Israel on koronarokottamisen ehdoton kärkimaa – paikallinen toimittaja kertoo MTV:lle, miten siinä onnistuttiin

Israel on koronarokottamisen kärkimaa – paikallinen toimittaja kertoo, miten se onnistui 4:39
Katso video: Näin Israel on aukeamassa normaaliin elämään koronarokotusten ansiosta

Israelia on pidetty koronarokottamisen ihmemaana, sillä yli puolet maan kansalaisista on saanut vähintään ensimmäisen rokotteen koronavirusta vastaan.

Otimme yhteyttä Israelin Yleisradioyhtiön ulkomaantoimittaja Maya Rachliniin, joka kertoo, miten maa siinä onnistui.

– Israelin hallitus tilasi paljon rokotteita. Israel on pieni maa, joten 9 miljoonan ihmisen rokottaminen ei ole niin paljon.

Israel myös maksoi rokotteista enemmän kuin esimerkiksi EU.

– Uskon, että suurin syy on tehokas terveydenhoitojärjestelmä. Kaikilla israelilaisilla on terveysvakuutus, johon kaikki ovat rekisteröityneet, Rachlin kertoo.

Yhteiskuntaa auki "vihreällä passilla"

Israel on ollut miltei täydessä sulkutilassa useamman kuukauden ajan. Maan pääministeri Benjamin Netanjahu kehotti viime kesän tullessa nauttimaan elämästä tartuntojen vähetessä. Kesän jälkeen tartuntojen määrä lähti rankkaan nousuun.

Israel on kehittänyt kannustimen rokotteen ottamiseksi, sillä kahden rokoteannoksen jälkeen on mahdollista saada niin sanottu vihreä passi, jonka avulla voi elää hieman vapaampaa elämää.

– Viikko kahden rokotuskerran jälkeen saat “vihreän passin”, jonka avulla voit todella muuttaa elämääsi takaisin normaalimmaksi. Voit mennä kuntosalille, uimaaltaalle, konserttiin, teatteriin, Rachlin listaa.

Muut maat ovat olleet kiinnostuneita tekemään rokoteyhteistyötä Israelin kanssa. Käytännössä se tarkoittaisi rokotteiden valmistamista tai tutkimuksen rahoitusta. Yhteistyöstä Israelin kanssa ovat tähän mennessä keskustelleen ainakin Itävalta ja Tanska.

Mallimaalle satelee myös kritiikkiä

Rokottamisen mallimaata on myös kritisoitu. YK:n ihmisoikeusedustajan kannanotossa muistutetaan, että Israelilla on velvollisuus taata tasavertainen mahdollisuus koronarokotteisiin myös miehittämiensä alueiden palestiinalaisille.

Israel ei ole katsonut olevansa velvollinen palestiinalaisten rokottamiseen, mutta aloitti kuitenkin Israelissa työskentelevien palestiinalaisten rokottamisen tällä viikolla.

– Tämä on hallituksen päätös, jonka kanssa voi olla samaa tai eri mieltä, mutta palestiinalaisilla on heidän omat viranomaisensa.

Rachlin toteaakin rokoteohjelman olevan muuttumassa poliittiseksi taistoksi, kuten pandemian hoitaminenkin on ollut.

22-vuotias Rachlin ei osannut odottaa Israelin menestyvän näin hyvin koronarokottamisessa. Hän kuitenkin muistuttaa, että taistelu virusta vastaan ei ole ohi, sillä ihmisiä sairastuu ja joutuu sairaalaan koronan takia edelleen myös Israelissa.

– Meille kerrottiin, että ensimmäiset rokotteet tulevat joulu- tai tammikuussa. Se kuulosti vain kaukaiselta unelmalta. Emme ikinä uskoneet, että rokottaminen tapahtuisi niin nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat