Mainos

Israelin presidentti torjui

Presidenttiä epäillään naisalaisensa raiskaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Presidentti on kiistänyt syytteet.

Israelin presidentti Moshe Katsav on ilmoittanut, ettei hän aio erota maan oikeuskanslerin kehotuksesta huolimatta. Oikeuskansleri Menahem Mazuz kehotti Katsavia jääväämään itsensä virkatehtävistään siksi, kunnes häntä koskevat rikosepäilyt on tutkittu loppuun. Poliisi on sanonut keränneensä kylliksi todisteita Katsavin syyttämiseksi raiskauksesta ja seksuaalisesta häirinnästä.

Mazuzin kehotus ei pakota presidenttiä jäämään toistaiseksi syrjään viranhoidosta, mutta se on painava lisä jo aiemmin julkisuudessa esitettyihin vaatimuksiin.

Katsav vakuutti kuitenkin illalla viattomuuttaan ja sanoi, ettei aio erota.

- Olen halpamaisen parjauskampanjan uhri. Median toimeenpanema lynkkaus ei saa vahingoittaa käynnissä olevaa tutkimusta. Aion taistella loppuun asti todistaakseni syyttömyyteni, Katsav sanoi julkistamassaan tiedotteessa.

Oikeuskansleri Mazuz sanoi korkeimmalle oikeudelle esittämässään lausunnossa myös, että Israelin parlamentin olisi käytettävä oikeuttaan asettaa presidentti valtakunnanoikeuteen, jos tämä ei siirry vapaaehtoisesti syrjään.

Katsavia ei voida asettaa syytteeseen presidenttikautenaan muutoin kuin jos 120-jäseninen parlamentti päättää viedä asian valtakunnanoikeuteen kolmen neljäsosan enemmistöllä.

Katsavia epäillään naisalaistensa raiskaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä. Poliisi pitää näyttöä Katsavia vastaan vahvana.

Mielipidekyselyn mukaan valtaosa israelilaisista uskoo Katsavin syyllistyneen raiskaukseen. Kyselyjen mukaan 52 prosenttia vastaajista otaksui Katsavin syyllistyneen raiskaukseen, ja vajaa neljännes arveli hänen olevan syytön. Yli 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että presidentin pitäisi erota heti tai pidättäytyä tehtävistään siksi kunnes jupakka on puitu loppuun.

Iranilaissyntyinen Katsav oli melko tuntematon, kun hän nousi Likudin riveistä Israelin presidentiksi vuonna 2000. Presidentin asema maassa on lähinnä seremoniallinen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.