Mainos

Irlannista löytyi viikinkiaarteita

Kaakkois-Irlannissa olevassa luolassa on tehty merkittävä viikinkiajan löytö. Paikallinen turistiopas törmäsi sattumalta aarteeseen, joka sisältää 43 korua ja kolikkoa viikinkiajalta. Irlantilaiset arkeologit kuvaavat löytöä sekä jännittäväksi että huomattavaksi. Ei edes Skandinaviassa ole löydetty mitään vastaavaa.

Viikinkilaiva


Aarre löytyi Dunmoressa olevasta luolasta Kilkennyn kreivikunnassa. Paikalla toimeenpantiin vuonna 928 verilöyly, jossa viikingit surmasivat yli 1000 naista ja lasta. Turistiopas keräsi luolasta matkailijoiden jättämiä roskia, kun hänen käteensä sattui yksi kolikoista. Löydetyt rahat ja korut on viety Dublinin kansallismuseoon tutkimuksia varten, ja luola on suljettu siltä varalta, että se houkuttelisi paikalle yksityisiä aarteenetsijöitä.

Aarre sisältää myös hienosti muotoiltuja kartiomaisia hopeanappeja, jotka ovat todennäköisesti kuuluneet jollekin rikkaalle henkilölle, kertoi Dublinin kansallismuseon pääarkeologi Victor Buckley. Hänen mukaansa nappien on täytynyt olla aikanaan kallisarvoisia esineitä, jollaisia nykyajan hopeaseppäkään ei pystyisi paremmin valmistamaan. Erittäin merkittävänä Buckley piti kahta Armeniassa vuosina 879 ja 892 painettua kolikkoa. Ne osoittavat hänen mukaansa, kuinka kauaksi viikingit itse asiassa ulottivat ryöstöretkensä.

(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.