Mainos

Irak haluaa yhä Blackwater-yhtiön pois maasta

Irakin johto vaatii, että Yhdysvallat lopettaa yhteistoiminnan Blackwaterin kanssa puolen vuoden kuluessa. Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on määrännyt tutkinnan ampumavälikohtauksista, joissa Blackwater on ollut mukana. Ulkoministeriön laskelmien mukaan tällaisia välikohtauksia on ollut 56.

Irakin johto vaatii edelleen amerikkalaisen Blackwter-turvayhtiön poistumista maasta. Blackwater on toiminut Irakissa amerikkalaisten virkailijoiden ja diplomaattien saattuesuojana sodan alusta lähtien, ja irakilaiset ovat syyttäneet yhtiötä liiasta liipasinherkkyydestä ja väkivallasta.

Irakin johto vaatiikin nyt, että Yhdysvallat lopettaa yhteistoiminnan Blackwaterin kanssa puolen vuoden kuluessa. Irak vaatii samalla yhtiöltä ainakin 136 miljoonaa dollaria korvauksia. Irakilaisten mukaan Blackwaterin vartijat avasivat viime kuussa tulen Bagdadissa ja "surmasivat tarkoituksella" lähes kaksikymmentä irakilaista. Korvausrahat, kahdeksan miljoonaa dollaria uhria kohden, on määrä maksaa uhrien omaisille.

Rice määräsi rajoituksia

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ryhtyi toimiin Blackwateria kohtaan jo viime viikolla. Ulkoministeriön uusien määräysten mukaan yhtiön ajoneuvoihin asennetaan videokamerat, ja saattueen mukana on aina liittovaltion agentti valvomassa tilannetta.

Rice on myös määrännyt tutkinnan ampumavälikohtauksista, joissa Blackwater on ollut mukana. Ulkoministeriön laskelmien mukaan tällaisia välikohtauksia on ollut 56.

Irakissa kuoli tiistaina kaksi naista yksityisen turvayhtiön tulituksessa. Yhtiön nimeä ei heti annettu julkisuuteen. Myöhemmin kerrottiin, että ampujat kuuluivat Dubaissa päämajaansa pitävään Unity Resources Groupiin. Vartijat olivat kehottaneet lähestyvää autoa pysähtymään, mutta koska se ei pysähtynyt, se pysäytettiin ampumalla.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone valmistelee lakia, jonka mukaan ulkomailla toimivia aseellisia ryhmiä voitaisiin syyttää Yhdysvaltain rikostuomioistuimissa. Valkoisen talon mukaan ajatus on mahdoton, koska mahdolliset tutkinnat sitoisivat liikaa liittovaltion poliisin FBI:n väkeä.

Irakilaisten mukaan Blackwaterin toimilupa Irakissa päättyi jo viime vuoden puolella ja siksi yhtiön henkilökuntaa voidaan syyttää rikoksista irakilaisessa tuomioistuimessa.

Blackwaterin johdon mukaan yhtiön työntekijät eivät ole rikkoneet määräyksiä. Irakissa on noin tuhat yhtiön turvamiestä.

(MTV3-STT)

Lue myös: (9.10.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.