Iran sai moitteita ydinohjelmansa laajentamisesta

IAEA oli raportissaan kuitenkin tyytyväinen siihen, että sen löydökset ovat tähän mennessä olleet yhdenmukaisia Iranin antamien tietojen kanssa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tänään julkaistu raportti kiittelee Irania yhteistyöstä, mutta muistuttaa että avainkysymykset maan kiistanalaisesta ydinohjelmasta ovat yhä avoinna.

Suurimmat moitteet Iran saa siitä, että se on kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta yhä lisännyt uraanin rikastamista. Järjestön mukaan Iranilla on nyt käytössään 3000 sentrifugia, mikä on riittävä määrä ydinpolttoaineen teolliseen valmistukseen.

Yhdysvallat ilmoitti, ettei se raportista huolimatta usko Iranin yhteistyöhalukkuuteen.

- Iran tarjoaa vain osittaisia vastauksia, eikä se riitä, ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack sanoi.

Yhdysvaltojen mukaan Iran uhmaa edelleen kansainvälisiä vaatimuksia, ja siksi Yhdysvallat ajaa maalle lisää pakotteita YK:n turvallisuusneuvostossa.

Britannia suhtautui IAEA:n raporttiin varovaisesti. Maa ilmoitti kuitenkin kannattavansa uusien pakotteiden asettamista, mikäli kiistassa ei tapahdu edistystä.

IAEA:n työ jatkuu

IAEA oli raportissaan tyytyväinen siihen, että sen löydökset ovat tähän mennessä olleet yhdenmukaisia Iranin antamien tietojen kanssa. Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi, että raportti todistaa maan olleen rehellinen ydinohjelmansa tarkoitusperistä. Iranin mukaan sen ydinohjelma on suunnattu sähköntuotantoon.

- Raportin julkaisemisen myötä maailma näkee, että Iran on ollut oikeassa ja että vastarintamme on ollut oikeutettua, Ahmadinejad sanoi Iranin Irna-uutistoimiston mukaan.

- Raportti osoittaa, että ne syyt joiden pohjalta Iranin ydinohjelmaa on turvallisuusneuvostossa käsitelty, ovat kaatuneet, sanoi Irania ydinneuvotteluissa edustava Saeed Jalili ja varoitti, että lisäpakotteet maata vastaan vaikeuttaisivat IAEA:n työtä.

IAEA:lla riittää yhä työsarkaa Iranissa. Raportissa huomautetaan, ettei minkäänlaisia takeita Iranin ydinohjelman rauhanomaisuudesta vielä ole, koska maa ei ole edelleenkään päästänyt järjestön tarkastajia vierailemaan kuin muutamiin ydinlaitoksiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat