Syyria kertoo torjuneensa Israelin raketteja lähellä pääkaupunkia – MTV seuraa sotaa

Yhdysvallat torjui Gazan tulitauon YK:ssa - taistelut alueella ovat jatkuneet kiivaina 1:21
Yhdysvallat torjuivat ainoana maana ehdotuksen tulitauosta Gazaan YK:ssa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa sunnuntaina 10. joulukuuta 2023.

  • Gazan terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä noin 18 000 ihmistä ja loukkaantuneita on noin 49 5000 (10.12.2023).
  • Viikon kestänyt tulitauko on päättynyt ja taistelut Gazassa jatkuvat
  • Tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa yli 16 015 (Hamasin alainen Gazan terveysministeriö 6.12.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

23.03: Syyria kertoo Israelin ampuneen raketteja Damaskoksen ympäristöön

Syyrian ilmapuolustus on torjunut Israelin raketteja, jotka ammuttiin Syyrian pääkaupunki Damaskoksen ympäristöön, Syyrian valtionmedia kertoi sunnuntaina.

Syyrian armeija kertoo, että raketit, joita ei ehditty torjua, aiheuttivat jonkin verran vahinkoa. Armeijan mukaan raketit ammuttiin Israelin miehittämiltä Golanin kukkuloilta.

(Lähde: Reuters)

Muokattu kello 23.23: lisätty Israelin armeijan lausunto.

22.47: WHO vaatii humanitaarisen avun välitöntä pääsyä Gazaan

Maailman terveysjärjestön WHO:n hallintoneuvosto hyväksyi sunnuntaina päätöslauselman, jossa vaaditaan humanitaarisen avun välitöntä ja esteetöntä pääsyä Gazan kaistalle. Lauselma hyväksyttiin sen jälkeen, kun WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus oli kertonut lääkäreiden olevan oloissa, joita ei voi edes kuvitella.

Järjestön 34-jäseninen hallintoneuvosto hyväksyi päätöslauselman yksimielisesti. Tosin etenkin Yhdysvallat suhtautui varauksella siihen, että siinä ei viitattu äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta tekemiin hyökkäyksiin.

Humanitaarisen avun lisäksi päätöslauselmassa vaadittiin myös poistumislupia potilaille.

Tedros sanoi, että WHO:n hallintoneuvosto onnistui saamaan ensimmäisen yksimielisen päätöslauselman konfliktista sen jälkeen, kun se alkoi kaksi kuukautta sitten.

Päätöslauselman tavoitteena on toimittaa siviiliväestön tarvitsemia lääkkeitä ja hoitolaitteita sekä taata pääsy sairaanhoitoon.

Gazan terveydenhuoltojärjestelmä polvillaan ja romahtamaisillaan

Tedros avasi hallintoneuvoston erityisistunnon Genevessä sanoen, että Israelin ja Hamasin välisellä sodalla on tuhoisa vaikutus terveystilanteeseen Gazassa ja että lääkäreiden työ siellä on toivotonta.

– Kun yhä enemmän ihmisiä siirtyy yhä pienemmälle alueelle, liikakansoitus yhdistettynä riittävän ruuan, veden, suojan ja sanitaation puutteeseen muodostavat täydelliset olosuhteet tautien leviämiselle, Tedros sanoi.

Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on hänen mukaansa polvillaan ja romahtamaisillaan. Alueen 36 sairaalasta vain 14 on toimintakykyisiä, ja alkuperäisestä 3 500 sairaalavuoteesta vain 1 400 on yhä käytettävissä.

22.05: Blinken vaati Yhdysvalloilta toimia siviilien suojelemiseksi

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vaati sunnuntaina Israelilta enemmän toimia palestiinalaisten siviilien suojelemiseksi Gazassa. 

