Irakilaismiehelle elinkautinen ex-vaimonsa murhasta – kauppareissulla kadonnut perheenäiti löytyi palaneesta autosta

Läheisen mukaan nainen halusi erota miehestä, koska tämä oli väkivaltainen yhtä lapsista kohtaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina irakilaismiehen vaimonsa murhasta elinkautiseen vankeuteen. 34-vuotias nainen oli halunnut erota, mitä syytetty ei oikeuden mukaan hyväksynyt.

– Teon taustavaikuttimina ovat olleet (syytetyn) mustasukkaisuuteen ja kunniaan liittyvät motiivit tappaa (nainen). Nämä seikat huomioon ottaen tekoa on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, oikeus katsoi ratkaisussaan.

Myös poliisi piti henkirikosta kunniaväkivaltana. Esitutkintapöytäkirjassa sanotaan, että mies on väkivallalla pyrkinyt puhdistamaan tai palauttamaan kunniansa yhteisön silmissä.

Miehellä ja naisella on kolme alaikäistä lasta. Esitutkinnassa kuultu perheen läheinen kertoi naisen halunneen erota miehestä, koska tämä oli tehnyt väkivaltaa yhdelle lapsista.

Lapsi epäili isää äidin katoamisesta

Tapahtuma-aikaan viime vuoden joulukuussa mies oli ollut käymässä Irakissa, mutta palannut sieltä Suomeen naiselle kertomatta.

Nainen lähti 29. joulukuuta iltapäivällä käymään kaupassa, muttei koskaan palannut kotiin. Vietettyään yhden yön yksin asunnossa lapsista vanhin otti yhteyttä ystäväänsä, jonka vanhemmat ilmoittivat katoamisesta viranomaisille.

Kuulustelussa yksi lapsista kertoi itse epäilleensä onnettomuutta tai että isä oli kidnapannut äidin. Lapsi ajatteli isänsä liittyvän äidin katoamiseen.

Poliisi aloitti laajat etsinnät, joita vaikeutti runsas lumentulo. Uudenvuodenpäivänä nainen löytyi kuolleena omasta autostaan runsaan kilometrin päästä kotoaan.

Auto oli hautautunut lumen alle ja ruumis oli auton takapenkin jalkatilassa sidottuna käsistä ja jaloista. Poliisin mukaan auto näytti siltä, että se oli sytytetty sisäpuolelta tuleen.

"Tiesi joutuvansa poltetuksi elävältä"

Käräjäoikeuden mukaan mies oli tekopäivänä yllättänyt naisen tämän asunnon parkkipaikalla. Mies oli pukeutunut ruokalähetiksi, ja hänellä oli mukanaan narua sekä kanisteri, jossa oli bensiinin ja dieselin sekoitusta.

Oikeuden mukaan mies pakotti naisen ajamaan runsaan kilometrin päähän pysäköintipaikalle, missä hän sitoi naisen, laittoi hänet takajalkatilaan ja kaatoi kanisterista polttonestettä hänen päälleen sekä muualle autoon.

– (Nainen) on ollut tulipalon sytyttämishetkellä eloissa ja tajuissaan. (Syytetty) on tiennyt polttavansa (naisen) elävältä. Myös (nainen) on tiennyt, että hänet poltetaan elävältä, mikä on väistämättä aiheuttanut hänelle suurta pelkoa, kauhua ja kärsimystä ennen kuolemaa, oikeus sanoi tuomiossaan.

Sytytettyään tulipalon mies oikeuden mukaan sulki auton ovet ennen kuin poistui paikalta. Tämän takia tulipalo sammui pian hapen puutteen vuoksi.

Naisen kuolinsyy oli häkämyrkytys ja hengitysteiden palovammat. Tarkkaa kuolinhetkeä ei pystytty määrittämään, mutta oikeus katsoi näytetyksi, että kuolema oli tapahtunut hyvin nopeasti, enintään muutamassa minuutissa.

Oli uhannut useasti tappamisella

Thaer Manaf Said Al Daraji, 43, kiisti syytteen ja sanoi, ettei hänellä ollut mitään tekemistä vaimonsa kuoleman kanssa. Käräjäoikeuden mukaan Al Darajin syyllisyydestään ei kuitenkaan jäänyt epäilystä.

Syytetty oli ennen tekoa uhkaillut naista tappamisella saatuaan tietää, että tällä oli uusi suhde toisen miehen kanssa. Naisen uusi seurustelukumppani kertoi, että uhkailu oli ollut päivittäistä. Nainen oli pelännyt syytettyä, mutta ei ollut uskonut, että tämä todella toteuttaisi uhkauksiaan.

– Päivä ennen katoamistaan eli 28.12.2023 (nainen) sanoi, että hänellä on outo tunne siitä, että Thaer tulee tekemään jotain erikoista, eikä hän siksi saanut nukuttua. Hänellä oli siis tunne, että tässä tapahtuu jotain pahaa vielä. Ja hän oli oikeassa, kumppani kertoi kuulusteluissa.

Lue myös:

    Uusimmat