Isä vei lapset kouluun, telkesi kotioven sisältäpäin ja ryhtyi toteuttamaan karmeaa tekoaan

Nainen tahtoi erota avopuolisostaan, mikä aiheutti miehessä kiukkua ja masennusta. Miehen kykenemättömyys hyväksyä puolisonsa päätöstä johti järkyttäviin tapahtumiin, jossa perheen lapset lopulta pelastivat molemmat vanhempansa kuolemalta.

Traagiset tapahtumat ajoittuvat tammikuun 2022 lopulle Lappeenrannassa.

Naista oli arveluttanut kertoa eroaikeistaan miehelle, sillä hän tiesi, ettei mies ottaisi sitä hyvin. Parisuhteessa ei ollut väkivaltaa, mutta mies oli joskus heitellyt tavaroita suuttuessaan.

Tapahtumapäivänä mies vei pariskunnan lapset aamulla kouluun. Iltapäivällä yhden aikoihin perheen kolme lasta palasivat koulusta kotiin, mutta eivät päässeet asuntoon sisälle.

Lapset kurkkivat ikkunoista sisälle ja näkivät isänsä lattialla makaamassa. Lapset soittivat hätäkeskukseen. 

Pelastuslaitos joutui sahaamaan ulko-oven auki, sillä perheen isä oli teljennyt oven puukapulalla. Pelastusviranomaiset löysivät molemmat pariskunnan osapuolet talosta heikossa kunnossa.

Tarkoituksena tappaa

Kun pelastuslaitos pääsi vihdoin sisälle taloon, perheen isä makasi keittiön lattialla ja äiti makuuhuoneen peränurkassa. Naisen tila oli erittäin vakava, hän oli kuolemaisillaan.

Apu tuli viime tingassa.

Naisella oli paljon vakavia vammoja päässä ja käsissä. Makuuhuoneesta löytyi myös pirstaleiksi särkynyt pesäpallomaila.

Mies yritti nousta lattialta ja kertoi pistäneensä insuliiniä ensin naiseen ja sitten itseensä.

MTV:n rikostoimittajat: Veijo Baltzarin tapaus jälleen oikeuteen 10:31
Katso video: Rikostoimittajat hämmästelivät Ullanlinnan murhaoikeudenkäynnin salailua.

Ensihoidon mukaan molempien pariskunnan osapuolien verensokeri oli erittäin alhainen. Diabetesta sairastavalla miehellä verensokeri oli 1,4 ja naisella vain 0,6. 

Mies oli hakannut naista pesäpallomailalla ylävartaloon ja päähän. Lisäksi hän oli pistänyt naiseen insuliinia hengenvaarallisen määrän kolmella eri pistoksella.

Pahoinpideltyään vaimonsa hän oli yrittänyt tappaa itsensä insuliinin yliannostuksella.

Syyttäjän mielestä suunniteltua

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta murhan yrityksestä. Mies myönsi yrittäneensä tappaa puolisonsa, mutta piti tekoa kiihtymystilassa tehtynä tapon yrityksenä.

Nainen ei voinut auttaa tapahtumien selvittämisessä, sillä hän muisti tapahtumista vain sen, että oli herännyt sairaalassa.

Syyttäjän mukaan mies oli tehnyt jo viikkoa ennen rikosta internethakuja, joissa yritti selvitellä tietoja insuliiniyliannostuskuolemista. 

Lisäksi mies oli hakenut tietoa siitä, minkälaiset ammukset sopisivat Parabellum-pistooliin. Hän ei kuitenkaan onnistunut hankkimaan ammuksia tähän laittomaan aseeseen, jonka poliisi takavarikoi häneltä.

Käräjäoikeuskin totesi, että kyseiset toimet voisivat viitata etukäteiseen suunnitelmallisuuteen ja vakaaseen harkintaan. 

Oikeus piti tapon yrityksenä

Poliisi löysi naisen puhelimen asunnon takasta, mutta käräjäoikeuden mukaan se oli saattanut joutua sinne myös kiihtymyksen seurauksena, eikä nimenomaisena toimena estää naiselta avun hankkiminen.

Perheellä oli tapana säilyttää vara-avainta ulkona, jotta lapset pääsisivät tarvittaessa sisään, vaikka vanhemmat eivät olisi kotona. Mies oli ottanut vara-avaimen sisälle taloon.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että miehen tarkoituksena saattoi olla suojella perheen lapsia, jotteivät nämä joutuisi löytämään vanhempiaan kotoa.

Oikeus totesi myös, että kaikki väkivalta oli tehty kotoa valmiiksi löytyneillä välineillä.

Oikeus ei pitänyt tekoa myöskään erityisen raakana ja julmana. Näistä syistä käräjäoikeus katsoi miehen syylliseksi tapon yritykseen.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli rikoksen tapahtumahetkellä syyntakeinen.

Lähisuhdeväkivaltaa

Naiselle väkivalta aiheutti pitkäkestoisia vammoja. Hän sai ruhjeiden ja mustelmien lisäksi muiden muassa aivoverenvuodon, maksan repeämän sekä murtumia kasvoihin ja käteen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 42-vuotiaan miehen seitsemäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. 

Koska teossa on kyse lähisuhdeväkivallasta, MTV Uutiset jättää uhrin ja perheen lasten yksityisyyden suojelemiseksi tuomitun nimen julkaisematta.

Lisäksi mies joutuu maksamaan naiselle 13 000 euroa kipu-, haitta- ja kärsimyskorvauksia.

Asia eteni Itä-Suomen hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden tuomion voimassa. Mies on ollut vangittuna tapahtumista lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat