Vuosikymmeniä sitten kuolleen pariskunnan hauta avataan sotkuisen isyystaistelun vuoksi

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt kuolleen, isäksi oletetun miehen edesmenneiden vanhempien haudan avattavaksi isyystutkimuksen tekemistä varten.

Avioliiton ulkopuolella vuonna 1957 syntyneen henkilön isäksi oletettu mies oli tuhkattu eikä hänestä ollut saatavissa kudosnäytettä. Miehellä ei ollut sisaruksia, ja hänen avioliitossa syntynyt lapsensa oli kuollut lapsettomana.

Miehen vanhemmat olivat kuolleet vuosina 1967 ja 1984. Miehestä tai hänen lapsestaan tai vanhemmistaan ei ollut saatavissa heidän elinaikanaan otettuja kudosnäytteitä, joiden avulla isyys olisi voitu selvittää.

Näin olleen miehen edesmenneiden vanhempien haudan avaaminen näytteiden ottamiseksi oli ainoa keino saada oikeusgeneettistä selvitystä henkilön biologisesta alkuperästä.

Korkein oikeus kumosi aiemmat tuomiot

Korkein oikeus totesi, että yksityiselämän suojaan kuuluu olennaisesti se, että yksilöllä on oikeus tuntea biologinen syntyperänsä. Tämä oikeus voi jäädä toteutumatta, mikäli laki ei salli oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tekemistä riittävän laajasti.

STT kertoo, että okeus oli aikoinaan velvoittanut isäksi oletetun miehen maksamaan elatusapua hänelle. Henkilö oli vaatinut isyyden vahvistamista kanteella ensimmäisen kerran vasta vuonna 2013, kaksi vuotta miehen kuoleman jälkeen.

STT:n mukaan miehen leski vastusti haudan avaamista ja sanoi, että asiassa oli painava syy olettaa, että miehen vanhemmat eivät olisi antaneet suostumustaan tutkimukseen. KKO katsoi kuitenkin, ettei leski pystynyt esittämään tästä riittävää selvitystä.

Oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annetun lain mukaan isyystutkimusta ei saa tehdä haudatusta vainajasta. Korkein oikeus katsoi kuitenkin myös vastasyitä punnittuaan, että näytteiden ottamista koskevan vaatimuksen hylkääminen olisi tässä asiassa ilmeisessä ristiriidassa perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa turvatun yksityiselämän suojan kanssa.

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden ja käräjäoikeuden tuomiot, määräsi isäksi oletetun miehen vanhempien haudan avattavaksi ja oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tehtäväksi vainajista otettavista kudosnäytteistä sekä palautti isyyden vahvistamisasian käräjäoikeuden käsiteltäväksi. 

Katso myös: Lähes 90-vuotias runteli traktorilla Svinhufvudien presidenttisuvun haudan:

Katso kuvat poliisin esitutkinnasta: Tältä hautapaikalla näytti ennen ja jälkeen vahingonteon 1:00

Lue myös:

    Uusimmat