Koronapotilaat kuolevat hapenpuutteeseen sairaaloiden auloissa – Intian tilanne on niin paha, että sairastuneet haluavat jo pois hoidosta

5:11
Intian koronakriisi syvenee – Suomen suurlähettilään mukaan pahin on vasta edessä

Poikkeuksellisen hankala koronavirustilanne Intiassa syvenee. Päiväkohtaiset tartuntamäärät nousivat viikonloppuna uusiin ennätyslukemiin, kun Intiassa rekisteröitiin yli 400 000 uutta koronavirustartuntaa.

Pelkästään Delhissä raportoitiin sunnuntaina yli 20 000 uutta koronavirustartuntaa ja 407 virukseen liittyvää kuolemaa.

Vakavaksi ongelmaksi on muodostunut hapen loppuminen sairaaloista. BBC:n mukaan kriisi alkoi kaksi viikkoa sitten, mutta merkkejä sen laantumisesta ei vielä havaita.

Ainakin 12 potilasta lääkäri mukaan lukien kuoli hapen puutteen seurauksena viime lauantaina. 

Useat sairaalat luottavat päivittäisen happivarastonsa riittävyyteen. Yllättävissä tilanteissa varasto ei kuitenkaan riitä vastaamaan kysyntään.

Eräs lääkäri kuvailee tilannetta pelottavaksi BBC:lle, sillä hätävarastoja ei ole.

Kaikista hankalin tilanne on pienemmissä sairaaloissa.

Hätäpuheluilla apua

Shri Ram Singh -sairaalaa johtava lääkäri Gautam Singh kuvailee työtään BBC:lle päivittäisenä taisteluna. Sairaalassa on 50 vuodepaikkaa ja 16 tehohoitopaikkaa koronapotilaille. Potilaiden hoidosta osastoilla on kuitenkin jouduttu myös kieltäytymään, sillä hapen saannista ei ole takuita.

Singh on joutunut soittamaan useita hätäpuheluita, joiden avulla potilaille on saatu toimitettua happea juuri ajoissa.

– Puolet sairaalan henkilökunnasta on tien päällä täyttämässä happisylintereitä päivittäin.

Potilaiden mahdolliset kuolemat hapen puutteesta johtuen pitävät lääkärin öisin hereillä.

– Minun pitäisi pystyä keskittymään potilaiden hoitoon, eikä siihen, että juoksen ympäriinsä hapen perässä.

Singhin ei ole yksin ongelmansa kanssa. Hätäpuheluita hapen loppumisesta tulee lähes päivittäin.

Kansalaiset maksavat kalliin hinnan

Vakava koronavirustauti on iskenyt muun muassa Altaf Shamsin perheeseen. Koko perhe sai tietää positiivisesta korotestituloksesta viime viikolla.

Shamsin vakavasti sairastunut ja raskaana ollut vaimo siirrettiin sairaalaan, jossa hän synnytti tytön perjantaina. Vaikean synnytyksen jälkeen vaimo siirrettiin hengityskoneeseen, jossa hän on edelleen. Tilanne on kriittinen

Pian Shamsin sai kuulla, että hänen isänsä oli kuollut toisessa sairaalassa. Samalla happi oli loppumaisillaan sairaalasta, jossa hänen vaimonsa ja tuore vauva olivat.

Vaikka sairaala sai lopulta apua ja lisähappea, tulevaisuus säilyy epävarmana.

– Kuka tietää, mitä tapahtuu huomenna? Mies toteaa.

Myös Abhishek Sharma joutuu taistelemaan läheisensä hengestä. Sharman isän happitasot alkoivat laskea viikonloppuna.

Pitkien etsintöjen jälkeen Sharma löysi yhden täyttöaseman, joka jakoi happea. Tyhjästä happisylinteristä hän maksoi 944 dollaria. 

Sharma jonotti täyttöasemalla kuusi tuntia.

– Jokaisella minuutilla isäni tila heikkeni. En voinut pyytää ketään päästämään minua heidän eteensä jonossa, koska kaikki ovat samassa tilanteessa. Sain säiliön täytettyä kuuden tunnin jonotuksen jälkeen, mutta huomenna minua odottaa sama tilanne uudellee.

Potilaat haluavat pois sairaaloista

Paikalliset sairaalat ovat täynnä vakavasti sairaita potilaita. CNN:n mukaan lääkkeet ovat vähissä ja hoitohenkilökunnan resurssit rajalliset. Osa potilaista kuolee sairaaloiden auloihin ennen, kuin lääkäri ehtii tavata heitä.

Karut olosuhteet ja ympärillä menehtyvät ihmiset aiheuttavat potilaissa paniikkia ja siksi moni potilas toivoo pääsevänsä pois sairaalasta.

Yksi heistä on Goldi Patelin aviomies, joka otettiin sisään erääseen sairaalaan useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen. Neljä sairaalaa kieltäytyi hoitamasta miestä.

Nyt mies on hoidossa, mutta lääkäreiden läsnäolo hoidossa on minimaalista. Pariskunnan mukaan myös lääkkeistä on pulaa. 

– Olen hyvin peloissani. Jos tilanteeni vajoaa kriittiseksi, en usko, että minua pystytään pelastamaan, 30-vuotias Sadanand Patel kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja