Millaista apua voidaan antaa al-Holin leiriltä mahdollisesti palaaville suomalaislapsille? Erityisasiantuntija: "Tuki voi olla vaikkapa taideterapiaa"

6:12

Al-Holin leirillä olevien suomalaisten kohtalo puhuttaa edelleen.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Kirkon Ulkomaanavun erityisasiantuntija Milla Perukangas kertoi ohjelmassa siitä, miten otetaan askeleita irti terroristijärjestöistä.

Miten ihminen yritetään konkreettisesti saada irti äärijärjestöstä?

– Aika usein käy ilmi, että ihmisen henkilöhistoriassa on ollut jotain ongelmallisuutta, mihin olisi voitu jo aiemmin puuttua, Perukangas toteaa.

Eli etsitään niin sanotusti juurisyytä.

– Yksilöllisen tilanteen mukaan räätälöidään tukipaketti ihmiselle. Siinä voi olla psykososiaalista tukea eli keskusteluapua, voidaan käydä läpi asioita, joita on tapahtunut silloin, kun on ollut konfliktialueella, sanoo Perukangas.

Peruskoulu normalisoi arkea ja taideterapia antaa tukea

Erityisasiantuntijan mukaan psykososiaalisen tuen saaminen arkeen, vaikkapa kouluun tai päiväkotiin, on lapselle tärkeä asia.

– Esimerkiksi päiväkodissa psykososiaalinen tuki voi olla vaikkapa taideterapiaa. Koulu ja koulussa oleminen on yksi tapa normalisoida lasten arkea. Perusopetukseen voidaan integroida psykososiaalista tukea eli keskusteluapua ja saada esimerkiksi psykologin palveluja siihen mukaan, Perukangas kertoo.

– Taideterapian kautta myös voidaan tarjota lapsille välineitä puhua ja jäsentää tapahtumia sekä rakentaa omaa toimijuutta ja positiivista identiteettiä ehkä harrastustoiminnan ja koulumaailman tukitoimien yhdistämisellä.

Katso Milla Perukankaan haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja