Tyytymätön perheenäiti halusi puolisonsa "katoavan" – seurasi kylmäverinen väijytys

Hovioikeus ei muuttanut tuomiotaan Etelä-Pohjanmaan Soinin murhan yrityksestä viime vuoden lokakuussa.

Parisuhteeseensa tyytymätön nainen ei halunnut eroprosessiin, koska pelkäsi sen olevan vaikea lapsille raskas. Hän toivoi pikemminkin miehensä vain "katoavan". 

Nainen viestitteli asiasta toisen miehen kanssa, kertoen jo pohtineensa "täydellisen keinon" avomiehestään päästäkseen.

– Oon ehkä helvetin itsekäs mutta kyllä taas tuli todettua että parempi olis kun tuo tulevana metsästyskautena jäis mettään, nainen viestitteli miehelle.

– Mä huomaan että alan oikeesti vihaamaan tuota ihmistä ja haluun helvettiin tästä tilanteesta.

Naisen keskustelutoverina ollut mies vakuutti tukevansa naista kaikessa, mihin tämä ryhtyisikin. 

Naisen kanssa viestitelleen miehen toiveissa oli ilmeisesti suhde naisen kanssa. 

– Sun pitää yllyttää jotain metsästyskaveria tekemää harhalaukaus, mies ehdotti.

Kaksikko päätyikin juonimaan naisen avomiehen murhaa yli kuukauden ajan.

Uhri houkuteltiin metsätielle ammuttavaksi

Kaksikko oli suunnitellut murhan, jossa mies ammuttaisiin naisen tietämälle, syrjäiselle metsäautotielle. 

Tekopäivänä nainen oli ottanut uhrilta yhteisen asunnon asekaapista kiväärin sekä patruunoita ja luovutti ne ampujaksi lupautuneelle miehelle. Tarkoituksena oli saada rikos näyttämään itsemurhalta.

Mies ajoi sovittuun paikkaan valmiiksi, hämäyksen vuoksi käyttäen työkaveriltaan kesken päivän lainattua autoa ja jättäen oman puhelimensa kotiin. 

Nainen sen sijaan soitti avomiehelleen ja pyysi tätä menemään mainittuun paikkaan. Syyksi hän kertoi sen, että hänen ystävänsä olisi jäänyt paikkaan jumiin autolla ja tarvitsi vetoapua.

Mies lähti paikalle ja joutui pysähtymään kapealla tiellä. Siellä ampuja varmisti, että kyse on oikeasta henkilöstä, otti takakontissa piilottelemansa kiväärin ja ampui lähietäisyydeltä häntä ohittavaa miestä kohti.

Laukaus osui auton takaikkunaan ja ohitti täpärästi uhrin pään ja ylävartalon.

Laukaukset menivät ohi

Kun mies ymmärsi olevansa tulituksen kohteena, hän heittäytyi kyljelleen pelkääjän paikalle ja lähti ajamaan kaasu pohjassa pakoon. 

Ampuja laukaisi kiväärin vielä kahdesti uhrin perään, ja toinen laukauksista osui autoon. Onnekkaasti mikään ammutuista kolmesta laukauksesta ei osunut uhriin. Kääntöpaikalle päästyään uhri lähti juoksemaan metsään taakseen katsomatta. Auto jäi käyntiin.

– Asianomistaja on paennut kauhun vallassa metsään, tuomiossa kuvaillaan.

Kaksikko oli viestitellyt toisilleen pääasiassa prepaid-puhelimin. Ne hävitettiin heti murhayrityksen epäonnistuttua, kuten myös teossa käytetty kivääri.

Täydellinen väijytys, kylmäverinen teko

Syyttäjä oli luonnehtinut tekoa täydelliseksi väijytykseksi, jossa pahaa-aavistamaton, takaapäin ammuttu uhri pelastui nopean reagointinsa ansiosta.

Vuonna 1995 syntynyt Helena Katariina Sulka ja vuonna 1991 syntynyt Timo Julius Lahtinen tuomittiin käräjäoikeudessa kumpainenkin 8 vuoden vankeuteen murhan yrityksestä.

– Sulka ja Lahtinen ovat toimineet hyvin kylmäverisesti, käräjäoikeuden tuomiossa arvioidaan.

Lahtinen tuomittiin lisäksi maksamaan murhan yrityksen uhrille 6500 euroa kärsimyskorvauksia ja vajaat 3000 euroa hävitetystä kivääristä.

Nainen ja ampuja valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus ei kuitenkaan nähnyt syytä muuttaa käräjäoikeuden tuomiota. 

Lue myös:

    Uusimmat