Mainos

Irlanti pyysi anteeksi katolisten pappien tekemää lasten hyväksikäyttöä

Irlannin hallitus on pyytänyt virallisesti anteeksi sitä, ettei maan johto kyennyt vuosikymmeniin suojelemaan irlantilaislapsia roomalaiskatolisen kirkon pappien hyväksikäytöltä. Irlannin hallitus lupaa, ettei sama tule "ikinä enää toistumaan".

Hallitus kuvailee julkilausumassaan, kuinka tuore katolisen kirkon pappien hyväksikäytöstä kertova tutkimus osoittaa, että viattomiin lapsiin kohdistui vuosikymmenien ajan "systemaattista ja laskelmoitua vallan sekä luottamuksen väärinkäyttöä".

- Hallitus pyytää, ilman epäilyksiä tai varauksia, koko valtion puolesta anteeksi sitä, että valtion toimielimet ovat epäonnistuneet tämän asian hoitamisessa, julkilausumassa todetaan.

Dublinin arkkihiippakunnassa tehdyn, kolme vuotta kestäneen virallisen tutkimuksen mukaan hyväksikäyttäjiä suojeli hiippakunnassa vuosina 1975 - 2004 yhteensä neljä piispaa. Tutkinnassa selvisi, ettei hyväksikäyttö paljastunut poliisille ennen kuin vasta 90-luvulla. Dublinin arkkihiippakunta suojeli pappejaan muun muassa skandaalien ja kirkon maineen menetyksen pelossa sillä seurauksella, että lasten hyvinvointi jäi toissijaiseksi.

Raportti kuvailee, kuinka "kaikki kirkon toiminnot olivat alisteisia tälle päämäärälle". Raportti syyttää myös valtion virkamiehiä siitä, ettei lasten hyväksikäyttöön puututtu.

Irlannissa julkaistiin jo viime keväällä laaja lasten hyväksikäytöstä kertonut selvitys. Sen mukaan katolisen kirkon papit ovat käyttäneet lapsia hyväkseen kirkon instituutioiden piirissä jo 1930-luvulta lähtien. Yksi pappi tunnusti selvityksen yhteydessä käyttäneensä hyväkseen yli sataa lasta. Toinen kertoi käyttäneensä lapsia hyväksi joka toinen viikko neljännesvuosisadan ajan.

Irlannin oikeusministeri Dermot Ahern sanoo, että nyt julkaistu raportti saa hänessä aikaan "kasvan vastenmielisyyden ja vihan" tunteita. Hän lupaa, että hyväksikäyttäjillä ei tule olemaan Irlannissa piilopaikkaa.

Tänään julkaistun, noin 750-sivuisen selvityksen taustalla ovat yli kolmensadan henkilön valitukset, jotka kohdistuvat yhteensä 46 katoliseen pappiin Dublinin arkkihiippakunnassa vuosina 1975 - 2004.

Dublinin arkkihiippakunnan nykyinen arkkipiispa on myös pyytänyt tänään anteeksi katolisen kirkon pappien tekemiä rikoksia lapsia kohtaan.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.