Siunaustilaisuudessa väärä hauta-arkku – "Erittäin harvinaista"

Suoranaiset virheet ovat suomalaisissa hautajaisissa harvinaisia.

MTV Uutiset kertoi tapauksesta, jossa Sannan isä oli haudattu väärässä arkussa. Virhe huomattiin jo siunaustilaisuudessa, mutta tuolloin asialle ei voitu tehdä mitään. Asiasta tehtiin reklamaatio hautaustoimistolle, mutta siinäkin ilmeni vaikeuksia.

Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtajan Ilkka Ollosen mukaan väärän arkun on täytynyt päätyä siunaustilaisuuteen inhimillisen virheen vuoksi.

– Olettamani on, että siinä on kyse inhimillisestä virheestä. Jossain vaiheessa on tapahtunut informaatiokatkos, mutta erittäin harvinaisia tällaiset tapaukset ovat, Ollonen arvelee. 

Hänen mukaansa liitossa jäsentoimistojen ja omaisten välisiä erimielisyyksiä käsitellään harvoin.

Kustannuksista voi olla erimielisyyttä

– Tyypillisimmillään tapaukset ovat sellaisia, onko toimeksiannon sisältöä kerrottu riittävällä tarkkuudella. Joku asia esimerkiksi kustannuksissa voi aiheuttaa erimielisyyksiä.

Ollonen arvelee, että yleensä hautaustoimistot ja omaiset pyrkivät sopivat asiat keskenään.

– Oletettavasti, kun reklamaatio tulee, se hoidetaan asiallisesti. Hautaustoimistojen työmoraali on varsin korkealla. Tämä on niin spesiaali ja herkkä toimiala, että tarkkaavaisuus ja huolellisuus pitää ottaa huomioon.

Oulussa haudattiin väärä vainaja

Välillä kuitenkin virheitä tapahtuu. Viime vuonna Oulussa haudattiin väärä vainaja.

– Vainajan tunnistemerkinnöissä oli ollut puutteita ja sairaalalta oli vahingossa otettu väärä vainaja kuljetettavaksi. Tapaus eteni siihen saakka, että myös väärä vainaja haudattiin.

Yli vuotta 30 hautausalalla työskennelleen Ollosen kohdalle valituksia on tullut harvoin.

– Aika marginaalisia ne ovat. Joskus on voinut tullut sanomista jostain kukista tai vastaavasta.

Lue myös:

    Uusimmat