Mainos

Israelilaisministerit arvostelivat armeijaa Gazan tuhoista

Useat Israelin hallituksen ministerit, heidän joukossaan ulkoministeri Shimon Peres, ovat tänään arvostelleet Israelin armeijaa, joka tuhosi noin 600 palestiinalaisen kodin torstaina Gazan kaistalla.

Myös EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Espanja totesi, ettei Israelin armeijan toiminta ole puolusteltavissa.

Peres vaati Israelin hallituksen istunnossa perusteellista selvitystä armeijan toiminnasta. Ministeri Salach Tarif sanoi talojen tuhoamisen kohdistuneen syyttömiin.

Pääministeri Ariel Sharon torjui syytökset ja moitti Peresiä ja muita arvostelijoita. Sharonin mukaan julkisesti esitetyt vastaväitteet tukevat vain palestiinalaisten "propagandaa".

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC arvioi, että 93 perhettä menetti kotinsa, kun Israelin armeijan sotilaat tuhosivat torstaina puskutraktorein palestiinalaisten asuinrakennuksia Rafahissa Gazan eteläosassa. ICRC jakoi kotinsa menettäneille ihmisille huopia, hygieniatarvikkeita, keittoastioita ja kaasulamppuja. Talojen raunioille on pystytetty telttoja.

Palestiinalaisten kansannousun jälkeen ICRC on avustanut satoja palestiinalaisperheitä, joiden kodit Israel on tuhonnut. Ulkoministeri Peres sanoi Israelin radiossa, että palestiinalaisten kotien tuhoaminen antaa Israelista mediassa erittäin huonon kuvan.

Sokeita iskuja

Myös kulttuuriministeri Matan Vilnai, työväenpuoluetta edustava entinen kenraali, arvosteli armeijan toimintaa. Hänen mielestään Israelin ei pitäisi iskeä sokeasti. Vilnai sanoi, että perheille olisi pitänyt antaa matkailuvaunut asuttaviksi runsaan puolen kilometrin päähän ja sanoa, että täällä voitte asua.

Israelin armeijan mukaan Rafahissa tuhottiin 21 asumusta, joiden asukkaat olivat itse jo aiemmin hylänneet ne ja joista tulitettiin israelilaisia sotilaita.

Israelilainen Rauha nyt -järjestö sanoi, että kotien tuhoaminen on kohtuuton ja epäinhimillinen teko. Haaretz-lehden kommentaattori Gideon Levy luonnehti talojen tuhoamista sotarikokseksi ja kollektiiviseksi rangaistukseksi.

EU arvosteli

Euroopan unionin puheenjohtajamaan Espanjan ulkoministeri Josep Pique sanoi, ettei Israelin armeijan toiminta ole millään tavoin puolusteltavissa.

Huomenna Lähi-itään matkaava Pique sanoi, ettei Gazan lentokentän tuhoamista voi pitää osana terrorismin vastaista taistelua. Viimeaikaiset tapahtumat ja terroriteot ovat Piquen mukaan nostaneet jännitystä vaarallisesti Lähi-idässä.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tuomitsi perjantaina talojen ja Gazan lentokentän tuhoamisen. Lentokenttä oli palestiinalaisten valtiotoiveiden vertauskuva.

Palestiinalaisten tiedotusministeri Yasser Abed Rabbo luonnehti tänään kymmenien talojen tuhoamista rikokseksi ihmisyyttä vastaan. Rabbo toivoi, että Yhdysvallat ottaisi "rakentavan asenteen" asiassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on sanonut, että armeijan toiminta Gazan alueella on puolustuksellista aseiden salakuljetuksen estämiseksi. Israel tulitti ohjuksin lauantaina myös Gazan satamaa, joka oli Israelin mukaan ollut osa aseiden salakuljetusreittiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.