Mainos

Iranin uusi presidentti lupasi lisätä demokratiaa

Presidentinvaalit Iranissa voittanut uudistusmielinen Mohammad Khatami lupasi tänään lisätä demokratiaa maassa. Kaikkien ryhmien tulisi osallistua työhön vauraamman, vapaan ja itsenäisen Iranin puolesta, Khatami sanoi Teheranin radiossa.

Khatami voitti eilen pidetyissä vaaleissa selvästi päävastustajansa, parlamentin vanhoillisen puhemiehen Ali Akbar Nateq-Nourin. Konservatiivien hallitsema parlamentti asettui tänään tukemaan Khatamia siitä huolimatta, että parlamentin selvä enemmistö oli kannattanut hänen vastustajaansa presidentin virkaan.

Yli 200 kansanedustajaa lähetti uudelle presidentille viestin, jossa he lupasivat tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Iranin parlamentissa on yhteensä 270 jäsentä.

Myös elokuussa syrjään väistyvä presidentti Ali Akbar Hashemi Rafsanjani tarjosi tänään apua seuraajalleen.
-Toivon, että Khatami onnistuu tavoitteidensa saavuttamisessa, Rafsanjani sanoi. Hän ei itse voinut asettua ehdolla vaaleissa, koska oli jo toiminut presidenttinä lain sallimat kaksi nelivuotiskautta.

Rafsanjani korosti kuitenkin, ettei perjantain vaaleissa ollut kyse protestiäänestyksestä islamilaista tasavaltaa vastaan. Virkakautensa suurimpina saavutuksina hän piti menestyksekästä maan jälleenrakentamista sekä riippuvuuden vähentämistä ulkomaalaisista.

Presidentti toivoi suhteiden Euroopan unionin maihin jälleen paranevan.

Siunaus Khameneilta

Khatami sai siunauksen myös maan hengelliseltä johtajalta ajatollah Ali Khameneilta, jonka mukaan Iran on nyt käännekohdassa.

Henkilökohtaisen vapauden, ihmisoikeuksien ja suuremman demokratian teemoilla presidentiksi kampanjoineella Khatamilla saattaa tarkkailijoiden mukaan olla vaikeuksia viedä uudistusmielisiä ohjelmiaan läpi vanhoillisessa parlamentissa.

Khatami sai kuitenkin vaaleissa laajan tuen taakseen ja hänellä katsotaan olevan siksi hyvät asemat viedä läpi uudistuksiaan. Myös iranilaisissa sanomalehdissä vaadittiin tänään muutosta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.