Mainos

IS: Ilmatilaloukkaus-sotkun syynä pääministerin saama virheellinen tekstiviesti

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) sai aluksi virheellisen tekstiviestin venäläiskoneiden ilmatilaloukkauksista valtioneuvoston tilannekeskukselta, uutisoi Ilta-Sanomat. Kun virhe oikaistiin toisella tekstiviestillä, pääministeri ei enää lukenut tätä toista viestiä.

Eduskunnan puolustusvaliokunta saa tänään toissa viikon sekoilusta selostuksen sekä Ilmavoimien komentajalta Kim Jäämereltä että Pääesikunnan valmiuspäälliköltä Markku Myllykankaalta. Jo eilen pääministeri Katainen myönsi julkisuudessa jääneensä virheelliseen käsitykseen puhuessaan Hornettien käytöstä toissa viikoin tapahtumissa.

Aamun Ilta-Sanomissa Katainen kertoo tapahtumista yksityiskohtaisesti.

Katainen ja muu valtiojohto sai valtioneuvoston tilannekeskukselta ilmatilaloukkauksista tekstiviestin.

Viestissä ei puhuttu Horneteista, mutta tilannekeskus oli lisännyt tekstiviestiin omin päin tunnistamisen "ilmasta käsin". Katainen luki tämän viestin ja jäi siihen käsitykseen, että Hornetit kävivät paikalla tunnistamassa ilmatilanloukkaajat. Tilannekeskus korjasi virheensä pian toisella tekstiviestillä, mutta tämä viesti ei enää Ilta-Sanomien mukaan tavoittanut päivässä kymmenittäin tekstiviestejä kännykkäänsä saavaa pääministeriä.

- En ollut sitten noteerannut toista, korvaavaa viestiä, Katainen tunnusti lehdelle.

- Minulle tuli väärä käsitys, että koneet olivat tunnistamassa kahta ensimmäistä lentoa. Ne olivat tunnistamassa kolmatta lentoa, joka ei loukannut (Suomen) ilmatilaa. Pääasia, että lennot on tunnistettu ja ketään ei tahallaan johdettu harhaan, Katainen selitteli.

Ilta-Sanomien mukaan muu valtiojohto ja iso liuta upseereita tiesi yli viikon Kataisen ymmärtäneen väärin, mutta kukaan ei julkisesti oikonut pääministerin sanomisia.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.