Mainos

Intian vaaleissa toinen vaihe

Noin 150 miljoonalla ihmisellä oli mahdollisuus äänestää lauantaina Intian parlamenttivaalien toisessa vaiheessa. Tänään järjestettiin vaalit kahdeksan osavaltion alueella, muun muassa Intian talouden keskuksessa Bombayssa. Vaalien ensi vaiheessa viime sunnuntaina kävi äänestämässä vain runsaat puolet äänioikeutetuista.
Vaaliväsymystä selittää osaltaan se, että nämä ovat Intian kolmannet parlamenttivaalit vuoden 1996 jälkeen. Kuukauden kestävissä vaaleissa on äänioikeus kaikkiaan 619 miljoonalla ihmisellä. Viisivaiheisten vaalien viimeinen äänestyspäivä on 3. lokakuuta. Useimmissa mielipidekyselyissä ennakoidaan voittoa vt. pääministeri Atal Behari Vajpayeen oikeistolaiselle hindupuolueelle BJP:lle ja sen liittolaisille. Epävarmaa sen sijaan on, pystyykö BJP muodostamaan toimintakykyisen enemmistöhallituksen. Vajpayeen hallitus kompastui huhtikuussa hävittyään yhdellä äänellä luottamuslauseäänestyksen parlamentissa. Kun oppositio ei onnistunut saamaan kokoon hallitusta, hajotettiin parlamentti ja julistettiin uudet vaalit.

Bombay, Intia

Hallituksen kovan linjan Kashmirin kiistassa, jossa Intian joukot pakottivat aseistautuneet tunkeutujat takaisin Pakistaniin, sekä Intian kohentunut talous parantavat Vajpayeen mahdollisuuksia vaalivoittoon. Pääoppositiopuolue kongressi puolestaan on ollut hajalla kiistellessään, onko italialaissyntyinen Sonia Gandhi sopiva pääministeriehdokas.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.