Israel rokottanut jo yli miljoona ihmistä, Ranska vain 500 – näin koronarokotukset etenevät maailmalla

HUSin apulaisylilääkäri vastaa kritiikkiin – tästä Suomen rokotusvauhdissa oikeasti kiikastaa 1:22
HUSin apulaisylilääkäri vastaa kritiikkiin – tästä Suomen rokotusvauhdissa oikeasti kiikastaa

Maailmalla on aloitettu koronarokotukset vauhdilla, ainakin osassa maita. Rokotustahdissa on suuria eroja jo EU:nkin sisällä. 

Viikonloppuna tuhannet ihmiset jonottivat pop-up-rokotuspisteelle Israelin pääkaupungin Tel Avivin keskustan pääaukiolla.

Israelissa on rokotettu jo yli miljoona ihmistä, eli noin 12 prosenttia kansasta, kertovat maan terveysviranomaiset. Se on enemmän kuin missään muualla maailmassa, jos suhteutetaan maan väkilukuun. Maassa on vajaa 9 miljoonaa ihmistä.

Eilen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi MTV:lle, että Suomessa rokotuksia on annettu viikon aikana noin 5 000.  

Miten Israel ehtii rokottamaan näin nopeasti?

– Me valmistauduimme hyvissä ajoin – pienenä maana ymmärsimme, että valmistajat myisivät mieluummin isoille valtioille rokotteet, kun ne valmistuvat, sanoo terveysministeri Yuli Edelstein CNN:lle.

Israel teki sopimukset Pfizerin-Biontechin rokotteesta jo aikaisessa vaiheessa.

Israelia ovat asiantuntijoiden mukaan avittaneet myös kansalaisten korkea rokotemyönteisyys, maan vahva terveydenhuoltojärjestelmä sekä ainutlaatuiset turvallisuushaasteet, joihin on varauduttu.

– Täällä on viime vuosikymmeninä harjoiteltu useasti biologisten uhkien torjuntatoimia, mukaan lukien joukkorokotuksia, sanoo julkisen terveydenhuollon professori Nadav Davidovitch.

Israelin rokotuksiin ei lukeudu 5 miljoonaa palestiinalaista, jotka ovat maan kontrollissa Länsirannikolla ja Gazassa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Israel on vastuussa heistä Oslon sopimuksen nojalla.

Tanskassa rokotettuja kymmeniätuhansia, Ranskassa satoja

Tanska on jo rokottanut yli 40 000 ihmistä, mukaan lukien 80-vuotiaan kuningattaren Margareeta II:n. Tanskassa on siis rokotettu eniten kansalaisia EU-maista, jos suhteutetaan väkilukuun.

Tanska myös ilmoitti tänään viivästyttävänsä toisen rokoteannoksen antamista, jotta sitä riittäisi useammalle. Britannia ilmoitti jo aiemmin tekevänsä niin. Suomalaisasiantuntijat sanoivat MTV:lle sunnuntaina, ettei viivästyttäminen ole välttämättä hyvä idea, koska Pfizer-Biontechin rokotteen tehoa ei ole tutkittu pidemmällä aikavälillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Määrällisesti Euroopassa on rokotettu eniten Britanniassa, jossa rokotteita on annettu jo yli 944 000. Britannia on rokottanut kolmanneksi suurimman osan väestöstään väkilukuun suhteutettuna heti Israelin ja pienen Bahrainin jälkeen.

EU-maista määrällisesti kärjessä on Saksa, jossa on rokotettu jo 240 000 ihmistä.

Tilastoissa laahaa perässä Ranska, joka on rokottanut vasta häkellyttävän vähän: 516 ihmistä ensimmäisen viikon aikana.

Ranskan hallituksen mukaan rokotuksia on viivästyttänyt logistiikka, koska jokaiselta ikääntyneeltä on pitänyt hakea suostumus hoivakodista käsin.

Alankomaat ei ole vielä aloittanut rokottamista ainoana EU-maana.

Yhdysvalloissa jo yli 4 miljoonaa rokotusta

Yhdysvalloissa rokotuksia on annettu yli 4,2 miljoonaa annosta. Se on todella paljon, vaikka ei kuitenkaan lähellä 20 miljoonaa rokotusta, joita presidentti Donald Trump lupaili ennen joulua.

Yhdysvalloissa on reilu 330 miljoonaa ihmistä, eli matkaa vielä on.

Kiina on omalla Sinovac-rokotteellaan rokottanut noin 4,5 miljoonaa ihmistä, ja Venäjä Sputnik-rokotteellaan noin 800 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat