Isän video osoittaa: Yksikään kuski ei pysähdy lapsen takia

Alkusyksyisin autoilijoita muistutetaan pienistä koululaisista liikenteessä - mutta vaikuttaa siltä, että ratin takana on lyhyt muisti.

Kouluja on käyty vasta reilun kuukauden ajan, mutta elokuun alun jälkeen useita lapsia on ollut osallisena liikenneonnettomuuksissa. Huolestuttavan moni onnettomuus on tapahtunut suojatiellä.

Viime viikolla iäkäs nainen sai surmansa suojatiellä, kun kuski ei ehtinyt jarruttaa ollenkaan.

Loimaalainen isä ajatteli elokuun lopussa seurata sivusta, kuinka perheen 7-vuotiaan Aamu-tytön koulumatka sujuu yksin. Matkaa oli harjoiteltu yhdessä paljon.

Hän järkyttyi autoilijoiden käytöksestä.

– Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Aamu käveli koululta yksin kotiin. Päätin ajella odottelemaan näköetäisyydelle hankaliin ylityspaikkoihin ja katsoa miten on opetukset mennyt perille, kulkemista ja koulureittiä kun harjoiteltiin koko kesä, Mikko Varjokorpi kertoo.

Turuntiellä, kaupungin kirkon kohdalla, isä ei ollut uskoa silmiään. Pieni tyttö odotti suojatien edessä, kuten oli opetettu, mutta autoilijat eivät välittäneet pätkääkään. Tytön ohi ehti huristella yli toistakymmentä autoa, jolloin isä päätti kaivaa kännykkäkameransa esille.

– Videon kuvaamista en ollut suunnitellut, mutta kun huomasin, että niin moni vain ajoi pysähtymättä suojatien ohi, aloin kuvata.

Vaikeimmat ajat vasta edessä

Varjokorpi kertoo ensin suuttuneensa, mutta nopeasti iski huoli - jaksaako pieni tyttö odottaa, ettei yhtään autoa enää tulisi? Videolla näkyy, kuinka aikuinen lähtee ylittämään tietä odotettuaan aikansa autojen pysähtymistä, turhaan.

Aamu jaksoi onneksi odottaa.

Kotona Varjokorpi päätti ladata videopätkän Facebook-sivuilleen muistutuksena siitä, että ne samat pienet koululaiset ovat edelleen liikkeellä, vuoden ympäri. Videota on jaettu yli 530 kertaa.

– Video levisi yllättävän paljon. Tosissaan toivon, että se herättää keskustelua, Varjokorpi kertoo.

– Pimeyden ja kelien puolesta vaikeimmat ajat kun on vasta edessä.

Eräs videota kommentoinut kertoo, että suojatiet aiheuttavat hänellekin, autoilijalle, pelkoja.

– Tuota näkee ihan liian kanssa ----- Joskus miettii, että uskaltaako pysähtyä suojatien eteen, kun vierestä auto pyyhältää kuitenkin ohi. Olis kauheeta jos mun takiani joku lähtis kadun yli ja seuraava auto liiskais...

Varjokorpi kertoo havainneensa uskomatonta piittaamattomuutta jo silloin, kun he harjoittelivat koulumatkaa Aamun kanssa.

– Jo vuosi sitten, kun menimme esikouluun kävellen tai pyörällä, niin havaitsin todella suurta välinpitämättömyyttä suojatietä kohtaan. Silloin ei voinut yksikään autoilija väittää, ettei olisi huomannut pientä kulkijaa, kun itse kuitenkin seisoin myös odottamassa tienvieressä.

Autoilijoiden välinpitämättömyys saa isän mielen huolesta sykkyrälle.

– Jumalaton kiire aiheuttaa täydellistä itsekkyyttä ja välinpitämättömyyttä muuta liikennettä ja ennen kaikkea jalankulkijoita kohtaan. Enää ei voi opettaa lapselle, että suojatie on turvallinen tien ylityspaikka.

Lue myös:

    Uusimmat