Intiassa asuvan suomalaisen Anniinan perhe sairastui koronaan – "Karanteeniselfiet ovat vaihtuneet hätähuudoiksi"

Intiaa varjostaa synkkä koronavirustilanne, mutta eräs osavaltio on selvinnyt pademiasta paremmin – suomalainen asukas kertoo nyt miksi 4:22
Katso video: Intiaa varjostaa synkkä koronavirustilanne, mutta eräs maan osavaltio on selvinnyt pandemiasta paremmin. Suomalainen Anniina kertoo, miksi.

Intian koronavirustilannetta on kuvailtu katastrofaaliseksi. Keralan osavaltiossa on kuitenkin selvitty pandemiasta muuta maata paremmin. Osavaltiossa asuva suomalainen Anniina Vivian kertoi MTV Uutisille, miten siinä on onnistuttu.

Intian lounaisosassa sijaitsevassa Keralan osavaltiossa asuvan suomalaisen Anniina Vivianin arki on pyörinyt neljän seinän sisällä jo yli vuoden ajan. Koronavuosi on ollut Intialle raskas, mutta erityisen pahaksi tilanne on yltynyt viime viikkojen aikana.

Intiassa on koronaviruspandemian aikana kirjattu jo yli 20 miljoonaa tartuntaa. Päivittäiset tartuntaluvut kohosivat viime viikonloppuna yli 400 000. Vivian kuitenkin muistuttaa, etteivät raportoidut luvut kerro koko totuutta.

– Todellista lukua ei oikeastaan koskaan voida saada, koska kaikki tapaukset eivät tule ilmi. 

Sairastumisesta suomalaisella on omakohtainen, tuore kokemus. Vivianin aviomies kärsi päänsärystä muutamia viikkoja sitten. Kun hajuaisti hävisi perheen kotiin saapui hoitoalan ammattilainen, joka suoritti koronavirustestin. Testi osoittautui myöhemmin positiiviseksi.

Anniina Vivian ja pariskunnan yhteinen lapsi selvisivät oireettomina. Virallisesti tartuntaa äidiltä ja lapselta ei varmistettu.

– Oireet voivat olla millaisia tahansa ja jokainen kokee ne eri tavalla. Olimme kotona ja ostimme happimittarin, jolla testasimme, että elimistössä on tarpeeksi happea.

Miehen positiivinen testitulos säikäytti koko perheen, mutta lopulta kolmikko selvisi taudista vähin oirein. Kaikkien kohdalla kokemus ei kuitenkaan ole yhtä lievä.

Hätähuutoja sosiaalisessa mediassa

Intiassa on raportoitu yli 223 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Maan koronavirustilannetta on luonnehdittu viime aikoina katastrofaaliseksi, sillä pulaa on muun muassa sairaalapaikoista ja lisähapesta.

Vivianille yksityiskohdat ovat tulleet tutuiksi.

– Uutisissa ja sosiaalisessa mediassa näkyy kaikki se kurjuus. Muun muassa mieheni sosiaalisessa mediassa tulee vastaan postauksia, joissa ihmiset kyselevät happipullojen ja sairaalapaikkojen perään. Karanteeniselfiet ovat vaihtuneet tällaisiksi hätähuudoiksi ja postauksiksi.

Keralan osavaltiossa tilanne on muuta maata valoisampi. Vivianin mukaan osavaltiossa regoitiin koronatilanteeseen nopeasti reilu vuosi sitten. Osavaltiossa on todettu silti yli 1,6 miljoonaa koronavirustartuntaa.

– Tosi ripeästi osavaltio ryhtyi toimimaan. Rajat laitettiin heti kiinni ja julistettiin sulkutila. Siitä lähtien ollaan oltu kotona.

Sukulaiset ja ystävät ovat raportoineet Vivianille maan koronatilanteesta muualla. Moni haluaisi palata Keralaan, jossa tilanne on rauhallisempi.

–Minulla on suomalaisia tuttuja Delhissä ja muualla Intiassa. Aika hurjia viestejä olen saanut. Sairaalat ovat tupaten täynnä ja ihmisiä menehtyy sairaaloiden porteille, koska happea, tilaa tai henkilökuntaa ei ole tarpeeksi.

Ruuhka ylettyy myös paikallisiin krematorioihin. Vivianin perhettä tai lähipiiriä koronakuolemat eivät kuitenkaan ole koskettaneet.

Maskipakko ja sakkokäytäntö

Keralan osavaltiossa on voimassa maskipakko. Maskitta ulkona liikkumisesta seuraa sakkoja. Lisäksi perheenjäsenistä vain yksi saa käydä ruokakaupassa.

Eilen Keralassa alkoi uusi sulkutila, joka kestää sunnuntaihin asti. Sen aikana kodin ulkopuolelle saa poistua vain ruokakauppaan tai apteekkiin.

Vaikka rajoitukset ovat tiukkoja, Vivian suhtautuu niihin myönteisesti. Suomalainen uskoo, että ne ovat yksi syy siihen, miksi osavaltio on pärjännyt pandemian aikana muuta maata paremmin.

– Muissa osavaltioissa ihmiset ovat kerääntyneet esimerkiksi uskonnollisten juhlien ja poliittisten tapahtumien merkeissä yhteen. Täällä ihmiset ovat pysyneet kotona sulun aikana ja noudattaneet rajoituksia.

Vivian uskoo, että myös edistynyt terveydenhuoltojärjestelmä selittää onnistumista. Toisaalta osavaltiolla on myös kokemusta virusinfektioista: vuonna 2018 osavaltiossa esiintyi Nipah-virusinfektio, joka Vivianin mukaan valmisti terveydenhuollon ammattilaisia koronapandemiaa varten.

– Täällä on jo pitkään suhteessa Intian muihin osavaltioihin ollut kehittynein terveydenhuoltojärjestelmä. Nipah-viruksen jälkeen minulle tuli sellainen olo, että ole turvassa täällä.

Haaveena kohtaamiset ja joogatunnit

Vivianin mukaan maassa vallitsee tällä hetkellä suuri ahdistus. Koronatilanteeseen toivotaan helpostusta laumasuojasta ja rokotteista. 18–44-vuotiaiden rokottaminen piti aloittaa Keralassa kuun alussa, mutta se viivästyy.

Toivo tulevasta on kuitenkin vahva. Vivian opettaa työkseen joogaa ja haaveilee paluusta lähiopetukseen. Etäopetus on tuonut mukanaan haasteita, mutta myös mahdollisuuksia.

– Tunneilleni on osallistunut ihmisiä ympäri maailmaa, Euroopasta ja Amerikasta.

Vivianin viimeisimmästä vierailusta Suomessa on pian kaksi vuotta. Uutta matkaa ei ole vielä suunniteltu. Sellaisestakin tosin haaveillaan.

– Olisi kiva käydä. En ole nähnyt lunta pitkään aikaan ja perhettä olisi myös kiva tavata.

Lue myös:

    Uusimmat