Blinken sanoi, että Israelin olisi panostettava siviilien suojeluun ja varmistettava humanitäärisen avun saavutettavuus vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Yhdysvallat käyttivät veto-oikeuttaan estääkseen YK:n vaatimuksen välittömästä humanitäärisestä tulitauosta Gazaan. 

– On kriittistä varmistaa, että sotilasoperaatiot suunnitellaan siviilisuojelun ympärille, Blinken sanoi CNN:lle.

– Uskon, että tahtotila on olemassa. Mutta tulokset eivät aina vastaa sitä, Blinken sanoi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ei näe tarpeeksi toimia, jotka mahdollistaisivat humanitäärisen avun toimittamisen ja siviilien auttamisen pois tieltä.

(Lähde: Reuters)

19.52: Tuhannet marssivat antisemitismin vastaisessa mielenosoituksessa

Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään antisemitismiä vastaan sunnuntaina Brysselissä. ​​Belgian juutalaisyhteisöt ovat huolestuneista antisemitististen välikohtausten lisääntymisestä Euroopassa sen jälkeen, kun Hamas kohdisti iskuja Israeliin 7. lokakuuta, ja Israel käynnisti hyökkäyksen Gazaan. 

Belgian poliisi arvioi mielenosoittajien lukumääräksi noin 4 000. 

(Lähde: Reuters)

17.44: Noin 18 000 palestiinalaisen kerrotaan kuolleen Gazassa 

Noin 18 000 palestiinalaista on kuollut ja noin 49 500 loukkaantunut Israelin hyökkäyksissä Gazaan lokakuun 7. päivän jälkeen, Gazan terveysministeriön tiedottaja sanoi sunnuntaina.

Ministeriön tiedottaja Ashraf Al-Qidra kertoi myös uutiskanava Al Jazeeralle, että viimeisten 24 tunnin aikana on kuollut 297 ihmistä ja loukkaantunut yli 550 ihmistä.

(Lähde: Reuters)

17.00: Israelin Netanjahu ilmaisi paheksuntansa Venäjän Iran-suhteista

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa sunnuntaina ja ilmaisi tyytymättömyytensä Moskovan kannasta YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä perjantaina.

Venäjä tuki YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa Gazaan. Yhdysvallat torjui ainoana maana ehdotuksen käyttämällä veto-oikeuttaan. Puhuessaan Putinille Netanjahu ilmaisi myös "jyrkän paheksunnan" Venäjän "vaarallisesta" yhteistyöstä Iranin kanssa, Israelin lausunnossa todetaan.

Kremlin mukaan Venäjä on valmis antamaan kaiken mahdollisen avun lievittääkseen siviilien kärsimyksiä ja konfliktia. Kremlin lausunnossa todetaan, että presidentti Vladimir Putin tuomitsee terrorismin sen kaikissa muodoissaan. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi sunnuntaina, että kansainvälisten tarkkailijoiden pitäisi mennä Gazaan tarkkailemaan humanitaarista tilannetta.

(Lähde: Reuters)

15:15: Israelin Netanjahu kiittää Yhdysvaltoja ammuksista ja YK:n turvallisuusneuvoston veto-oikeudesta

Israelin pääministeri Netanjahu on kiittänyt Yhdysvaltain presidenttiä siitä, että tämä on antanut Israelille "tärkeitä ammuksia" Gazan sodan jatkamista varten. Asiasta uutisoi Al Jazeera

Jerusalemissa pidetyn kabinettikokouksen alussa hän kiitti Bideniä sotilaallisesta avusta ja Yhdysvaltain veto-oikeudesta tulitaukoa vaativaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa vastaan. 

Israelin armeija saa vuosittain yli 3,8 miljardin dollarin sotilasavun Yhdysvalloilta entisen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vuonna 2016 allekirjoittaman ennätyksellisen 38 miljardin dollarin 10-vuotisen sopimuksen ansiosta.

Tänä vuonna myönnetyistä 3,8 miljardista dollarista 0,5 miljardia dollaria on osoitettu Israelin ohjuspuolustukseen. (Lähde: Al Jazeera)

15.05: Libanonin Hizbollah ilmoitti laukaisseensa lennokkeja Israelin komentopaikkaa kohti

Libanonin Hizbollah ilmoitti laukaisseensa sunnuntaina räjähtäviä lennokkeja Israelin komentopaikkaa kohti. Israelin ilmaiskut osuivat Etelä-Libanoniin.

Israelin armeija sanoi, että Libanonista oli tullut "epäilyttäviä ilmakohteita", joista kaksi oli pysäytetty. Kaksi israelilaissotilasta haavoittui kohtalaisesti ja useat muut loukkaantuivat kevyesti sirpaleista ja savun hengittämisestä, se kertoi.

Israelin hävittäjät tekivät "laajan sarjan iskuja Hizbollahin terrorikohteisiin Libanonin alueella", se sanoi.

Libanonissa ei ollut välittömiä tietoja uhreista.

Israelin ja Iranin tukeman, raskaasti aseistetun Hizbollahin välinen tulitaistelu on ollut pahinta sitten vuoden 2006 sodan. Väkivaltaisuudet ovat suurelta osin rajoittuneet raja-alueelle. (Lähde: Reuters)

14.30: YK:n avustusjärjestön johtaja: Israel valmistelee palestiinalaisten joukkokarkotusta Egyptiin

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) johtaja Philippe Lazzarini syyttää Israelin valmistelevan Gazan palestiinalaisten joukkokarkotusta Egyptiin.

Lazzarini kirjoittaa Los Angeles Timesissa, että tilanteen kehitys antaa viitteitä yrityksestä siirtää gazalaisia rajan yli Egyptin puolelle. Lazzarini muistuttaa, että YK ja monet sen jäsenmaat, Yhdysvallat mukaan luettuna, ovat torjuneet ajatuksen Gazan väestön pakkosiirroista.

Israelin puolustusministeriön edustaja on kiistänyt, että Israel suunnittelisi palestiinalaisten siirtoa Gazasta Egyptiin. (Lähde: Reuters)

13.34: Israelin panssarivaunuja Khan Yunisin keskustassa

Israelin panssarivaunut taistelivat sunnuntaina tiensä Khan Yunisin keskustaan, Gazan eteläisen kaistan pääkaupungin sydämeen.

Asukkaiden mukaan panssarivaunut olivat päässeet Khan Yunisin keskustan läpi kulkevalle pohjois-eteläsuuntaiselle päätielle yön aikana käytyjen kiivaiden taistelujen jälkeen, jotka olivat hidastaneet Israelin etenemistä idästä. Sotakoneet pommittivat aluetta hyökkäyksen länsipuolella.

Reutersin tietojen mukaan ilma jyrähteli räjähdysten jatkuvasta jysähdyksestä, ja paksut valkoiset savupatsaat nousivat kaupungin yläpuolelle, jossa on suojassa satojatuhansia siviilejä. Aamun koittaessa kaupungin keskustassa sijaitsevan poliisiaseman lähellä kuului konekivääritulen jatkuvaa kolinaa. Kadut olivat autioita lukuun ottamatta vanhaa naista ja tyttöä, jotka ratsastivat aasinkärryillä. (Lähde: Reuters)

11.42: Israelin pääministeri torjui kehotukset Gazan sodan lopettamiseksi

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu torjui sunnuntaina kansainväliset kehotukset Gazan sodan lopettamiseksi ja piti niitä epäjohdonmukaisina Hamasin tuhoamista koskevan sotatavoitteen tukemisen kanssa.

Netanjahu kertoi kabinettinsa tiedotustilaisuudessa kertoneensa asiasta Ranskan, Saksan ja muiden maiden johtajille: 

– Ette voi yhtäältä tukea Hamasin eliminointia ja toisaalta painostaa meitä lopettamaan sotaa, mikä estäisi Hamasin eliminoinnin. (Lähde: Reuters)

10.18: UNRWA:n johtaja kuvailee Gazan oloja maanpäälliseksi helvetiksi ja vaatii tulitaukoa

YK:n palestiinalaisten avustusjärjestön UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini sanoi sunnuntaina, että palestiinalaisten epäinhimillistäminen on antanut kansainvälisen yhteisön sietää Israelin jatkuvia hyökkäyksiä Gazassa.

Lazzarini sanoi, että pakolaisjärjestö on romahtamaisillaan Gazassa, ja lisäsi, että tarvitaan välitöntä tulitaukoa, jotta Gazan "maanpäällinen helvetti" saadaan loppumaan. (Lähde: Reuters)

10.00: Israelin armeija kertoo viiden sotilaansa kuolleen

Israelin armeija kertoi varhain sunnuntaina lausunnossaan, että viisi sen sotilasta on kuollut Gazan sodassa.

Neljä sotilasta sai surmansa taisteluissa Gazan eteläosassa, ja viides menehtyi haavoihinsa Israelin armeijan X:ssä julkaiseman lausunnon mukaan. (Lähde: Reuters)

7.43: Puolet Gazan väestöstä näkee nälkää

Puolet Gazan väestöstä näkee nälkää, kertoo YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman apulaisjohtaja Carl SkauBBC:lle

Skaun mukaan ruokakuljetuksia on liki mahdoton saada perille Gazan kaistalle taisteluiden jatkuessa, minkä vuoksi yhdeksän kymmenestä ihmisestä alueella ei saa ruokaa edes päivittäin. 

Israel on tehnyt myös alueelta pakenemisen Gazan asukkaille vaikeaksi. (Lähde: BBC)

Lauantai 9. joulukuuta: 

14.53: Turkin Erdogan vaatii YK:n turvallisuusneuvoston uudistamista

Turkin presidentti Tayyip Erdogan vaati lauantaina Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston uudistamista ja arvosteli sitä, että Yhdysvallat saattoi käyttää veto-oikeuttaan Gazan tulitaukoa koskevaan ehdotukseen muiden maiden valtavasta tuesta huolimatta.

– YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukovaatimus hylätään vain Yhdysvaltojen veto-oikeudella. Onko tämä oikeudenmukaisuutta, Erdogan sanoi Istanbulissa pidetyssä ihmisoikeuskonferenssissa.

– YK:n turvallisuusneuvostoa on uudistettava, hän lisäsi. (Lähde: Reuters)

13.54: Palestiinalaishallinnon presidentti syyttää Yhdysvaltoja Gazan lasten verilöylystä

Yhdysvallat on vastuussa Gazan lasten verilöylystä, sanoo palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas.

Abbas viittaa Yhdysvaltojen päätökseen torpata veto-oikeudellaan päätöslauselma aselepovaatimuksesta Gazan kaistalle. Päätös tehtiin YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina.

– Presidentti on kuvaillut Yhdysvaltojen kantaa aggressiiviseksi ja moraalittomaksi -- ja pitää Yhdysvaltoja vastuussa palestiinalaisten lasten, naisten ja vanhusten verenvuodatuksesta Gazan kaistalla, kirjoitetaan presidentti Abbasin kanslian lausunnossa.

Abbasin mukaan Yhdysvaltojen päätös loukkaa kaikkia humanitaarisia arvoja.

Yhdysvallat käytti YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ja torppasi päätöslauselman, joka olisi vaatinut välitöntä aselepoa Israelin ja Hamasin taisteluihin Gazassa.

Yhdysvaltain YK:n apulaissuurlähettiläs Robert Wood sanoi päätöslauselman olevan irrallaan todellisuudesta. Wood kertoi jo aiemmin perjantaina, ettei Yhdysvallat tue vaatimuksia välittömästä aselevosta.

(Lähde: STT)

Lisää lauantain tapahtumia pääset lukemaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat