Iran kieltää uutisoinnin opposition mielenosoituksista

Teheranissa Iranissa vaalien jälkeen alkaneet levottomuudet ovat laajentuneet suurimmiksi sitten vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen. Jo seitsemän ihmistä on saanut surmansa yhteenotoissa, jotka alkoivat presidentti Mahmud Ahmadinejadin murskavoiton jälkeen lauantaina.

Tarkkaa tietoa levottomuuksista on vaikea saada, sillä Iran on kieltänyt ulkomaalaisten toimittajien liikkumisen kaduilla.

- Kenelläkään toimittajalla ei ole lupaa raportoida, videoida tai valokuvata kaupungilla, Iranin kulttuuriministeriö tiedotti tiistaina.

Ainakin neljä toimittajaa on pidätetty ja kymmenen olinpaikkaa ei tiedetä, Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo. Myös internetin käyttöä on rajoitettu. Järjestön mukaan BBC:n sivut on suljettu ja Facebook-palvelua estettiin, jotta mielenosoituskuvat eivät leviäisi maailmalle sitä kautta.

Ahmadinejadin vastaehdokas Mirhossein Mousavi kehotti kannattajiaan välttämään tälle päivälle suunniteltua mielenosoitusta "ihmishenkien säästämiseksi". Kannattajat kuitenkin levittivät tietoa mielenosoituksista internetin Twitter-palvelussa, joka toimi rajoituksista huolimatta.

Illansuussa paikallinen televisiokanava Press TV kertoikin Mousavin kannattajien kokoontuneen mielenosoitukseen Teheraniin. Mielenilmauksen kerrottiin sujuneen rauhallisesti, mutta tietoa osallistujamäärästä ei annettu.

EU huolissaan, Venäjä onnitteli

Iranin televisio näytti tänään kuvaa maan lippua heiluttelevista ihmisjoukoista, joiden kerrottiin olleen Ahmadinejadin kannattajia. Räjähteitä ja aseita kantaneet mellakoiden lietsojat oli sen sijaan pidätetty, televisio kertoi ilman tarkkaa kuvausta tapahtumista.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ilmaisivat olevansa syvästi huolissaan Iranin tilanteesta. Presidentti Barack Obama pyysi Iranin johtoa kunnioittamaan sananvapautta ja demokratiaa.

- Olemme pahoillamme väkivallan ja ihmishenkien menetyksen johdosta. Pyydämme Iranin viranomaisia kunnioittamaan oikeutta rauhanomaisiin mielenosoituksiin, EU-komission edustaja vetosi.

Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Ranska ja EU ovat asettaneet Iranin vaalituloksen kyseenalaiseksi. Venäjä ja Kiina puolestaan onnittelivat Venäjälle tiistaina saapunutta Ahmadinejadia vaalivoitosta.

Iranin valvojien neuvosto hylkäsi tiistaina Mousavin vaatimuksen vaalituloksen mitätöinnistä, mutta suostui äänten tarkastuslaskentaan. Mousavi hävisi virallisen tiedon mukaan Ahmadinejadille yli 20 prosenttiyksikön erolla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Katso Aino Huilajan juttu (Seitsemän uutiset 16.6.2009)

Lue myös:

    Uusimmat