Ismo Lehkonen: NHL-lupaus Samuel Heleniuksen seurattava ex-leijonahyökkääjän esimerkkiä – "Mitäs jos hän kairaakin toisella tavalla?"

2:12
Samuel Helenius ajettiin syyskuussa KooKoo-ottelussa ulos päähän kohdistuneesta taklauksesta.

C Moren jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen näkee NHL:n Samuel Heleniukselle realistisena tavoitteena. Hän kuitenkin kehottaa kookasta 18-vuotiasta lupausta seuraamaan entisen hyökkääjän Riku Hahlin esimerkkiä.

Samuel Heleniuksen isä Sami Helenius muistetaan NHL:ssäkin vastustajia varpaisillaan pitäneenä kaukaloiden kovanaamana. Pojankin raamit ovat kohdillaan: Samuel Heleniuksella on mittaa 199 senttiä ja painoa päälle 90 kiloa. Hän on kuitenkin puolustajana pelanneen isänsä sijaan keskushyökkääjä.

Edelliset kaudet Jokerien junioreissa pelannut Samuel Helenius tahkoaa nyt ensimmäistä sesonkiaan miesten SM-liigassa ja JYPissä. Vyölle tuli myös alle 20-vuotiaiden MM-pronssi Kanadassa; Helenius iski turnauksen seitsemään otteluun neljä (2+2) tehopistettä.

Tulevana kesänä Helenius on varauskelpoinen NHL:ään ja yksi kiinnostavista suomalaisnimistä.

– Tavoitteet ovat siellä, missä isälläkin eli NHL:ssä. Se on ihan realistinen tavoite, Ismo Lehkonen ruoti Hockey Night Extrassa ja luetteli perään Heleniuksen vahvuuksia.

– Isokokoinen, vahva, lukee peliä suht hyvin nuoreksi pojaksi ja pystyy jo nyt pelaamaan hyvällä tasolla miesten pelejä SM-liigassa.

Lehkonen esitti perään kehotuksen. Hän suosittelee Heleniusta ottamaan mallia Riku Hahlista, jota ei ensisijaisesti muistettu samettisista kiekollisista suorituksista, vaan työjuhdan otteista alivoimaspesialistina ja puolustavana sentterinä.

Tehopisteet eivät aina häikäisseet, mutta Hahl ylsi NHL:ään, voitti Leijonissa kaksi MM-pronssia ja pelasi World Cupin hopeajoukkueessa 2004.

– Riku Hahl teki aikanaan päätöksen, onko hänestä Sediniksi tai Datsjukiksi – mitäs jos hän kairaakin toisella tavalla? Eli hän opiskeli puolustuspelaamisen, aloitukset ja alivoimapelaamisen. Teki niistä taidetta ja pikkuhiljaa kehitteli siinä sivussa muita juttuja. Ei se valinta huono ollut, Lehkonen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja