Isot edellä, pienet perässä? Kiinassa on jo tiukemmat päästörajat kuin EU:ssa

Päästöjä vähennettävä paljon ja nopeasti 2:24

Ilmansaasteet ovat valtava ongelma Kiinassa, jonka teillä kulkee yli 310 miljoonaa ajoneuvoa. Tilannetta pyritään kuitenkin parantamaan tiukoilla päästöstandardeilla, joiden noudattamista myös valvotaan tarkkaan.

Video: Päästöjä vähennettävä paljon ja nopeasti

Kiinalaiset viranomaiset ovat perustaneet järjestelmän, jolla kutsutaan korjauksiin maan saaste- ja päästöjästandardeja rikkovia ajoneuvoja, kirjoittaa Reuters. Autot ovat nyt suurin savusumun lähde maan suurissa kaupungeissa.

Ilmanlaatu Kiinassa uhkaa heiketä ennestään, kun sen teille ilmaantuu sata miljoonaa uutta autoa. Muutos tapahtuu viidessä vuodessa.

Takaisinkutsujärjestelmässä Kiina on ottanut mallia Yhdysvalloista, Euroopasta ja Japanista.

Sääntelyviranomaiset arvioivat parhaillaan päästöjen vähentämisessä käytettävien komponenttien laatua. Samalla he työskentelevät ympäristöviranomaisten kanssa uusien säädösten ja järjestelmien pikaiseksi luomiseksi.

Samaan aikaan Kiina on ryhtynyt ankariin toimiin tehtaiden päästöjen vähentämiseksi ja kivihiilen kulutuksen laskemiseksi. Autojen päästöt ovat maassa kuitenkin kasvava ongelma, ja kaikki se lisää esimerkiksi keuhkosairauksien määrää.

Kiinan koko ajoneuvokannan määrä ylitti viime vuonna 310 miljoonaa. Autot vastaavat noin 45 prosentista ilmansaasteista pääkaupungissa Pekingissä, ja lähes 30 prosentista Shanghaissa.

Viime vuonna Kiina poisti teiltään yli 20 miljoonaa vanhaa ja huonokuntoista ajoneuvoa. Samalla se kielsi suuripäästöisten dieseleiden myynnin.

Kiinan uudet päästö- ja polttoainestandardit ovat jo voimassa pahasti saastuneella Pekingin, Tianjinin ja Hebein alueella. Standardit ovat tiukemmat kuin Euroopan unionissa.

Koko maassa ne tulevat pakollisiksi ensi vuoden alussa.

Standardien noudattaminen on kuitenkin jo nyt haastavaa, sillä vilpilliset käytännöt ovat levinneet laajalle. Viime vuonna viranomaiset sulkivat 639 väärin toiminutta autojen testausasemaa.

Ministeriö myös sakotti kahta autonvalmistajaa sellaisten ajoneuvojen valmistuksesta ja myynnistä, jotka eivät täyttäneet ympäristöstandardeja.

Lue myös:

    Uusimmat