Isossa-Britanniassa todettua koronaviruksen mutaatiota voi löytyä jo Suomestakin – virologi Euroopan rajoitustoimista: "Kyllä tässä varmaan aikalisä on tarpeen"

Koronaviruksen uudet mutaatiot leviävät ja siten myös aiheuttavat huolta maailmalla. Asiantuntijan mukaan huoleen on aihetta, sillä helpommin tarttuvaa mutaatiota ei tunneta vielä kovin hyvin. 

Isossa-Britanniassa havaittiin jo elo-syyskuussa koronaviruksesta uusi mutaatio, joka on sittemmin lähtenyt leviämään ympäri Eurooppaa. 

Uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori ja virologi Tarja Sirosen mukaan mutaatiota ei pidetä ainakaan toistaiseksi vaarallisena. 

– Kyse ei oikeastaan ole vaarallisesta mutaatiosta, koska ei näytä siltä, että taudinkuva olisi muuttunut mihinkään. 

Sirosen mukaan mutaatio on kuitenkin merkittävä, sillä on epäilys siitä, että kyseinen mutaatio leviää huomattavasti nopeammin aiempiin mutaatioihin verrattuna – ja siksi siihen tuleekin kiinnittää huomiota. 

– On osoitettu, että se (mutaatio) on lähtenyt leviämään tehokkaasti eli suurin osa uusista tapauksista tietyllä alueella ovat nimenomaan tämän uuden mutaation aiheuttamia. 

– Eli se leviää henkilöstä toiseen nopeammin kuin aikaisemman variantit, hän lisää. 

Ovatko rajoitustoimet ylireagointia?

Sirosen mukaan toimenpiteet ovat perusteltuja. Hänen mukaansa virologit tekevät tällä hetkellä kovasti töitä selvittääkseen, millainen uusi mutaatio on ja millaiseksi uhaksi se voi vielä kehittyä. 

– Kyllä tässä varmaan aikalisä on tarpeen, jotta ehditään saada vähän tutkimustuloksia lisää – hyvin vähänhän tästä (mutaatiosta) vielä tiedetään.

Millaisen viestin virologi ja apulaisprofessori Tarja Sironen haluaa lähettää suomalaisille: Pitääkö uudesta mutaatiosta olla huolissaan? Katso yllä olevalta videolta!

Tehoaako koronarokote enää mutaatioon?

EU-asiantuntijat uskovat, että olemassa olevat rokotteet ovat tehokkaita myös koronaviruksen uutta muunnosta vastaan. Myös Sironen uskoo, että koronarokotteet purevat – ainakin toistaiseksi. 

Hän huomauttaa, että myös esimerkiksi kausi-influenssaan otetaan uusia rokotteita ja näin voi myös käydä koronaviruksenkin osalta pitkässä juoksussa.

– Totta kai kaikki virukset muuntuvat ajan kanssa ja siksi niitä seurataan. Rokotetta tarvittaessa muokataan ja muutetaan.

Voiko uutta mutaatiota olla myös Suomessa?

Sironen on ollut keväästä lähtien mukana Helsingin yliopiston ja HUSLABin yhteisessä tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan HUSLAB -alueen potilaiden viruskantoja.

Virologin mukaan Brittien saarilla havaittua mutaatiota ei ainakaan toistaiseksi ole löydetty koronapotilaista Suomessa.

 – Ilman muuta sitä pitää etsiä. On mahdollista, että sitä jonkun verran täällä on, mutta laajalle se ei ainakaan ole levinnyt. Kyllä se olisi löytynyt, jos sitä olisi suuressa määrässä potilaita, Sironen vakuuttaa.

Kameroiden sammuttua Sironen kertoo olevansa optimistinen sen suhteen, että Suomessakin voidaan elää normaalisti jo ensi kesänä. 

Lue myös:

    Uusimmat