Mainos

Irak antoi periksi asetarkastuskiistassa

Irak on päättänyt, että YK saa jatkaa asetarkastuksiaan Irakissa, ilmoitti YK:n lähettiläs Prakash Shah Bagdadissa tänään. Shah kertoi Irakin ilmoittaneen kannastaan YK:n pääsihteerille Kofi Annanille osoitetussa kirjeessä, jonka Irakin varapääministeri Tareq Aziz luovutti Shahille tänään. Shahin mukaan Irak ei aseta kirjeessään asetarkastusten jatkumiselle mitään ehtoja.

Irakin päätös tuli muutamia tunteja ennen kuin YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumista. Turvallisuusneuvosto on lykännyt kokoustaan puolellatoista tunnilla, eli kokouksen on määrä käynnistyä puoliltaöin Suomen aikaa. Syytä kokouksen alkamisajankohdan myöhentämiseen ei kerrottu.

Yhdysvaltain on määrä kommentoida piakkoin asetarkastuskriisin uusinta käännettä. Amerikkalaisen uutistoimiston CNN:n mukaan Yhdysvallat oli suunnitellut aloittavansa ilmaiskut Irakiin ensi yönä.

Irakin johto on päättänyt jatkaa yhteistyötä UNSCOMin (YK:n asetarkastusryhmän) ja IAEA:n (Kansainvälisen atomienergiajärjestön) kanssa ja sallia heidän jatkaa normaaleja tehtäviään YK:n päätöslauselmien mukaisesti, sanottiin kirjeessä Irakin television mukaan. Kirjeessä korostettiin, että Irak halusi asetarkastusyhteistyön katkaisemisella tähdentää maan kansalaisten kärsivän talouspakotteiden vuoksi, mutta se ei halunnut törmäyskurssille turvallisuusneuvoston kanssa.

Tuorein asetarkastuskriisi puhkesi lokakuun lopussa, kun Irak ilmoitti lopettavansa yhteistyön asetarkastajien kanssa. Irak vaati, että turvallisuusneuvoston on kumottava sitä vastaan määrätyt, kahdeksan vuotta voimassa olleet talouspakotteet. Bagdadissa vajaat 1000 ihmistä osallistui tänään mielenosoitukseen, jossa poltettiin Yhdysvaltain ja Israelin lippuja.
-Asetarkastajat ovat amerikkalaisten vakoojia, mielenosoittajat huusivat. Britannia: Ei ehtoja

Yhdysvallat aikoo jatkaa voimannäyttöään Persianlahdella

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton keskusteli tänään neuvonantajiensa kanssa Irakin tilanteen muuttumisesta, Valkoinen talo kertoi. Pentagon kuitenkin sanoi, että joukkojen kokoaminen Persianlahdelle jatkuu yhä Irakin ilmoituksesta huolimatta.

Puolustusministeriön edustajan mukaan amerikkalaiset B-52-pommikoneet ovat lähteneet Yhdysvalloista ja niiden odotetaan saapuvan Intian valtameressä sijaitseville Diego Garcian saarille sunnuntaina. Yhdysvalloilla on alueella yli 300 lentokonetta ja 20 sota-alusta, mm. lentotukialus Eisenhower. Lentotukialus Enterprise on matkalla alueelle.

Britannia kommentoi tänään Irakin ilmoitusta sanomalla, että Irakin täytyy suostua yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa ilman mitään ehtoja, jos se haluaa välttää sotilaalliset iskut.
-Asiassa ei ole mitään neuvottelemista. Vain myöntyminen (asetarkastuksiin) ilman ehtoja kelpaa, totesi pääministeri Tony Blairin edustaja.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.