Esitutkinta: "Takaluukkumurhan" taustalla synkkä kolmiodraama – rikos alkoi hätääntyneistä tekstiviesteistä, uhrin ruumis lojui hylätyssä autossa kuukauden

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa: Kannelmäen “peräluukkumurhan” taustalla kolmiodraama 0:54
Miehen ruumis löydettiin Espoosta auton takakonttiin kätkettynä.

Helsingin Kannelmäessä viime lokakuussa tapahtuneen henkirikoksen, niin sanotun ”takaluukkumurhan”, taustalla näyttäisi poliisin esitutkintamateriaalin perusteella olleen surullisesti päättynyt kolmiodraama.

Poliisi tiedotti viime lokakuussa etsivänsä kadonnutta, vuonna 1993 syntynyttä miestä. Tapaus sai synkän käänteen joulukuussa, kun miehen ruumis löydettiin Espoosta auton takakonttiin kätkettynä.

MTV Uutiset kertoi asiasta tammikuussa. Tapausta tutkittiin murhana.

Asiassa on nyt luettu syytteet, joten tapauksen esitutkintamateriaali on tullut julkiseksi. Poliisin keräämä tutkinta-aineisto avaa henkirikokseen johtaneita tapahtumia.

39-vuotiaan miehen epäillään surmanneen itseään nuoremman miehen saatuaan tietää, että mies oli käynyt käsiksi hänen naisystäväänsä ja ollut tämän kanssa salasuhteessa. Synkkä tapahtumaketju sai alkunsa hätääntyneistä tekstiviesteistä.

Poliisi salakuunteli pariskuntaa

Vuonna 1993 syntyneen nuorukaisen karmea kohtalo alkoi valjeta, kun hänen äitinsä ilmoitti miehen kadonneen lokakuun puolivälissä. Mies oli nähty viimeksi aivan kuun alussa.

Poliisi selvitti, että mies oli katoamispäivän ja -illan aikana ollut yhteydessä kahteen ihmiseen. Toinen heistä oli 19-vuotias nainen.

Syystä tai toisesta poliisin epäilyt kohdistuivat naiseen, sillä poliisi päätti salakuunnella tätä. Esitutkintamateriaalin perusteella poliisi kuunteli ainakin naisen puhelinta, autoa ja asuntoa.

Nauhalle jäi keskusteluja naisen sekä tämän 39-vuotiaan miesystävän välillä.

Tallenteiden mukaan mies sanoi naiselle muun muassa, että kaksikolla on "murhahaku päällä" ja että "jos kytät pamahtaa autoa haettaessa paikalle, niin hän tappaa auton hakijan siihen paikoilleen", sillä "se menee samaan tuomioon".

 "En ymmärrä koko hommaa"

Kadonneen nuorukaisen ruumis löydettiin 13. joulukuuta Espoon kaupungin varikolle tuodun henkilöauton takakontista. Auto oli tuotu varikolle noin kuukautta aiemmin. Sitä ennen se oli ollut hylättynä espoolaisen taloyhtiön pihalla.

Viimeistään ruumiin löydyttyä poliisi kytki 19-vuotiaan naisen ja 39-vuotiaan miehen epäiltyyn henkirikokseen vahvasti, sillä kyseinen auto oli ollut aiemmin 19-vuotiaan väliomistuksessa ja autosta löytyi muun muassa miehelle kuuluvia asiakirjoja.

Kaksikko otettiin kiinni. Heitä kuulusteltiin ensimmäisen kerran 18. joulukuuta.

– En vielä ymmärrä koko hommaa, että mikä tässä on koko homman nimi. Ei ole muuta tässä vaiheessa, mies aloitti kuulusteluissa.

Hän kiisti tietävänsä mitään katoamiseen liittyen. Mies ei halunnut kommentoida sitä, miksi häneenkin kytketyn auton takakontista oli löydetty ruumis.

Myöskään nainen ei kertomansa mukaan oikein ymmärtänyt, miksi hänet oli otettu kiinni.

– Minä en kyllä tiedä mitään henkirikoksesta ja olen hiukan hämilläni aiheesta.

Kun naista paria päivää myöhemmin vaadittiin vangittavaksi rikoksesta epäiltynä, hän kuitenkin alkoi puhua.

– Nyt saadessani tietää asioita, joiden perusteella minua tullaan esittämään vangittavaksi, niin haluan selvittää asian oikein.

Nainen kertoi, ettei ollut aiemmin puhunut totta, koska oli peloissaan.

Salasuhde

Nainen paljasti paljasti, että hänellä oli ollut lyhyt salasuhde kadonneen nuorukaisen kanssa, ja että hän oli mennyt tapaamaan tätä katoamisiltana miesystävältään salassa.

Kaksikon kohtaaminen oli kuitenkin naisen mukaan päättynyt niin, että mies oli käynyt häneen käsiksi. Nainen oli tuossa tilanteessa lähettänyt hätäisän viestin miesystävälleen.

Soitan heti ku pystyn häät.

Hätä

Mugu käytii käsiks

Miesystävä oli huolestunut. Hän oli käskenyt naista tulemaan kotiin Kannelmäkeen, tai hän lähettäisi kaverinsa varmistamaan, että kaikki on hyvin.

Miesystävä hälytti paikalle kaverit

Miesystävä oli joka tapauksessa komentanut kaksi tuttavaansa paikalle. Nainen ja salarakas olivat kaksikon saapuessa naisen äidin luona. Miesten saapuessa salarakasta mukiloitiin.

Lopulta paikalle saapui myös miesystävä. Salarakas laitettiin autoon, ja porukka lähti kuljettamaan häntä naisen asunnolle.

Toinen naisen vointia tarkistamaan komennetuista miehistä puhui kuulusteluissa. Hän kertoi olleensa mukana tapahtumissa, koska pelkäsi hänet kutsunutta miestä. Hänen mukaansa rajumpi väkivalta alkoi automatkan aikana.

Hänen mukaansa jossain vaiheessa matkaa auto oli pysäytetty, ja miesystävä oli hakannut salarakasta niin, että hän oli luullut tämän kuolleen.

Poliisin käsityksen mukaan miesystävä oli saanut tietää, että hänen naisystäväänsä käsiksi käyneellä miehellä oli myös ollut suhde naisen kanssa.

Tömähdys ja epämääräistä korinaa

Matka oli välikohtauksesta huolimatta jatkunut 19-vuotiaan asunnolle, jossa myös tämän miesystävä majaili.

Matkan aikana tai sen jälkeen miesystävä oli antanut poliisin käsityksen mukaan naisystävän ymmärtää, että joko hän tai salarakas kuolisi.

Perillä asunnolla mies oli tentannut salarakasta tämän ja 19-vuotiaan suhteesta. Kun salarakas oli pyytänyt päästä vessaan, mies oli mennyt perässä.

Nainen kertoi kuulusteluissa, että vessasta kuului tämän jälkeen tömähdys ja epämääräistä korinaa.

Kun hän meni katsomaan, salarakas makasi maassa ja miesystävä istui hajareisin tämän päällä. Maassa oli verta ja suuri keittiöveitsi.

Ruumis päätyi varikolle

Seuraavana päivänä miesystävä oli naisen mukaan tuonut asuntoon suuren roska-astian ruumiin siirtämistä varten. Ruumis päätyi pariskunnan käytössä olleen henkilöauton peräkonttiin.

Poliisin mukaan miesystävä värväsi erään miehen siirtämään auton ennalta sovittuun paikkaan Espooseen.

Operaatio ei kuitenkaan sujunut kommelluksitta.

Poliisin selvityksen perusteella mies oli matkansa aikana eksynyt, ja autostakin oli loppunut polttoaine. Mies oli päättänyt hylätä auton Espoon Mankkaassa sijaitsevan taloyhtiön parkkipaikalle. Sieltä auto oli lopulta hinattu Espoon kaupungin varikolle Ämmässuontielle.

On mahdollista, että ruumista olisi yritetty hävittää toisaalle, mikäli auto ei olisi päätynyt hinattavaksi. Kun poliisi pääsi auton jäljille, autosta löydettiin muun muassa kasvonaamioita, pistolapioita, työkäsineitä sekä useita peruukkeja.

Kolme syytteessä, naista kuultiin todistajana

Tapaus siirtyi syyteharkintaan viime kuun alussa. Asiaa puidaan parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii 39-vuotiaalle pääepäillylle rangaistusta murhasta. Kahdelle uhria hakemaan lähteneelle miehelle vaaditaan rangaistusta avunannosta murhaan.

Syyttäjän mukaan kyse on murhasta, sillä henkirikos on tehty vakaasti harkiten, erityisen raa’alla tai julmalla tavalla ja rikos on myös kokonaisuutena arvostelleen törkeä. Syyttäjä perustelee tätä muun muassa sillä, että uhrin surmaamista edelsi tämän vapaudenriisto, vakava pahoinpitely sekä kuljettaminen Kannelmäkeen yksityisasuntoon.

Syyttäjän mukaan uhri oli lisäksi tapahtumahetkellä täysin puolustuskyvytön. Miehelle oli annettu erittäin suuri annos gammabutyrolaktonia eli lakaksi kutsuttua huumetta ja hänen ranteensa oli sidottu yhteen nippusiteillä.

Poliisin esitutkinnan aikana rikoksesta epäiltyjä oli useampia. Muun muassa 19-vuotiasta naista epäiltiin rikoksesta. Mieskolmikon lisäksi muita vastaan ei kuitenkaan ole nostettu syytteitä. Naista on kuultu tapaukseen liittyen oikeudessa todistajana.

Mieskolmikko on kiistänyt henkirikokseen liittyvät syytteet.

Käräjäoikeuden on määrä ratkaista asia kuun loppupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat