Mainos

Iranissa levotonta vallankumouksen vuosipäivänä

Iranin poliisi ja oppositio ovat ottaneet yhteen islamilaisen vallankumouksen vuosipäivänä. Opposition verkkosivujen mukaan poliisi on ampunut varoituslaukauksia ja käyttänyt kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Teheranissa. Riippumatonta tietoa mielenosoituksista on vaikea saada viranomaisten rajoitusten takia.

Iranin virallinen pappisvetoinen valta juhli näyttävästi Teheranissa Vapauden aukiolla. Virallisissa uutiskuvissa näkyy, että kansa muistelee yhtenäisenä, lippuja heilutellen, kuinka Yhdysvaltain tukema shaahi Reza Pahlavi syrjäytettiin tasan 31 vuotta sitten islamilaisessa vallankumouksessa. Silloinkin tyytymättömyys lähti paljolti opiskelijoista, ja tuloksena oli tiukan uskonnollisen linjan valtaannousu.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad uhosi juhlapuheessaan, miten Iranin kansalla on rohkeus sanoa selvästi, että mikäli se haluaa rakentaa atomipommin, se myös rakentaa sen länttä pelkäämättä.

Mutta vain korttelien päässä virallisista juhlista Iranissa näkyi toinen totuus. Jostain syystä vallankumouksen vuosipäivänä Iranin tieto- ja puhelinverkot ovat toimineet kehnosti; silti tietoverkoissa levisi kuvia, joissa kannatettiin opposition johtoa ja vastustettiin virallista valtaa. Ulkomaisia tiedotusvälineitä kiellettiin menemästä kiiltokuvajuhlallisuuksien ulkopuolelle.

Teheranin metroasemilla velloi kulkue, joka huusi kannatustaan oppositiojohtaja Mir Husseinille ja kuolemaa presidentti Ahmadinejadille, jota oppositio kutsuu diktaattoriksi.

Iranin vallanpitäjät ovat joutuneet kahnauksiin toisinajattelijoiden kanssa kiihtyvästi viime kesän vaaleista lähtien. Juuri vallankumouksen vuosipäivänä tuli julki myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportti, jonka mukaan Iranin viranomaisten harjoittama sorto pahoinpitelyineen ja raiskauksineen on ollut vielä laajempaa kuin tähän asti on arveltu.

Katso Risto Puolimatkan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.