Irakissa mielenosoittajat kertovat jäävänsä parlamenttiin toistaiseksi

Irakissa shiialaisen uskonoppineen Muqtada al-Sadrin kannattajat aikovat jäädä parlamentin tiloihin toistaiseksi, mielenosoittajat ilmoittivat sunnuntaina.

Al-Sadrin kannattajat tunkeutuivat parlamenttiin ja tiukasti linnoitetulle "vihreälle vyöhykkeelle" lauantaina maan pääkaupungissa Bagdadissa.

Kyseessä on toinen kerta lyhyen ajan sisällä, kun al-Sadrin kannattajat tunkeutuivat maan lainsäädäntökamariin.

Mielenosoittajat ovat pystyttäneet suuren teltan parlamentin ulkopuolelle. Vapaaehtoiset jakoivat mielenosoittajille keittoa, kovaksi keitettyjä munia, leipää ja vettä.

"Emme halua herra Sudania"

Mielenosoittajat vastustavat pääministeriehdokas Mohammed Shia al-Sudanin valintaa.

– Emme halua herra Sudania, sanoi mielenosoittaja Sattar al-Aaliawi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän kertoi protestoivansa ”korruptoitunutta ja kyvytöntä hallitusta” vastaan ja nukkuvansa parlamentin puutarhoissa.

Mielenosoittajien kannattama al-Sadr on hyvin suosittu poliitikko Irakin köyhän shiiaväestön keskuudessa. Hänen johtamansa Mahdin armeija taisteli Irakin hallintoa ja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan Irakin sodan aikana.

Al-Sadrin ryhmittymä sai viime lokakuun parlamenttivaaleissa suurimman äänisaaliin mutta jäi silti kauas enemmistöstä. Vaalien jälkeen Irakiin ei ole yhdeksässä kuukaudessa onnistuttu perustamaan uutta hallitusta.

Jotkut yöpyivät parlamenttitalon lattioilla

Mielenosoitukset ovat uusin haaste maalle, joka vasta toipuu vuosikymmeniä kestäneen sotimisen jäljiltä.

– Toivoimme parasta, mutta saimme pahimman. Tällä hetkellä parlamentissa olevat poliitikot eivät ole tuoneet meille mitään, sanoi 45-vuotias mielenosoittaja Abdelwahab al-Jaafari, joka on päivätyöläinen ja yhdeksän lapsen isä.

Jotkut mielenosoittajista yöpyivät parlamentissa peitot levitettyinä marmorilattioille. Toiset nukkuivat puutarhoissa muovimatoilla palmujen alla.

Uutista päivitetty 31.7. kello 22.19.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja