Mainos

Irakilaissotilaita ryhdytään sopeuttamaan siviilielämään

Irakin hajotetun armeijan sotilaita avustetaan palaamaan siviilielämään. Maan väliaikainen hallintoneuvosto esitteli tänään suunnitelman, jonka kohteena on arviolta 200 000 presidentti Saddam Husseinin armeijan sotilasta. Avunsaannin ehtona on se, ettei saaja ole syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin, neuvoston tiedonannossa todettiin.

Ohjelma toteuttamiseen osallistuvat myös Irakin amerikkalainen siviilihallinto ja kansainväliset avustusjärjestöt, jotka ovat osallistuneet samanlaiseen työhön muilla sodan runtelemilla alueilla kuten Bosniassa ja Kosovossa. Entiset sotilaat voivat seuraavien neljän kuukauden aikana hakea apua siviilielämänsä järjestämiseen. Heitä avustetaan heidän taitojaan vastaavan työpaikan tai koulutuksen hankinnassa.

Samaan aikaan on alkamassa Irakin uuden armeijan kokoaminen. Värväys alkaa viikonvaiheessa ja ensimmäisen jalkaväkipataljoonan koulutus elokuussa. Armeijaan voi pestautua kuka tahansa 18-40-vuotias irakilaismies, joka ei ole palvellut korkeana upseerina Saddamin armeijassa tai toiminut hajotetun Baath-puolueen johtotehtävissä.

Yhdysvaltain suunnitelman mukaan uuden armeijan lopullinen miesvahvuus tulee olemaan kymmenes aiemmasta. 40 000 miehen tehtävänä on turvata Irakin rajat ja huolehtia maan sisäisestä turvallisuudesta yhdessä amerikkalaisjoukkojen kanssa.

Yhdysvallat hajotti presidentti Saddam Husseinin 400 000 sotilaan vahvuisen armeijan toukokuussa, kun Irakin vastarinta oli nujerrettu. Samalla lakkautettiin myös Saddamin pelätty salainen palvelu. Entiset sotilaat ovat viime viikkoina osoittaneet mieltään palkkarästiensä takia. Palkkarästien maksu aloitettiin viime viikolla.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.