisen siiven johtajan Yahya Sinwarin, 61, ympärillä kiristyy Khan Yunisissa ja on vain ajan kysymys, että hänet löydetään.

(STT)

6.11: CNN: kuvamateriaali Gazasta leviää – kymmenet pidätetyt polvillaan alusvaatteissa

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvamateriaalia Gazasta, jossa Israelin sotilaat ovat pidättäneet kymmeniä miehiä. Miesten silmät on sidottu, he ovat pelkissä alusvaatteissa ja he ovat polvillaan maassa tai heitä kuljetetaan sotilasajoneuvoissa. 

Kuvamateriaali lähti leviämään eilen, mutta pidätysten tarkat päivämäärät ja olosuhteet eivät ole selvillä, mutta joidenkin kuvissa esiintyvien pidätettyjen miesten omaiset tai  kollegat ovat vahvistaneet miesten henkilöllisyyksiä CNN:lle.

 Ainakin osa miehistä on siviilejä eikä heillä omaisten mukaan ole kytköksiä armeijaan. 

Torstai 7.12.

14.50: Mielenosoittajat tukkivat pääsyn asetehtaisiin Britanniassa

Palestiinaa tukevat mielenosoittajat ovat tukkineet sisäänkäynnit neljään puolustusalan tuotantolaitokseen Britanniassa, uutisoi CNN. Yhdysvaltalaisen uutiskanavan mukaan mieltä osoitetaan tehtaiden luona, joissa valmistetaan tarvikkeita myös Israelin käyttöön.

”Työläiset vapaan Palestiinan puolesta” –ryhmä kertoo sosiaalisessa mediassa, että tempaukseen osallistuu yhteensä yli tuhat henkilöä.

Ryhmän mukaan neljässä kohteeksi valituissa tehtaissa valmistetaan osio F35-hävittäjään, jota Israel käyttää sodassa Hamasia vastaan.

Tuotantolaitokset sijaitsevat Glasgowssa, Brightonissa, Bournemouthissa ja Lancashiressa.

Mielenosoittajat vaativat brittihallitusta tukemaan pysyvää tulitaukoa Gazaan.

13.26: Lähes sata kuollut Libanonissa sodan alettua

Libanonissa ainakin 94 ihmistä on kuollut ja 406 haavoittunut Israelin tulituksessa lokakuun 8. päivän ja joulukuun 5. päivän välisenä aikana.

Uhreista kertoo Libanonin terveysministeriö. Israelin armeija on säännöllisesti tulittanut Libanonin eteläosia. Israel on myös evakuoinut Libanonin rajan läheisyydessä sijaitsevia asutuskeskuksia, sillä Libanonissa toimivan Hizbollah on ampunut rajan takaa raketteja Israeliin. Asukkaita on evakuoitu myös Libanonin puolella. (CNN)

11.57: Amnesty: Yhdysvaltojen lahjoittamaa asejärjestelmää käytettiin iskuissa, joissa kuoli 43 siviiliä

Amnesty Internationalin tutkimus väittää, että USA:n valmistamaa aseiden ohjausjärjestelmää käytettiin kahdessa Israelin ilmaiskussa Gazassa lokakuussa, joissa 43 siviiliä kerrotaan kuolleen.

Ihmisoikeusjärjestön tiistaina julkaiseman raportin mukaan Yhdysvalloissa valmistetun ohjausjärjestelmän sirpaleita löydettiin tuhoutuneiden talojen raunioista Deir al-Balahin naapurustosta Gazan keskustassa.

Israel käyttää useita amerikkalaisia aseita ja sotatarvikkeita, mutta Amnestyn raportti on yksi ensimmäisistä yrityksistä sitoa amerikkalainen ase tiettyyn hyökkäykseen, jossa kuoli huomattava määrä siviilejä.

Asiasta kirjoittaa CNN. CNN ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan Amnestyn väitettä.

6.34: YK:n pääsihteeri uskoo yleisen järjestyksen romahtavan Gazassa piakkoin

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ennakoi yleisen järjestyksen Gazassa romahtavan pian kokonaan. Guterres kommentoi Israelin ilmaiskujen ja maahyökkäyksen moukaroiman palestiinalaisalueen tilannetta YK:n turvallisuusneuvostolle osoittamassaan kirjeessä.

Guterres sanoi turvautuvansa YK:n peruskirjan 99. artiklaan, jonka mukaan pääsihteeri voi saattaa turvallisuusneuvoston tietoon kaikki asiat, jotka voivat hänen mielestään uhata kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämistä.

Samalla pääsihteeri peräänkuulutti humanitaarista tulitaukoa alueelle.

(STT)

Torstain sotaseurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat