Irakissa enää muutama suomalainen

Sotaa odottavassa Irakissa on enää muutama suomalainen. Ulkoministeriöllä ei ole heidän määrästään tarkkaa tietoa. Konsuliyksikön päällikön Pekka Hyvösen mukaan suurin osa alueella olleista toimittajista ja kansainvälisten järjestöjen ihmisistä on jo poistunut maasta, etupäässä Jordaniaan. Loputkin ovat poistumassa.

Irakiin aikoo jäädä muutama siellä perhesyiden vuoksi pysyvästi asuva Suomen kansalainen ja "ihmiskilpi" Teijo Virolainen (kuvassa). Ulkoministeriö ei ole yrityksistä huolimatta saanut Etelä-Bagdadissa sijaitsevalle sähkölaitokselle majoittuneeseen Virolaiseen yhteyttä, koska linjat Irakiin ovat olleet tukossa.

-Aiomme jatkaa yhteydenottoyrityksiä, Hyvönen vakuuttaa. Toinen suomalainen ihmiskilpi Kaisa Luukkonen poistui Irakista jo kuun alussa. Muiden suomalaisten tarkoista olinpaikoista Irakissa ei ole tietoa. Ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia poistumaan Irakin lisäksi myös Kuwaitin alueelta. Kuwaitissa oli viikonloppuna viitisenkymmentä suomalaista, joista ainakin kymmenen on jo poistunut maasta. Sodan sytyttyä suomalaisten kotiuttaminen alueelta hankaloituu, sillä maan ilmatila suljetaan siviililiikenteeltä. Ulkoministeriön mukaan suurin uhka Kuwaitissa oleileville on mahdollinen kemiallisten ja biologisten aseiden käyttö.

Ulkoministeriö harkitsee suomalaisten evakuointia

Ulkoministeriö on kehottanut välttämään turistimatkoja myös Saudi-Arabiaan. Se ei kuitenkaan ole katsonut tarpeelliseksi kehottaa maassa jo olevia poistumaan sieltä. Saudi-Arabiassa olevien suomalaisten määrää ei tiedetä. Myös Israelia pidetään mahdollisena sotatoimien kohteena. Siellä on tällä hetkellä noin 600 suomalaista. Ulkoministeriö on tiedottanut heille evakuointisuunnitelmista, mutta vielä evakuointiin ei ole ollut tarvetta.

Irakin lähialueiden Suomen-suurlähetystöt jatkavat toimintaansa normaalisti. Niiden henkilökuntaa on kuitenkin supistettu ja henkilökunnan perheenjäseniä on lähetetty kotiin. Suomalaisten evakuointia lähialueilta harkitaan, jos kriisi muuttuu vakavammiksi. Ulkoministeriö arvioi tilannetta koko ajan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat