Mainos

Irakin uusi tynkähallitus vannoi virkavalansa

Historiallista hetkeä varjosti se, että hallituksen avainpaikat olivat yhä täyttämättä sekä myös väkivaltaisuuksien jatkuminen.

Pääministeri Ibrahim Jaafarin uuden hallituksen puolustus- ja öljyministerin salkut olivat yhä jakamatta, kun Irakin uusi hallitus vannoi virkavalansa juhlallisin menoin Bagdadin keskustassa tiukkojen turvatoimien saattelemana. Virkavalan vannomistilaisuutta seurasi illansuussa myös Irakin presidentti Jalal Talabani sekä maan parlamentti.

Myös energiaministerin, teollisuusministerin, ihmisoikeusministerin sekä kahden varapääministerin paikat ovat vielä avoinna. Hallituksen muodostaneet ryhmät eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen ministerinvalinnoista.

Tammikuun parlamenttivaalit voittanut Jaafarin johtama shiiapuolue nappasi leijonanosan hallituspaikoista ja toiseksi vaaleissa tullut kurdipuolue sai kahdeksan paikkaa. Kiista kuitenkin syntyi siitä, kuinka monta paikkaa hallitukseen pitäisi varata sunnimuslimeille.

Sunnimuslimit boikotoivat parlamenttivaaleja ja onnistuivat saamaan vain 17 paikkaa 275-jäsenisestä parlamentista. Sunnit kuitenkin vaativat useita ministeripaikkoja itselleen, esimerkiksi juuri tärkeän puolustusministerin salkun.

Jaafari ja hänen hallituskumppaninsa ovat toistaiseksi hylänneet kaikki sunnien ehdotukset ministereiksi, koska kandidaateilla on ollut heidän mielestään liian läheiset yhteydet Saddam Husseinin Baath-puolueeseen. Ennen kuin sopivat ehdokkaat löydetään, Jaafari itse hoitaa puolustusministerin tehtäviä ja varapääministeriksi valittu Ahmed Chalabi puolestaan öljyministerin tehtäviä.

Kaikkiaan Irakin uuden hallituksen muodostaa 37 ministeriä. Jaafarin mukaan puuttuvat ministerinpaikat tullaan täyttämään "hyvin pian". Virkaanastujaispuheessaan hän lupasi rakentaa "uuden Irakin" ja pyysi Saddamin aikaista hallintoa kannattaneet sitoutumaan "vuoropuheluihin terrorin sijaan".

Juhlallisuuksia kuitenkin varjostivat väkivaltaisuudet eri puolilla Irakia. Kaikkiaan 15 ihmistä sai surmansa, kun yhdysvaltalais- ja irakilaisjoukot joutuivat kapinallisten hyökkäyksen kohteeksi Ramadin kaupungissa. Samarrassa sissit ampuivat puolestaan kolme irakilaispoliisia.

Yhdysvallat onnitteli uutta hallitusta

Yhdysvallat onnitteli Irakin uutta hallitusta sen jälkeen, kun se oli vannonut virkavalansa aiemmin illalla. Valkoinen talo myös toivoi, että tyhjät ministerinpaikat täytetään pikaisesti.

- Onnittelemme uusia johtajia ja Irakin kansaa tänä historiallisena päivänä. Yhdysvallat jatkaa kaikkensa mitä voimme tukeaksemme hallitusta ja Irakin kansaa, kun he siirtyvät kohti edessänsä olevia haasteita, lausui Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.