Hamasin edustajan mukaan Gaza ilman Hamasia on harhaa – MTV seurasi sotaa

Joulun juhlinta Betlehemissä peruttu 2:22
KATSO YLLÄ OLEVA VIDEO: Joulun juhlinta Betlehemissä peruttu (Seitsemän uutiset 11.12.).

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 13. joulukuuta 2023.

  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas.
  • Hamasin alainen terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 18 200 ihmistä (11.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

21.06: Hamasin edustajan mukaan Gaza ilman Hamasia on harhaa 

Hamasin johtoon kuuluvan Ismail Haniyehin mukaan minkäänlainen järjestely Gazassa, johon Hamas ei kuulu, on ”harhaa.” Hänen mukaansa Hamas on avoin ehdotuksille, joiden avulla Israelin hyökkäys Gazaan päättyisi. (Reuters)

16.47: YK-järjestö varoittaa toimintansa Gazassa olevan romahduspisteessä

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA kertoo toimintansa olevan romahduspisteessä Gazassa. Yli 130 järjestön työntekijää on saanut jo surmansa Gazan sodassa. 

Järjestön tarjoaman tuen romahtaminen pahentaisi entisestään Gazan humanitaarista kriisiä. (REUTERS)

14.53:Israel: Jatkamme sotaa ilman kansainvälistä tukeakin

Israel jatkaa sotaansa Hamasia vastaan ilman kansainvälistä tukea tai sen kanssa, ulkoministeri Eli Cohen jyrähtää.

– Tulitauko on tässä vaiheessa lahja terroristijärjestö Hamasille, ja se sallisi Hamasin palaavan uhkaamaan Israelin asukkaita.

Cohen vetosi myös kansainväliseen yhteisöön, jotta se toimisi tehokkaasti ja aggressiivisesti kansainvälisten laivaväylien toiminnan turvaamiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui viime yönä Suomen aikaa Israelin iskuja Gazan kaistalle "mielivaltaiseksi pommittamiseksi", joiden vuoksi hän sanoi Israelin menettävän kansainvälistä tukea. (Reuters)

10.50: Paavi Francis: Panttivangit tulee vapauttaa välittömästi

Paavi Franciscus on jälleen ottanut kantaa Israelin ja Hamasin konfliktiin. 

Hän vetoaa uudelleen humanitaarisen tulitauon aikaansaamiseksi Gazassa. Paavin mukaan kaikkien osapuolien on pyrittävä siihen, että humanitaarinen apu pääsee Gazaan.

Paavi otti kantaa myös Hamasin hallussa olevien panttivankien vapauttamiseksi.

– Kaikki panttivangit Gazassa tulee vapauttaa välittömästi, Paavi Franciscus vaati. 

8.55: Biden: Israel menettää kansainvälistä tukea mielivaltaisen pommituksensa takia Gazassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on arvostellut Israelin johtoa tähänastisesti kovasanaisimmin taistelujen puhjettua Israelin ja Hamas-järjestön välillä.

Biden kutsui Israelin iskuja Gazan kaistalle "mielivaltaiseksi pommittamiseksi", joiden vuoksi hän sanoi Israelin menettävän kansainvälistä tukea.

Bidenin arvostelusta uutisoivat eilen illalla useat yhdysvaltalaismediat, mukaan lukien New York Times ja Washington Post.

Pommitukset ovat Bidenin mukaan nakertaneet tukea Israelille myös Yhdysvalloissa, joka on yhä sen merkittävin tukija.

Lehtien mukaan Bidenin sanat heijastavat kasvanutta tyytymättömyyttä Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun hallitusta kohtaan, koska se on torjunut Bidenin ehdotuksia Gazan kaistan tulevaisuudesta.

5.48: YK:n yleiskokous tukee päätöslauselmaa, jossa vaaditaan välitöntä humanitaarista aselepoa Gazaan

YK:n yleiskokous hyväksyi tiistaina ylivoimaisesti päätöslauselman, jossa vaaditaan välitöntä humanitaarista aselepoa Gazaan. YK:n päätöslauselma ei ole sitova.

Päätöslauselman puolesta äänesti 153 maata YK:n 193 jäsenestä. Päätöslauselmaa ei kannattanut kymmenen valtiota, mukaan lukien Israel ja Yhdysvallat. Lisäksi 23 äänesti tyhjää.

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole tähän mennessä kyennyt saamaan aikaan humanitaarista aselepoa vaativaa kehotusta. Perjantaina Yhdysvallat esti YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan päätöslauselman, joka olisi vaatinut Gazaan välitöntä aselepoa.

Tiistai 12.12.

22.33: WSJ:n mukaan Israel täyttää Hamasin tunneleita merivedellä

Israelin armeija on alkanut pumpata merivettä Hamasin käyttämään tunneliverkostoon Gazassa. Asiasta kertoo the Wall Street Journalille nimeämätön yhdysvaltalainen viranomaislähde. WSJ:n lähteen arvion mukaan prosessi vie viikkoja.

Jotkin Yhdysvaltain hallinnon edustajat ovat arvioineet, että meriveden pumppaaminen tunneleihin voi auttaa niiden tuhoamisessa. Israel uskoo Hamasin piilottelevan tunneleissa panttivankeja, taistelijoita sekä aseistusta. 

Toisaalta jotkin yhdysvaltalaiset hallinnon edustajat ovat arvioineet, että meriveden päästäminen tunneleihin saattaa vaarantaa Gazan makeanveden saantia.

Israelin armeija ei ole toistaiseksi kommentoinut WSJ:n tietoja. (Reuters)

19.46: Biden varoittaa: Israel on menettämässä kansainvälisen yhteisön tuen siviilien pommituksilla

Israel on menettämässä kansainvälisen yhteisön tuen tuhansien gazalaisten siviilien hengen vaatineiden pommitusten vuoksi, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Biden otti kantaa tilanteeseen presidentinvaaleihin liittyvässä varainhankintatapahtumassa Washingtonissa. Bidenin mukaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun olisi syytä muuttaa kovan linjan valinnutta hallitustaan. (Reuters)

18.02: Iran ei usko sotilaallisen voiman tuhoavan Hamasia

Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahian sanoo, etteivät Israel ja Yhdysvallat kykene koskaan eliminoimaan Hamasia. Iranin ulkoministerin mielestä Israel pystyy varmistamaan Hamasin ottamien panttivankien vapauttamisen vain ratkaisemalla käynnissä olevan konfliktin poliittisin keinoin.

Iranin ulkoministeri kommentoi tilannetta YK:n tiloissa Genevessä, jossa hän tapasi muiden Lähi-idän maiden kollegojaan. (Reuters)

Voit lukea lisää tiistain 12.12. seurannasta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat